Retentierecht

Retentierecht

Retentierecht gebruiken, maar weet je niet goed hoe dat werkt?

Het is met de juiste inzet daarvan een belangrijke stap die de kans op succes een stuk groter maakt. We leggen je het als incassobureau uit wat het is en hoe je er als schuldeiser gebruik van kunt maken.

Wat betekend retentierecht

Retentierecht is een juridisch begrip dat het recht van een persoon of bedrijf aangeeft om de eigendom van een andere persoon in bezit te houden totdat een schuld of andere verplichting die verschuldigd is door de eigenaar van de eigendom, is voldaan.

Dit recht van retentie is een type zekerheidsrecht dat de persoon die de eigendom in bezit heeft, in staat stelt deze als onderpand te gebruiken voor de betaling van een schuld of andere verplichting. Het retentierecht is van toepassing in verschillende situaties, zoals onbetaalde facturen, huur of leningen.

Retentierecht uitoefenen

Wat is het retentierecht en waarop kun je dat uitoefenen? Het is er voor roerende en onroerende zaken, waarbij een aantal voorwaarden van belang is:

Opeisbare vordering
Je mag het retentierecht pas uitvoeren als je een opeisbare vordering hebt. Dit betekent dat de wettelijke betalingstermijnen moeten zijn verstreken en dat de vordering anders in gerechtelijke handen terecht zou komen.

Let op: heeft jouw klant een gegronde reden om niet te betalen? Of geeft de klant aan helemaal niet te gaan betalen? Het zijn bijzonderheden, waardoor de vordering niet-opeisbaar kan zijn.

Voldoende samenhang
De vordering die je wilt innen moet voldoende samenhangen met de lopende zaak, voordat de betaling plaatsvindt. Je kunt het retentierecht uitoefenen op geleverde diensten waarvoor de klant niet betaalt, maar niet op nevenzaken die daar een (klein) onderdeel van uitmaken.

Retentierecht uitvoeren: Hoe werkt dat?

Benieuwd hoe het werkt om het retentierecht uit te oefenen? Dit is mogelijk met zowel roerende als onroerende zaken. Voor roerende zaken is dit over het algemeen makkelijker dan voor onroerende zaken, zoals een eigen woning.

Het komt in de (woning)bouw voor dat de sloten worden vervangen of dat er een hek rondom een terrein wordt geplaatst. Toch kent het retentierecht een aantal uitdagingen, om daar goed gebruik van te maken. 

Neem contact op met onze juristen

Incassobureau kantoor Amsterdam

Al sinds 2005 staat Credifin in de Amsterdamse Zuidas, op Van Leijenberghlaan 199 D, garant voor topkwaliteit incassodiensten.

Heb je vragen of wil je meer weten? Bel : 0203452675 

Ervaringen van onze klanten

Klantbeoordelingen, zie wat onze klanten zeggen: 

“Wij zitten met ons bedrijf in de fashion en willen onze focus houden op de core business. Daarom het is heel prettig om Credifin als vangnet te hebben! Zij ontzorgen ons en dankzij hen ontvangen we bijna altijd alle betalingen.” Bibian HoyngState-of-Brands

“Het Orthocenter met ruim 45 vestigingen is van mening dat incassobureau Credifin een goede partner is en een uitstekende dienstverlening geeft op gebied van No Cure No Pay incasso. Waardering is er voor de menselijke manier van incasseren.” Bas Molenaar, Orthocenter

“Zeer positief, goede communicatie, systeem is gebruikersvriendelijk zodat je snel de status van een dossier kunt inzien.” Eltje de Graaf, Mea Fysio

Retentierecht via Credifin: 18 + jaar ervaring

Credifin is gespecialiseerd in retentierecht en weet hoe je daar als ZZP’er, MKB-ondernemer of met een ander bedrijf gebruik van kunt maken. Als je te maken hebt met een klant die een openstaande factuur niet wil betalen. En als je daar juridisch advies bij zoekt, of meer wilt weten over de aanvullende mogelijkheden die je hebt.

En gaat het om een openstaande factuur, waarvan je graag zou zien dat de klant die toch betaalt? Je kunt die bij ons incassobureau online indienen, dan gaan wij er voor je mee aan de slag. Ook als je geen gebruik hoeft te maken van het retentierecht.

Dankzij de vriendelijke en duidelijke benadering die we hanteren. Om de eventueel goede relatie met jouw klant niet te beschadigen, terwijl we er toch op basis van No Cure, No Pay incasso voor zorgen dat jij het geld ontvangt waar je recht op hebt.   

Meer weten?

Heb je nog vragen aan onze specialist Jesse over Retentierecht?

Neem contact op met Jesse, hij helpt u graag! Tel: 020-3452675

Bel ons op   020-3452675

E-mail ons   info@credifin-nederland.nl

Chat met ons?   Chat met ons

Vrijblijvend advies

Heb je vragen of wil je meer inzicht in dit onderwerp? Aarzel niet en regel meteen een GRATIS adviesgesprek. Je kunt ook direct onze specialisten bellen op 020-3452675.

"*" geeft vereiste velden aan

Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.

Waarom Credifin?

  • Geen abonnements- of dossierkosten
  • 100% No cure No pay
  • De volgende werkdag brief al bij je debiteur
  • Eenvoudig uploaden van je facturen
  • Volg het incassotraject 24/7 via je online dossier
  • Gratis incasseren met Aangetekende E-mail™

Wat klanten zeggen:

9.4 / 10

249 beoordelingen

Naar alle reviews

[chatbot]