some alt text

Retentierecht

Retentierecht gebruiken, maar weet je niet goed hoe dat werkt?

Het is met de juiste inzet daarvan een belangrijke stap die de kans op succes een stuk groter maakt. We leggen je het als incassobureau uit wat het is en hoe je er als schuldeiser gebruik van kunt maken.

Let op: het retentierecht kent een aantal haken en ogen. Heb je de aangeboden dienst bijvoorbeeld niet op tijd geleverd of zijn er afspraken gemaakt waar je je niet (helemaal) aan hebt gehouden? Als je niet altijd hebt gehandeld zoals zou moeten kan een rechter oordelen dat je de ontstane schade voor de klant moet vergoeden. Laat je daarom altijd goed juridisch adviseren. 

Als jouw klant niet betaalt kun je gebruik maken van het retentierecht. Je kunt dit inzetten voor zowel roerende als onroerende zaken, al gelden ook daarvoor wat voorwaarden. We zetten het voor je op een rij, zodat je goed bent voorbereid op een eventuele gerechtelijke procedure

Wat is het retentierecht?

Wat is het retentierecht en waarop kun je dat uitoefenen? Het is er voor roerende en onroerende zaken, waarbij een aantal voorwaarden van belang is:

Opeisbare vordering
Je mag het retentierecht pas uitvoeren als je een opeisbare vordering hebt. Dit betekent dat de betalingstermijnen moeten zijn verstreken en dat de vordering anders in gerechtelijke handen terecht zou komen. 
Let op: heeft jouw klant een gegronde reden om niet te betalen? Of geeft de klant aan helemaal niet te gaan betalen? Het zijn bijzonderheden, waardoor de vordering niet-opeisbaar kan zijn.

Voldoende samenhang
De vordering die je wilt innen moet voldoende samenhangen met de lopende zaak, voordat de betaling plaatsvindt. Je kunt het retentierecht uitoefenen op geleverde diensten waarvoor de klant niet betaalt, maar niet op nevenzaken die daar een (klein) onderdeel van uitmaken.

Retentierecht uitvoeren: Hoe werkt dat? 

Benieuwd hoe het werkt om het retentierecht uit te oefenen? Dit is mogelijk met zowel roerende als onroerende zaken. Voor roerende zaken is dit over het algemeen makkelijker dan voor onroerende zaken, zoals een eigen woning. Het komt in de (woning)bouw voor dat de sloten worden vervangen of dat er een hek rondom een terrein wordt geplaatst. Toch kent het retentierecht een aantal uitdagingen, om daar goed gebruik van te maken. 

Retentierecht via Credifin: 15 + jaar ervaring

Credifin is gespecialiseerd in retentierecht en weet hoe je daar als ZZP’er, MKB-ondernemer of met een ander bedrijf gebruik van kunt maken. Als je te maken hebt met een klant die een openstaande factuur niet wil betalen. En als je daar juridisch advies bij zoekt, of meer wilt weten over de aanvullende mogelijkheden die je hebt.

En gaat het om een openstaande factuur, waarvan je graag zou zien dat de klant die toch betaalt? Je kunt die online indienen, dan gaan wij er voor je mee aan de slag. Ook als je geen gebruik hoeft te maken van het retentierecht. Dankzij de vriendelijke en duidelijke benadering die we hanteren. Om de eventueel goede relatie met jouw klant niet te beschadigen, terwijl we er toch op basis van No Cure, No Pay voor zorgen dat jij het geld ontvangt waar je recht op hebt.   

Heb je nog vragen?

Meer weten over retentierecht of heb je nog vragen over onze werkwijze of de kosten? Bel ons op telefoonnummer 020 345 26 75 of stuur een e-mail naar info@credifin-nederland.nl. We horen graag van je!

Meer weten?

Laatste aanmaning

Incassotraject

No Cure,No Pay-incasso

Contact opnemen

Waarom Credifin?

  • Geen abonnements- of dossierkosten
  • 100% No cure No pay
  • De volgende werkdag brief al bij je debiteur
  • Eenvoudig uploaden van je facturen
  • Volg het incassotraject 24/7 via je online dossier
  • Gratis incasseren met Aangetekende E-mail™

Wat klanten zeggen:

9.4 / 10

234 beoordelingen

Naar alle reviews