Retentierecht

Retentierecht

Retentierecht gebruiken, maar weet je niet goed hoe dat werkt?

Het is met de juiste inzet daarvan een belangrijke stap die de kans op succes een stuk groter maakt. We leggen je het als incassobureau uit wat het is en hoe je er als schuldeiser gebruik van kunt maken.

Wat betekend retentierecht

Retentierecht is een juridisch begrip dat het recht van een persoon of bedrijf aangeeft om de eigendom van een andere persoon in bezit te houden totdat een schuld of andere verplichting die verschuldigd is door de eigenaar van de eigendom, is voldaan.

Dit recht van retentie is een type zekerheidsrecht dat de persoon die de eigendom in bezit heeft, in staat stelt deze als onderpand te gebruiken voor de betaling van een schuld of andere verplichting. Het retentierecht is van toepassing in verschillende situaties, zoals onbetaalde facturen, huur of leningen.

Retentierecht uitoefenen

Wat is het retentierecht en waarop kun je dat uitoefenen? Het is er voor roerende en onroerende zaken, waarbij een aantal voorwaarden van belang is:

Opeisbare vordering
Je mag het retentierecht pas uitvoeren als je een opeisbare vordering hebt. Dit betekent dat de wettelijke betalingstermijnen moeten zijn verstreken en dat de vordering anders in gerechtelijke handen terecht zou komen.

Let op: heeft jouw klant een gegronde reden om niet te betalen? Of geeft de klant aan helemaal niet te gaan betalen? Het zijn bijzonderheden, waardoor de vordering niet-opeisbaar kan zijn.

Voldoende samenhang
De vordering die je wilt innen moet voldoende samenhangen met de lopende zaak, voordat de betaling plaatsvindt. Je kunt het retentierecht uitoefenen op geleverde diensten waarvoor de klant niet betaalt, maar niet op nevenzaken die daar een (klein) onderdeel van uitmaken.

Retentierecht uitvoeren: Hoe werkt dat?

Benieuwd hoe het werkt om het retentierecht uit te oefenen? Dit is mogelijk met zowel roerende als onroerende zaken. Voor roerende zaken is dit over het algemeen makkelijker dan voor onroerende zaken, zoals een eigen woning.

Het komt in de (woning)bouw voor dat de sloten worden vervangen of dat er een hek rondom een terrein wordt geplaatst. Toch kent het retentierecht een aantal uitdagingen, om daar goed gebruik van te maken. 

Retentierecht via Credifin: 17 + jaar ervaring

Credifin is gespecialiseerd in retentierecht en weet hoe je daar als ZZP’er, MKB-ondernemer of met een ander bedrijf gebruik van kunt maken. Als je te maken hebt met een klant die een openstaande factuur niet wil betalen. En als je daar juridisch advies bij zoekt, of meer wilt weten over de aanvullende mogelijkheden die je hebt.

En gaat het om een openstaande factuur, waarvan je graag zou zien dat de klant die toch betaalt? Je kunt die bij ons incassobureau online indienen, dan gaan wij er voor je mee aan de slag. Ook als je geen gebruik hoeft te maken van het retentierecht.

Dankzij de vriendelijke en duidelijke benadering die we hanteren. Om de eventueel goede relatie met jouw klant niet te beschadigen, terwijl we er toch op basis van No Cure, No Pay incasso voor zorgen dat jij het geld ontvangt waar je recht op hebt.   

Meer weten?

Heb je nog vragen over retentierecht?

   020-3452675

  info@credifin-nederland.nl

   Chat met ons

Waarom Credifin?

  • Geen abonnements- of dossierkosten
  • 100% No cure No pay
  • De volgende werkdag brief al bij je debiteur
  • Eenvoudig uploaden van je facturen
  • Volg het incassotraject 24/7 via je online dossier
  • Gratis incasseren met Aangetekende E-mail™

Wat klanten zeggen:

9.4 / 10

248 beoordelingen

Naar alle reviews