Bankbeslag

Bankbeslag

Lukt het niet om een vordering te innen en wil je daarom gebruik maken van bankbeslag?

Wij leggen je uit wat het is, hoe het werkt en hoe we je daarmee kunnen helpen.

Bankbeslag leggen?

Let op: je kunt zelf niet zomaar bankbeslag leggen. Het is iets dat de deurwaarder uitvoert.

Zodra er sprake is van bankbeslag gaat het om beslag op het beschikbare saldo op de rekening(en) waar het om gaat. Het saldo op het moment van beslag is van toepassing. Als er later stortingen worden gedaan horen die daar niet bij.

Wat is bankbeslag?

Een deurwaarder kan beslag leggen op één of meerdere bankrekeningen. Er is dan sprake van bankbeslag, waarbij het gehele saldo onder beslag komt te liggen.

Het is belangrijk om rekening te houden met bijvoorbeeld de beslagvrije voet en eventuele beslagverboden. Wordt bijvoorbeeld eerst het salaris gestort en wordt er meteen daarna beslag gelegd? Soms wordt er een uitzondering gemaakt voor een bedrag om de noodzakelijke kosten te kunnen maken, bijvoorbeeld voor huur, energie en voeding.

Het bankbeslag is bedoeld om te voorkomen dat er geld wordt uitgegeven, dat daarna niet meer kan worden gebruikt om de openstaande schulden te voldoen. Het is op die manier een hulpmiddel om de openstaande vordering te innen, iets waar we je natuurlijk vakkundig mee kunnen helpen.

Werkwijze: hoe werkt bankbeslag?

Benieuwd hoe het werkt als we ondersteunen bij een beslaglegging? De gerechtsdeurwaarder voert een vonnis van een rechter uit, dus het is belangrijk om eerst een gerechtelijke procedure te voeren. De deurwaarder gebruikt het vonnis met een bankbeslagexploot, om bij de bank daadwerkelijk bankbeslag te leggen.

Tip: de deurwaarder zal het tijdstip noteren waarop hij of zij de bank binnenstapt. Dat is het moment van bankbeslag, dus het gaat om het saldo dat op dat moment op de bankrekening staat.

De bank bevriest bij een bankbeslag alle tegoeden van de schuldenaar. Dat betekent dat de rekeninghouder vanaf dat moment niet meer kan pinnen en bijvoorbeeld geen geld op kan nemen. De tegoeden moeten minimaal 4 weken beschikbaar blijven op de rekening.

Daarna mag de bank het geld overmaken naar het gerechtsdeurwaarderkantoor, die ervoor zorgt dat het verder kan worden afgehandeld.

Als het saldo voldoende hoog is om de vordering te voldoen lukt het om die daarmee af te handelen. Houd er rekening mee dat eventuele bedragen die na het beslagleggen worden gestort niet meetellen, waardoor het niet mogelijk is om daar gebruik van te maken om de factuur te innen. Bovendien kan de schuldenaar die bedragen wél gewoon vrij besteden.

Bankbeslag particulieren:

Bij een beslag op een particuliere rekening wordt het saldo dat op het moment van beslaglegging aanwezig is, geblokkeerd op je betaalrekening(en) en Spaarrekening(en). Je kunt op dat moment niet over het geblokkeerde saldo beschikken, omdat dit bedrag onder het beslag valt.

Bij het blokkeren van saldo op de rekening(en) houden wij rekening met het beslagvrije bedrag welke wordt meegegeven door de deurwaarder. De beslagvrije bedragen zijn gebaseerd op uw gezinssituatie.

 • € 1.872,81 voor een alleenstaande;
 • € 2.015,84 voor een alleenstaande ouder;
 • € 2.470,03 voor gehuwden zonder kinderen;
 • € 2.509,97 voor gehuwden met een of meer kinderen.

Bankbeslag zakelijke rekening

Bij een beslag op een zakelijke rekening, wordt het saldo dat op het moment van beslaglegging aanwezig is, geblokkeerd op je zakelijke Rekening(en) en zakelijke Spaarrekening(en). U kunt op dat moment niet over het geblokkeerde saldo beschikken, omdat dit bedrag onder het beslag valt.

Hoe lang duurt bankbeslag

De duur van een bankbeslag kan variëren afhankelijk van de specifieke omstandigheden en het rechtsgebied waarin het plaatsvindt. Over het algemeen kan het proces enkele weken ( minimaal 4 weken ) tot enkele maanden duren, afhankelijk van verschillende factoren, zoals:

 • Het type bankbeslag: Er zijn verschillende soorten bankbeslagen, zoals conservatoir beslag en executoriaal beslag. De duur van het proces kan verschillen afhankelijk van het type beslag dat wordt gebruikt.
 • De reden voor het bankbeslag: Als het bankbeslag wordt uitgevoerd vanwege een strafrechtelijke kwestie, kan het proces langer duren vanwege de complexiteit van de zaak en de procedures die betrokken zijn. Als het bankbeslag wordt uitgevoerd vanwege een civiele kwestie, kan het proces sneller verlopen.
 • De medewerking van de bank: Zoals de grotere banken ING Bank, ABN AMRO Bank en Rabobank kunnen snel of traag reageren op het bankbeslag, afhankelijk van hun eigen procedures en beleid. Het kan enige tijd duren voordat de bank alle benodigde informatie verstrekt en het geld vrijgeeft aan de deurwaarder.
 • Juridische procedures: Als er juridische geschillen of bezwaren worden ingediend tegen het bankbeslag, kan dit het proces vertragen en de duur ervan verlengen.

Maak kennis met onze juridische specialisten

Incassobureau kantoor Amsterdam

Al sinds 2005 staat Credifin garant voor topkwaliteit incassodiensten en bankbeslag.

Met 18 jaar expertise hebben we het vertrouwen gewonnen van meer dan 11.500 klanten.

Dit zeggen onze klanten

“Dikke aanrader! Heel erg goed geholpen! Ondanks dat het een relatief kleine factuur was, zijn ze er net zo mee omgegaan als wanneer het een grote was geweest. Ik ben zo blij dat ik hen in heb geschakeld.” Studio Rodenhuis

“Zeer goede communicatie, duidelijke website en beveiligde omgeving waarin de documenten en communicatie gedeeld wordt.” HSV de Werkhond Teteringen

“Helaas moet ik deze dienst wel eens gebruiken; maar wat ben ik er blij mee áls ik het dan nodig heb. Ik ben nu 2x geholpen; 1x met een particulier en 1x een bedrijf die het kop in het zand staken…” Klusjesman Michel

“Ik heb incassobureau Credifin zeer hoog staan, dien al sinds 2019 incassozaken in, bijna altijd met een goed resultaat, ik heb hen toentertijd gevonden via een youtube video (Incassobureau inschakelen I Credifin – Vakkundig en innovatief incasseren voor snel resultaat!), ik dacht, die video ziet er professioneel uit, ik ga het eens proberen, ik heb een account aangemaakt en ben meteen aan de slag gegaan, tot op de dag van vandaag geen spijt van gehad.“ Administratiekantoor de Jong

Bankbeslag laten leggen

Wil je bankbeslag laten leggen en ben je benieuwd hoe dat in z’n werk gaat of hoe we je daar in de praktijk bij kunnen helpen? We hebben veel ervaring met dergelijke zaken, waarbij de gerechtelijke fase leidt tot een vonnis dat de mogelijkheid biedt om beslag te leggen en op die manier de vordering te innen.

Tegelijkertijd komt het in de meeste gevallen gelukkig niet tot een bankbeslag, omdat we als incassobureau je ook goed van dienst kunnen zijn met de minnelijke fase van incasso. In die fase sporen we de klant of debiteur aan om te betalen, terwijl we tegelijkertijd rekening houden met de eventueel goede relatie die jullie onderling hebben of hadden.

Meer weten?

Heb je nog vragen over Bankbeslag?

Neem contact op met Jesse, hij helpt u graag! Tel: 020-3452675

Bel ons op   020-3452675

E-mail ons   info@credifin-nederland.nl

Chat met ons?   Chat met ons

Vrijblijvend advies

Heb je vragen of wil je meer inzicht in dit onderwerp? Aarzel niet en regel meteen een GRATIS adviesgesprek. Je kunt ook direct onze specialisten bellen op 020-3452675.

"*" geeft vereiste velden aan

Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.

Waarom Credifin?

 • Geen abonnements- of dossierkosten
 • 100% No cure No pay
 • De volgende werkdag brief al bij je debiteur
 • Eenvoudig uploaden van je facturen
 • Volg het incassotraject 24/7 via je online dossier
 • Gratis incasseren met Aangetekende E-mail™

Wat klanten zeggen:

9.4 / 10

249 beoordelingen

Naar alle reviews

[chatbot]