Bankbeslag

Bankbeslag

Lukt het niet om een vordering te innen en wil je daarom gebruik maken van bankbeslag?

Wij leggen je uit wat het is, hoe het werkt en hoe we je daarmee kunnen helpen.

Bankbeslag leggen?

Let op: je kunt zelf niet zomaar bankbeslag leggen. Het is iets dat de deurwaarder uitvoert.

Zodra er sprake is van bankbeslag gaat het om beslag op het beschikbare saldo op de rekening(en) waar het om gaat. Het saldo op het moment van beslag is van toepassing. Als er later stortingen worden gedaan horen die daar niet bij.

Wat is bankbeslag?

Een deurwaarder kan beslag leggen op één of meerdere bankrekeningen. Er is dan sprake van bankbeslag, waarbij het gehele saldo onder beslag komt te liggen.

Het is belangrijk om rekening te houden met bijvoorbeeld de beslagvrije voet en eventuele beslagverboden. Wordt bijvoorbeeld eerst het salaris gestort en wordt er meteen daarna beslag gelegd? Soms wordt er een uitzondering gemaakt voor een bedrag om de noodzakelijke kosten te kunnen maken, bijvoorbeeld voor huur, energie en voeding.

Het bankbeslag is bedoeld om te voorkomen dat er geld wordt uitgegeven, dat daarna niet meer kan worden gebruikt om de openstaande schulden te voldoen. Het is op die manier een hulpmiddel om de openstaande vordering te innen, iets waar we je natuurlijk vakkundig mee kunnen helpen.

Werkwijze: hoe werkt bankbeslag?

Benieuwd hoe het werkt als we ondersteunen bij een beslaglegging? De gerechtsdeurwaarder voert een vonnis van een rechter uit, dus het is belangrijk om eerst een gerechtelijke procedure te voeren. De deurwaarder gebruikt het vonnis met een bankbeslagexploot, om bij de bank daadwerkelijk bankbeslag te leggen.

Tip: de deurwaarder zal het tijdstip noteren waarop hij of zij de bank binnenstapt. Dat is het moment van bankbeslag, dus het gaat om het saldo dat op dat moment op de bankrekening staat.

De bank bevriest bij een bankbeslag alle tegoeden van de schuldenaar. Dat betekent dat de rekeninghouder vanaf dat moment niet meer kan pinnen en bijvoorbeeld geen geld op kan nemen. De tegoeden moeten minimaal 4 weken beschikbaar blijven op de rekening.

Daarna mag de bank het geld overmaken naar het gerechtsdeurwaarderkantoor, die ervoor zorgt dat het verder kan worden afgehandeld.

Als het saldo voldoende hoog is om de vordering te voldoen lukt het om die daarmee af te handelen. Houd er rekening mee dat eventuele bedragen die na het beslagleggen worden gestort niet meetellen, waardoor het niet mogelijk is om daar gebruik van te maken om de factuur te innen. Bovendien kan de schuldenaar die bedragen wél gewoon vrij besteden.

Bankbeslag particulieren:

Bij een beslag op een particuliere rekening wordt het saldo dat op het moment van beslaglegging aanwezig is, geblokkeerd op je betaalrekening(en) en Spaarrekening(en). Je kunt op dat moment niet over het geblokkeerde saldo beschikken, omdat dit bedrag onder het beslag valt.

Bij het blokkeren van saldo op de rekening(en) houden wij rekening met het beslagvrije bedrag welke wordt meegegeven door de deurwaarder. De beslagvrije bedragen zijn gebaseerd op uw gezinssituatie.

 • € 1.872,81 voor een alleenstaande;
 • € 2.015,84 voor een alleenstaande ouder;
 • € 2.470,03 voor gehuwden zonder kinderen;
 • € 2.509,97 voor gehuwden met een of meer kinderen.

Bankbeslag zakelijke rekening

Bij een beslag op een zakelijke rekening, wordt het saldo dat op het moment van beslaglegging aanwezig is, geblokkeerd op je zakelijke Rekening(en) en zakelijke Spaarrekening(en). U kunt op dat moment niet over het geblokkeerde saldo beschikken, omdat dit bedrag onder het beslag valt.

Hoe lang duurt bankbeslag

De duur van een bankbeslag kan variëren afhankelijk van de specifieke omstandigheden en het rechtsgebied waarin het plaatsvindt. Over het algemeen kan het proces enkele weken ( minimaal 4 weken ) tot enkele maanden duren, afhankelijk van verschillende factoren, zoals:

 • Het type bankbeslag: Er zijn verschillende soorten bankbeslagen, zoals conservatoir beslag en executoriaal beslag. De duur van het proces kan verschillen afhankelijk van het type beslag dat wordt gebruikt.
 • De reden voor het bankbeslag: Als het bankbeslag wordt uitgevoerd vanwege een strafrechtelijke kwestie, kan het proces langer duren vanwege de complexiteit van de zaak en de procedures die betrokken zijn. Als het bankbeslag wordt uitgevoerd vanwege een civiele kwestie, kan het proces sneller verlopen.
 • De medewerking van de bank: Zoals de grotere banken ING Bank, ABN AMRO Bank en Rabobank kunnen snel of traag reageren op het bankbeslag, afhankelijk van hun eigen procedures en beleid. Het kan enige tijd duren voordat de bank alle benodigde informatie verstrekt en het geld vrijgeeft aan de deurwaarder.
 • Juridische procedures: Als er juridische geschillen of bezwaren worden ingediend tegen het bankbeslag, kan dit het proces vertragen en de duur ervan verlengen.

Bankbeslag laten leggen

Wil je bankbeslag laten leggen en ben je benieuwd hoe dat in z’n werk gaat of hoe we je daar in de praktijk bij kunnen helpen? We hebben veel ervaring met dergelijke zaken, waarbij de gerechtelijke fase leidt tot een vonnis dat de mogelijkheid biedt om beslag te leggen en op die manier de vordering te innen.

Tegelijkertijd komt het in de meeste gevallen gelukkig niet tot een bankbeslag, omdat we als incassobureau je ook goed van dienst kunnen zijn met de minnelijke fase van incasso. In die fase sporen we de klant of debiteur aan om te betalen, terwijl we tegelijkertijd rekening houden met de eventueel goede relatie die jullie onderling hebben of hadden.

Wat klanten zeggen

“Wij zitten met ons bedrijf in de fashion en willen onze focus houden op de core business. Daarom het is heel prettig om Credifin als vangnet te hebben! Zij ontzorgen ons en dankzij hen ontvangen we bijna altijd alle betalingen.” State-of-Brands

“Het Orthocenter met ruim 45 vestigingen is van mening dat incassobureau Credifin een goede partner is en een uitstekende dienstverlening geeft op gebied van No Cure No Pay incasso. Waardering is er voor de menselijke manier van incasseren.” Orthocenter

“Zeer positief, goede communicatie, systeem is gebruikersvriendelijk zodat je snel de status van een dossier kunt inzien.” Mea Fysio

Meer weten?

Heb je vragen over een bankbeslag?

   020-3452675

  info@credifin-nederland.nl

   Chat met ons

Waarom Credifin?

 • Geen abonnements- of dossierkosten
 • 100% No cure No pay
 • De volgende werkdag brief al bij je debiteur
 • Eenvoudig uploaden van je facturen
 • Volg het incassotraject 24/7 via je online dossier
 • Gratis incasseren met Aangetekende E-mail™

Wat klanten zeggen:

9.4 / 10

248 beoordelingen

Naar alle reviews