Loonbeslag

Loonbeslag

Loonbeslag laten leggen of benieuwd wat dat precies inhoudt?

Het is een mogelijkheid die de gerechtsdeurwaarder heeft, als iemand privé z’n rekeningen niet betaalt. Houd er rekening mee dat hier een vonnis van de rechter of een dwangbevel voor nodig is.

Wat is loonbeslag?

Wat is loonbeslag? Het is een beslag op het loon. Dit betekent dat de werkgever het loon niet overmaakt naar de medewerker, maar naar de gerechtsdeurwaarder. Die heeft op die manier de mogelijkheid om de openstaande schuld te innen voor de schuldeiser.

In de praktijk wordt er niet zomaar loonbeslag gelegd. Er moet sprake zijn geweest van meerdere aanmaningen.

Vaak wordt er ook nog een incassobureau ingeschakeld, waarop de medewerker niet reageert. Pas als er een vonnis van een rechter of een dwangbevel ligt kan een deurwaarder overgaan tot het loonbeslag.

Verplichte medewerking

Het beslag op het loon wordt geregeld via de werkgever, die daaraan verplicht moet meewerken. De gerechtsdeurwaarder geeft aan dat het niet lukt om een openstaande schuld te innen, waardoor er andere maatregelen nodig zijn.

Let op: de administratieve kosten voor het loonbeslag komen voor rekening van de werkgever. Die mag de kosten bovendien niet doorberekenen aan de medewerker.

Loonbeslag door een gerechtsdeurwaarder: hoe werkt het?

Als een gerechtsdeurwaarder loonbeslag legt geldt dit voor het loon, net als voor bonussen, het vakantiegeld en een eventuele eindejaarsuitkering. Op die manier kan een schuldeiser via de deurwaarder al het inkomen gebruiken om het openstaande bedrag alsnog te kunnen innen.

Zodra een gerechtsdeurwaarder het beslag legt moet een werkgever een aantal financiële gegevens invullen. Op basis daarvan kan het beslag daadwerkelijk worden gelegd.

De werkgever maakt vanaf dat moment alleen de beslagvrije voet nog over naar de medewerker. Dat is een basisbedrag om van te leven. De rest van het bedrag wordt gebruikt om de openstaande schuld te innen.

Loonbeslag laten leggen

Wil je loonbeslag laten leggen of ben je benieuwd naar de voorwaarden daarvoor? We hebben veel ervaring met deze gerechtelijke procedures en weten daardoor waar je rekening mee moet houden.

Bovendien is uit eerdere zaken goed bekend hoe rechters hier in de praktijk mee omgaan en wanneer je een goede kans hebt om het beslag te kunnen leggen. Om een openstaande schuld te innen bij een particulier, die loon krijgt en op die manier mogelijkheden heeft om te betalen.

Als je na een gerechtelijke procedure besluit om loonbeslag te leggen moet de werkgever het bedrag overmaken naar de gerechtsdeurwaarder. Die zorgt ervoor dat je het geld van de openstaande schuld kunt innen.

Loonbeslag: de rol van de werkgever

De werkgever maakt daarnaast een bedrag aan de medewerker over om van te kunnen blijven leven. Dit betekent dat de werkgever een aangepaste administratie bij moet houden, om goed vast te leggen welke bedragen aan wie worden overgemaakt.

Je kunt het loonbeslag leggen om de volledige openstaande schuld te innen. Dit kan in overleg met de werkgever, om op die manier aan te geven tot wanneer het beslag moet lopen. Pas na die periode kan de werkgever het volledige loon weer overmaken aan de medewerker.

Op die manier heb je via het loonbeslag de mogelijkheid om een openstaande schuld te innen, ook bij een particulier die daar zelfs na meerdere aanmaningen uit eigen beweging niet aan mee wil werken.

Maak kennis met onze juridische specialisten

Incassobureau kantoor Amsterdam

Al sinds 2005 staat Credifin in de Amsterdamse Zuidas, op Van Leijenberghlaan 199 D, garant voor topkwaliteit incassodiensten.

Met 18 jaar expertise hebben we het vertrouwen gewonnen van meer dan 11.500 klanten.

Dit zeggen onze klanten

“Dikke aanrader! Heel erg goed geholpen! Ondanks dat het een relatief kleine factuur was, zijn ze er net zo mee omgegaan als wanneer het een grote was geweest. Ik ben zo blij dat ik hen in heb geschakeld.” Studio Rodenhuis

“Zeer goede communicatie, duidelijke website en beveiligde omgeving waarin de documenten en communicatie gedeeld wordt.” HSV de Werkhond Teteringen

“Helaas moet ik deze dienst wel eens gebruiken; maar wat ben ik er blij mee áls ik het dan nodig heb. Ik ben nu 2x geholpen; 1x met een particulier en 1x een bedrijf die het kop in het zand staken…” Klusjesman Michel

“Ik heb incassobureau Credifin zeer hoog staan, dien al sinds 2019 incassozaken in, bijna altijd met een goed resultaat, ik heb hen toentertijd gevonden via een youtube video (Incassobureau inschakelen I Credifin – Vakkundig en innovatief incasseren voor snel resultaat!), ik dacht, die video ziet er professioneel uit, ik ga het eens proberen, ik heb een account aangemaakt en ben meteen aan de slag gegaan, tot op de dag van vandaag geen spijt van gehad.“ Administratiekantoor de Jong

Meer weten?

Vrijblijvend advies

Heb je vragen of wil je meer inzicht in dit onderwerp? Aarzel niet en regel meteen een GRATIS adviesgesprek. Je kunt ook direct onze specialisten bellen op 020-3452675.

"*" geeft vereiste velden aan

Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.

Waarom Credifin?

  • Geen abonnements- of dossierkosten
  • 100% No cure No pay
  • De volgende werkdag brief al bij je debiteur
  • Eenvoudig uploaden van je facturen
  • Volg het incassotraject 24/7 via je online dossier
  • Gratis incasseren met Aangetekende E-mail™

Wat klanten zeggen:

9.4 / 10

249 beoordelingen

Naar alle reviews

[chatbot]