Webwinkel geeft geen geld terug? Zo krijg je je geld terug!

Webwinkel geeft geen geld terug? Zo krijg je je geld terug!

Online winkelen is een gemak dat we allemaal waarderen. Maar wat gebeurt er als een webwinkel geeft geen geld terug geeft na een retour? Ontdek hier de veel gebruikte tactieken, te nemen stappen en hoe je problemen in de toekomst kunt voorkomen.

Het probleem: webwinkel geeft geen geld terug

Het probleem dat webwinkels geen geld terugbetalen is niet nieuw. Het is iets dat veel online shoppers op een of ander moment hebben ervaren. In sommige gevallen is de vertraging of weigering van terugbetaling van de online aankoop te wijten aan een fout van de webwinkel, terwijl het in andere gevallen een opzettelijke tactiek kan zijn die wordt gebruikt door sommige gewetenloze webwinkels.

Ongeacht de reden waarom een webwinkel je geld niet terug betaald, het is belangrijk om zo snel mogelijk actie te ondernemen. Hoe langer je wacht, hoe moeilijker het voor je kan worden om je geld terug te krijgen.

Uw recht op retour

Als je online een aankoop doet, heb je het recht om binnen veertien dagen na ontvangst van het product en zonder opgave van reden de aankoop te annuleren. Dit wordt het herroepingsrecht genoemd. U krijgt dan het volledige aankoopbedrag (inclusief de verzendkosten) terug. Dit recht is bedoeld om u als consument de gelegenheid te geven het product goed te beoordelen voordat de aankoop definitief wordt.

14 dagen bedenktijd

Het is belangrijk om te weten dat de wettelijke bedenktijd van veertien dagen een minimum is waar webwinkels zich aan moeten houden. In de retourvoorwaarden mogen webwinkels uiteraard wel een langere bedenktijd hanteren en indien ze dat doen, dan is die termijn rechtsgeldig.

Een betrouwbare webwinkel zal ook duidelijk vermelden wat de retourprocedure is. Vaak is het mogelijk om online een retour aan te melden en een stappenplan te volgen.

Geeft een webwinkel hier geen duidelijkheid over? Dan kunt u het modelformulier voor herroeping gebruiken van de ACM en dit per mail naar de verkoper sturen. Mits je ook het product binnen veertien dagen retourneert, moet de webwinkel eigenaar je binnen veertien dagen na het ontvangen van je melding terugbetalen.

Andere situaties waarin een webwinkel je moet terugbetalen

Naast het herroepingsrecht zijn er nog een aantal andere situaties waarin je als consument het recht hebt om terugbetaald te worden. Dit is bijvoorbeeld het geval wanneer je bestelling nooit wordt geleverd of wanneer een product kapot gaat binnen de garantieperiode.

De webwinkel is dan verplicht om het probleem op te lossen. Lukt het niet om tot een oplossing (zoals een reparatie of vervanging) te komen? Dan heb je als consument het recht om uw geld terug te krijgen.

Ook kan het bij online winkelen gebeuren dat het product dat geleverd wordt niet voldoet aan de verwachtingen. Dit is bijvoorbeeld het geval wanneer een truitje een andere kleur heeft dan werd aangegeven op de website. In dit geval heb je recht op een gratis oplossing of uw geld terug.

En bent je misleidt dooreen online verkoper? Wordt er bijvoorbeeld geadverteerd met een bepaald keurmerk, terwijl het product helemaal niet gekeurd is? Dan heb je het recht om je aankoop ongedaan te maken en dus ook je geld terug te krijgen.

De rol van de Autoriteit Consument & Markt (ACM)

De Autoriteit Consument & Markt (ACM) is een belangrijke speler in de bescherming van consumentenrechten, vooral als een webwinkel weigert om een terugbetaling te doen. Ze controleren bedrijven om te verzekeren dat ze de regels naleven en eerlijk zakendoen.

Als een webwinkel de regels niet volgt, bijvoorbeeld door het niet terugbetalen van geld aan klanten, kan de ACM sancties opleggen, waaronder boetes. Ze kunnen ook andere acties ondernemen om de webwinkel te verplichten zich aan de regels te houden.

De tactieken die door webwinkels worden gebruikt om terugbetalingen te vermijden

Hoewel de meeste webwinkels eerlijk zijn en ernaar streven hun klanten tevreden te stellen door snel geld terug te geven, zullen een paar oneerlijke webwinkels er alles aan doen om geen geld terug te geven. 

Hier zijn enkele veel gebruikte tactieken die door dergelijke winkels worden gebruikt: Beloften zonder actie: dit soort winkels belooft terugbetalingen, maar onderneemt geen actie.

  • Annuleringskosten : Sommige winkels stemmen ermee in om restituties te geven, maar brengen annuleringskosten in rekening die het terugbetaalde bedrag compenseren. Deze tactiek betekent dat je uiteindelijk slechts een gedeeltelijke terugbetaling ontvangt, zelfs als je recht hebt op een volledige terugbetaling.
  • Geen contactgegevens vermeld : Het is al moeilijk genoeg om contact op te nemen met vertegenwoordigers van de klantenservice die je niet willen of kunnen helpen; sommige webwinkels vermelden echter helemaal geen contactgegevens! Het is frustrerend als je ze niet eens kunt bereiken voor hulp.
  • De doelpalen verplaatsen : Sommige websites proberen mogelijk de regels voor terugbetalingen te wijzigen nadat klanten een aankoop hebben gedaan. Ze kunnen bijvoorbeeld de retourperiode verlengen of nieuwe beperkingen opleggen die je terug betalingsverzoek ongeldig maken, zelfs als je hun beleid al hebt gevolgd. Als je een van deze tactieken of redenen voor vertraagde of geweigerde terugbetalingen tegenkomt, is het belangrijk om actie te ondernemen.

Wat te doen als een webwinkel je geld niet teruggeeft

Als een webwinkel weigert je geld terug te geven na een retour, zijn er verschillende stappen die je kunt nemen:

  • Neem contact op met de webwinkel: Het kan zijn dat er een misverstand is of dat uw retouraanvraag over het hoofd is gezien. Een telefoontje of e-mail kan dit snel oplossen. Het is belangrijk om dit zo snel mogelijk te doen, zodat je kunt aantonen dat je actie heeft ondernomen om je geld terug te krijgen.
  • Stuur een betalingsherinnering: Als u na uw eerste contact nog steeds uw geld niet heeft ontvangen, stuur dan een schriftelijke betalingsherinnering. Dit is een formele manier om de webshop te laten weten dat je je geld nog niet hebt ontvangen en dat je verwacht dat ze dit zo snel mogelijk oplossen.
  • Dien een klacht in: Als de webshop nog steeds niet reageert, kunt je een klacht indienen bij verschillende online platforms. Dit kan helpen om druk uit te oefenen op de webwinkel om je geld terug te geven.
  • Doe aangifte bij oplichting: Als je denkt dat je het slachtoffer bent van oplichting, doe dan aangifte bij de politie. Dit kan helpen om de webwinkel verantwoordelijk te houden voor hun acties.
  • Schakel een incassobureau in: Als al het andere faalt, kunt je ons als incassobureau inschakelen om je geld terug te krijgen. Wij hebben de middelen en de kennis om je te helpen je geld terug te krijgen.
  • Start een rechtszaak: In het uiterste geval kunt je de webwinkel voor de rechter dagen, wij starten een gerechtelijke procedure voor je. Dit is een laatste redmiddel en kan tijdrovend en kostbaar zijn, maar het kan u helpen om uw geld terug te krijgen als alle andere opties zijn uitgeput.

Tips om problemen met terugbetalingen in de toekomst te voorkomen

Het omgaan met een webshop die jouw geld niet terugbetaalt, kan een frustrerende ervaring zijn. Gelukkig zijn er stappen die je kunt nemen om de kans op dergelijke problemen in de eerste plaats te verkleinen.

  • Lees de algemene voorwaarden voordat je bij een webshop koopt : De eerste stap om problemen met terugbetalingen te voorkomen, is door de algemene voorwaarden van de webshop te lezen voordat je een aankoop doet. Dit geeft je een duidelijk inzicht in hun beleid inzake terugbetalingen, annuleringen en retouren.
  • Kies betrouwbare webwinkels : Een andere manier om problemen met terugbetalingen te voorkomen, is door recensies en beoordelingen van webshops te controleren voordat je een aankoop doet. Dit zal je helpen een idee te krijgen van hun geloofwaardigheid en staat van dienst als het gaat om klantenservice.Tip: Sites zoals Trustpilot en Google Reviews zijn geweldige plekken om te beginnen. Kijk tevens of deze webwinkel een keurmerk heeft zoals het Thuiswinkel waarborg.
  • Gebruik betrouwbare betaalmethoden : Kies voor betrouwbare betaalmethoden zoals iDEAL of Klarna, die een veilige en snelle verwerking van terugbetalingen garanderen.

Hulp bij geld terugvorderen : Ervaren specialisten

Wij als incassobureau zijn ervaren specialisten als het gaat om het terugvorderen van je geld als een webwinkel je niet terug betaalt. Dus wil je het helemaal uit handen geven of zoek je een specialist die je kan bijstaan als je er zelf niet meer uitkomt? We spelen de rol die jij wilt. Zo dwingen we de webwinkel je geld terug te betalen. Dat doen we op een vriendelijke en toch dwingende toon, voor de juiste balans die aanspoort om in beweging te komen.

Wat klanten zeggen

“Wij zitten met ons bedrijf in de fashion en willen onze focus houden op de core business. Daarom het is heel prettig om Credifin als vangnet te hebben! Zij ontzorgen ons en dankzij hen ontvangen we bijna altijd alle betalingen.” State-of-Brands

“Het Orthocenter met ruim 45 vestigingen is van mening dat incassobureau Credifin een goede partner is en een uitstekende dienstverlening geeft op gebied van No Cure No Pay incasso. Waardering is er voor de menselijke manier van incasseren.” Orthocenter

“Zeer positief, goede communicatie, systeem is gebruikersvriendelijk zodat je snel de status van een dossier kunt inzien.” Mea Fysio

Meer weten?

Heb je nog vragen of wil je met ons in telefonisch in contact komen?

   020-3452675

  info@credifin-nederland.nl

   Chat met ons

Waarom Credifin?

  • Geen abonnements- of dossierkosten
  • 100% No cure No pay
  • De volgende werkdag brief al bij je debiteur
  • Eenvoudig uploaden van je facturen
  • Volg het incassotraject 24/7 via je online dossier
  • Gratis incasseren met Aangetekende E-mail™

Wat klanten zeggen:

9.4 / 10

248 beoordelingen

Naar alle reviews