some alt text

Loonbeslag

Loonbeslag laten leggen of benieuwd wat dat precies inhoudt?

Het is een mogelijkheid die de gerechtsdeurwaarder heeft, als iemand privé z’n rekeningen niet betaalt. Houd er rekening mee dat hier een vonnis van de rechter of een dwangbevel voor nodig is.

Het loonbeslag wordt gebruikt door schuldeisers die geen andere mogelijkheid meer zien om openstaande rekeningen te betalen. Het loon dat iemand normaal gesproken krijgt wordt dan gebruikt om de bedragen alsnog te kunnen innen, iets waar een werkgever verplicht aan moet meewerken

Wat is loonbeslag?

Wat is loonbeslag? Het is een beslag op het loon. Dit betekent dat de werkgever het loon niet overmaakt naar de medewerker, maar naar de gerechtsdeurwaarder. Die heeft op die manier de mogelijkheid om de openstaande schuld te innen voor de schuldeiser.

In de praktijk wordt er niet zomaar loonbeslag gelegd. Er moet sprake zijn geweest van meerdere aanmaningen, waarop de medewerker niet reageert. Pas als er een vonnis van een rechter of een dwangbevel ligt kan een gerechtsdeurwaarder overgaan tot het loonbeslag.

Verplichte medewerking

Het beslag op het loon wordt geregeld via de werkgever, die daaraan verplicht moet meewerken. De gerechtsdeurwaarder geeft aan dat het niet lukt om een openstaande schuld te innen, waardoor er andere maatregelen nodig zijn.

Let op: de administratieve kosten voor het loonbeslag komen voor rekening van de werkgever. Die mag de kosten bovendien niet doorberekenen aan de medewerker.

Als een gerechtsdeurwaarder loonbeslag legt geldt dit voor het loon, net als voor bonussen, het vakantiegeld en een eventuele eindejaarsuitkering. Op die manier kan een schuldeiser via de deurwaarder al het inkomen gebruiken om het openstaande bedrag alsnog te kunnen innen.

Zodra een gerechtsdeurwaarder het beslag legt moet een werkgever een aantal financiële gegevens invullen. Op basis daarvan kan het beslag daadwerkelijk worden gelegd. De werkgever maakt vanaf dat moment alleen de beslagvrije voet nog over naar de medewerker. Dat is een basisbedrag om van te leven. De rest van het bedrag wordt gebruikt om de openstaande schuld te innen.

Loonbeslag laten leggen

Wil je loonbeslag laten leggen of ben je benieuwd naar de voorwaarden daarvoor? We hebben veel ervaring met deze gerechtelijke procedures en weten daardoor waar je rekening mee moet houden. Bovendien is uit eerdere zaken goed bekend hoe rechters hier in de praktijk mee omgaan en wanneer je een goede kans hebt om het beslag te kunnen leggen. Om een openstaande schuld te innen bij een particulier, die loon krijgt en op die manier mogelijkheden heeft om te betalen.

Als je na een gerechtelijke procedure besluit om loonbeslag te leggen moet de werkgever het bedrag overmaken naar de gerechtsdeurwaarder. Die zorgt ervoor dat je het geld van de openstaande schuld kunt innen. De werkgever maakt daarnaast een bedrag aan de medewerker over om van te kunnen blijven leven. Dit betekent dat de werkgever een aangepaste administratie bij moet houden, om goed vast te leggen welke bedragen aan wie worden overgemaakt.

Je kunt het loonbeslag leggen om de volledige openstaande schuld te innen. Dit kan in overleg met de werkgever, om op die manier aan te geven tot wanneer het beslag moet lopen. Pas na die periode kan de werkgever het volledige loon weer overmaken aan de medewerker. Op die manier heb je via het loonbeslag de mogelijkheid om een openstaande schuld te innen, ook bij een particulier die daar zelfs na meerdere aanmaningen uit eigen beweging niet aan mee wil werken.

Heb je nog vragen?

Meer weten over loonbeslag of heb je nog vragen over onze werkwijze of de kosten? Bel ons op telefoonnummer 020 345 26 75 of stuur een e-mail naar info@credifin-nederland.nl. We horen graag van je!

Meer weten?

Gerechtelijke procedure

Kort geding

Bekijk de veelgestelde vragen

Incasso indienen

Incassobureau

Waarom Credifin?

  • Geen abonnements- of dossierkosten
  • 100% No cure No pay
  • De volgende werkdag brief al bij je debiteur
  • Eenvoudig uploaden van je facturen
  • Volg het incassotraject 24/7 via je online dossier
  • Gratis incasseren met Aangetekende E-mail™

Wat klanten zeggen:

9.4 / 10

234 beoordelingen

Naar alle reviews