Gerechtelijke procedure - deurwaarder - deurwaarder inschakelen

Bankbeslag

Lukt het niet om een vordering te innen en wil je daarom gebruik maken van bankbeslag?

Wij leggen je uit wat het is, hoe het werkt en hoe we je daarmee kunnen helpen.

Let op: je kunt zelf niet zomaar bankbeslag leggen. Het is iets dat de deurwaarder uitvoert.

Zodra er sprake is van bankbeslag gaat het om beslag op het beschikbare saldo op de rekening(en) waar het om gaat. Het saldo op het moment van beslag is van toepassing. Als er later stortingen worden gedaan horen die daar niet bij.

Wat is bankbeslag?

Een deurwaarder kan beslag leggen op één of meerdere bankrekeningen. Er is dan sprake van bankbeslag, waarbij het gehele saldo onder beslag komt te liggen.

Het is belangrijk om rekening te houden met bijvoorbeeld de beslagvrije voet en eventuele beslagverboden. Wordt bijvoorbeeld eerst het salaris gestort en wordt er meteen daarna beslag gelegd? Soms wordt er een uitzondering gemaakt voor een bedrag om de noodzakelijke kosten te kunnen maken, bijvoorbeeld voor huur, energie en voeding.

Het bankbeslag is bedoeld om te voorkomen dat er geld wordt uitgegeven, dat daarna niet meer kan worden gebruikt om de openstaande schulden te voldoen. Het is op die manier een hulpmiddel om de openstaande vordering te innen, iets waar we je natuurlijk vakkundig mee kunnen helpen.

Werkwijze: hoe werkt bankbeslag?

Benieuwd hoe het werkt als we ondersteunen bij een beslaglegging? De gerechtsdeurwaarder voert een vonnis van een rechter uit, dus het is belangrijk om eerst een gerechtelijke procedure te voeren. De deurwaarder gebruikt het vonnis met een bankbeslagexploot, om bij de bank daadwerkelijk bankbeslag te leggen.

Tip: de deurwaarder zal het tijdstip noteren waarop hij of zij de bank binnenstapt. Dat is het moment van bankbeslag, dus het gaat om het saldo dat op dat moment op de bankrekening staat.

De bank bevriest bij een bankbeslag alle tegoeden van de schuldenaar. Dat betekent dat de rekeninghouder vanaf dat moment niet meer kan pinnen en bijvoorbeeld geen geld op kan nemen. De tegoeden moeten minimaal 4 weken beschikbaar blijven op de rekening. Daarna mag de bank het geld overmaken naar het gerechtsdeurwaarderkantoor, die ervoor zorgt dat het verder kan worden afgehandeld.

Als het saldo voldoende hoog is om de vordering te voldoen lukt het om die daarmee af te handelen. Houd er rekening mee dat eventuele bedragen die na het beslagleggen worden gestort niet meetellen, waardoor het niet mogelijk is om daar gebruik van te maken om de factuur te innen. Bovendien kan de schuldenaar die bedragen wél gewoon vrij besteden.

Bankbeslag laten leggen

Wil je bankbeslag laten leggen en ben je benieuwd hoe dat in z’n werk gaat of hoe we je daar in de praktijk bij kunnen helpen? We hebben veel ervaring met dergelijke zaken, waarbij de gerechtelijke fase leidt tot een vonnis dat de mogelijkheid biedt om beslag te leggen en op die manier de vordering te innen.

Tegelijkertijd komt het in de meeste gevallen gelukkig niet tot een bankbeslag, omdat we je ook goed van dienst kunnen zijn met de minnelijke fase van incasso. In die fase sporen we de klant of debiteur aan om te betalen, terwijl we tegelijkertijd rekening houden met de eventueel goede relatie die jullie onderling hebben of hadden.

Meer weten?

Heb je vragen over een bankbeslag?

   020-3452675

  info@credifin-nederland.nl

   Chat met ons

Waarom Credifin?

  • Geen abonnements- of dossierkosten
  • 100% No cure No pay
  • De volgende werkdag brief al bij je debiteur
  • Eenvoudig uploaden van je facturen
  • Volg het incassotraject 24/7 via je online dossier
  • Gratis incasseren met Aangetekende E-mail™

Wat klanten zeggen:

9.3 / 10

214 beoordelingen

Naar alle reviews