Laatste aanmaning

WIK brief

WIK-brief versturen : Een laatste kans om de schuld zonder incassokosten te betalen

Wil je graag de laatste WIK-brief aangetekend versturen om jouw klant aan te sporen tot betaling? Geen probleem. We zullen namens jou een vriendelijke en professionele WIK-brief versturen op ons briefpapier. Deze brief voldoet aan alle belangrijke wettelijke vereisten, met ons logo en onze contactgegevens, om jouw klant dat belangrijke duwtje in de rug te geven om te betalen.

Een WIK brief is een wettelijk verplichte laatste aanmaning die je stuurt aan je debiteur om de schuld alsnog binnen 14 dagen te betalen zonder extra incassokosten. De term WIK staat voor Wet Incassokosten. De eisen waaraan een WIK-brief moet voldoen zijn vastgelegd in de wet.

Wanneer stuur je een WIK brief?

Je stuurt een WIK-brief wanneer je te maken hebt met een debiteur die een schuld heeft bij jouw onderneming of organisatie en deze nog niet heeft betaald. Voordat je een WIK-maning stuurt, is het wel verstandig om eerst een betalingsherinnering of aanmaning te sturen. Hiermee geef je de debiteur nog een laatste kans om de schuld zonder extra kosten te betalen.

Voor wie is een WIK brief bedoeld?

Een WIK-brief is alleen van toepassing wanneer de debiteur een particulier of wel consument is. Is de debiteur een bedrijf of organisatie, dan is het niet verplicht. In dat geval kun je na het vervallen van de factuur in theorie meteen een “incassobureau inschakelen”  en bij ons een incassotraject starten. In de praktijk is het wel zo netjes en verstandig om nog een herinnering te sturen alvorens deze stap te nemen.

Wat zijn de eisen?

Er zijn een aantal specifieke eisen waar ,bijvoorbeeld de rechter naar kijkt bij het toetsen van de juistheid, van een WIK brief. Eisen waarvan je als ondernemer misschien denkt dat deze niet belangrijk zijn, maar die een rechter strikt hanteert! Belangrijk dus om deze juist op te volgen.

We zetten de belangrijkste op een rijtje:

 • De debiteur dient minimaal 14 dagen de tijd te krijgen om te betalen. Deze termijn van 14 dagen dient expliciet te worden vermeld. Omdat de postbode geen post bezorgt op zondagen, maandagen en feestdagen dient in geval de 14 dagen brief per post wordt verstuurd, de debiteur in kwestie tevens en expliciet te worden geïnformeerd dat deze dagen niet meetellen.
 • De 14 dagen termijn gaat in na ontvangst van de brief. Ook dit dient expliciet aan de debiteur te worden meegedeeld. In het algemeen mag worden aangenomen dat post de volgende dag wordt bezorgd. Indien een postbrief echter op een zaterdag wordt verzonden, zal deze pas minimaal op een dinsdag worden bezorgd en gaat de termijn van 14 dagen pas in na 3 dagen. Feitelijk heeft de debiteur in dit geval dus minimaal 17 dagen de tijd om te betalen.
 • Het bedrag aan incassokosten dient expliciet te worden genoemd om aanspraak te kunnen maken op deze kosten, indien tijdige betaling uitblijft. Een ezelsbruggetje om te onthouden is dat de incassokosten standaard 40 euro bedragen bij vorderingen tussen de 0 en 266 euro.
 • Ben je als schuldeiser niet btw-plichtig, dan dient dit eveneens te worden vermeld. De btw over de incassokosten wordt in dat geval bij de schuldenaar in rekening gebracht. Ook de hoogte van de btw-kosten dienen exact te worden aangegeven.

Moet je de WIK maning aangetekend versturen?

Het is verstandig om de WIK-brief aangetekend te versturen, zodat je kunt aantonen dat de debiteur deze heeft ontvangen. Op deze manier voorkom je dat de debiteur kan beweren de brief niet te hebben ontvangen.

Wij helpen je een handje

Het opstellen van een WIK-brief kan lastig zijn, omdat deze aan veel wettelijke eisen moet voldoen. Daarom is het verstandig ons de WIK brief te laten opstellen, wij zorgen dat hij juist verstuurd wordt. Wil je toch zelf aan de slag gaan? Bij ons kun je gratis een voorbeeld WIK-brief downloaden. Hierdoor weet je precies wat er in de brief moet staan en kun je deze gemakkelijk aanpassen aan jouw situatie.

WIK brief voorbeeld

Benieuwd hoe onze WIK brief eruit ziet?

Download hier onze voorbeeld-PDF WIK-brief:

Voorbeeld WIK brief

WIK-brief versturen

Kosten WIK brief

Aan de slag met een WIK brief voor jouw klant vanuit ons incassobureau? De kosten daarvoor bedragen :

 • Losse WIK brief: € 5,- (per Aangetekende e-mail™)
 • 10 of meer WIK-brieven: € 2,50 (per Aangetekende e-mail™)

Opmerking: Uiteraard kunnen er andere prijsafspraken worden gemaakt, afhankelijk van de hoeveelheden.

Als je beschikt over het e-mailadres van je klant, wordt de WIK-brief kosteloos verzonden via Aangetekende e-mail™, naast onze gebruikelijke brief. Wil je ook alle WIK-aanmaningen per aangetekende brief versturen? Neem contact met ons op voor informatie over de kosten.

Blijft de betaling alsnog uit?

Indien de betaling toch uitblijft, hoef je je geen zorgen te maken. Het is dan tijd om gebruik te maken van onze No Cure, No Pay-incasso. Met deze service berekenen wij automatisch de incassokosten en wettelijke rente die aan jouw klant worden doorberekend. Op deze manier kun je erop vertrouwen dat de openstaande factuur succesvol geïncasseerd wordt.

Een handige tip: voorkom dat een factuur onbetaald blijft door een kredietcheck uit te voeren en inzicht te krijgen in de financiële situatie van jouw klant. Op die manier kun je beter inschatten of er risico’s zijn verbonden aan het betalingsgedrag van je klant.

Neem contact op met onze incassospecialisten

Incassobureau kantoor Amsterdam

Al sinds 2005 staat Credifin garant voor topkwaliteit incassodiensten en het versturen van een WIK brief.

Heb je vragen of wil je meer weten? Bel : 0203452675 

Waarom kiezen voor Credifin?

Wat maakt onze aanpak uniek en effectiever? 

 

Maatwerk: Elke vordering is uniek. Wij passen onze aanpak aan op basis van wat het beste is voor jou en je zaak.

Zeer efficiënt incassotraject:  Door automatisering met een belrobot en slimme betaalmogelijkheden zoals betaallinks en QR-codes in e-mails en brieven, wordt het voor klanten makkelijker en eenvoudiger om betalingen te verrichten.

Automatische aanlevering via API: Voor het aanleveren van meerdere facturen bieden we een state-of-the-art API (Application Programming Interface) aan, waarmee een automatische koppeling mogelijk is.

Altijd op de hoogte: Met ons online platform kun je altijd zien hoe het met je zaak gaat. Geen verrassingen, gewoon duidelijkheid.

100% No cure, no pay: We geloven in onze aanpak. Als we niets voor je kunnen innen, kost het je ook echt niets.

Ervaren team: Ons team kent de kneepjes van het vak. Met 18 jaar expertise hebben we het vertrouwen gewonnen van meer dan 11.500 klanten.


Kortom:
 bij CrediFin krijg je niet alleen een het beste incassobureau van Nederland, maar een incassopartner die er echt alles aan doet om je te helpen.

Dit zeggen onze klanten

“Wij zitten met ons bedrijf in de fashion en willen onze focus houden op de core business. Daarom het is heel prettig om Credifin als vangnet te hebben! Zij ontzorgen ons en dankzij hen ontvangen we bijna altijd alle betalingen.” State-of-Brands

“Het Orthocenter met ruim 45 vestigingen is van mening dat incassobureau Credifin een goede partner is en een uitstekende dienstverlening geeft op gebied van No Cure No Pay incasso. Waardering is er voor de menselijke manier van incasseren.” Orthocenter

“Zeer positief, goede communicatie, systeem is gebruikersvriendelijk zodat je snel de status van een dossier kunt inzien.” Mea Fysio

Meer weten?

Heb je nog vragen aan onze incassospecialist Jesse over WIK brief?

Neem contact op met Jesse, hij helpt u graag! Tel: 020-3452675

Bel ons op   020-3452675

E-mail ons   info@credifin-nederland.nl

Chat met ons?   Chat met ons

Vrijblijvend advies over je incasso-opdracht?

Wil je onbetaalde facturen aanpakken met behulp van een incassobureau en bent je benieuwd naar de slagingskans van je zaak? Neem direct contact op voor een GRATIS incasso-adviesgesprek of bel onze incassospecialisten op 020-3452675

"*" geeft vereiste velden aan

Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.

Waarom Credifin?

 • Geen abonnements- of dossierkosten
 • 100% No cure No pay
 • De volgende werkdag brief al bij je debiteur
 • Eenvoudig uploaden van je facturen
 • Volg het incassotraject 24/7 via je online dossier
 • Gratis incasseren met Aangetekende E-mail™

Wat klanten zeggen:

9.4 / 10

249 beoordelingen

Naar alle reviews

[chatbot]