Liquidatietarief

Liquidatietarief

Gehoord van het liquidatietarief en benieuwd naar de hoogte daarvan?

Of meer weten over wat dit precies inhoudt en hoe het van invloed is op de (proces)kosten die je moet maken? We leggen je uit wat het is en op welke manier we vooraf kunnen inschatten hoe hoog het tarief zal zijn.

Voor kanton, rechtbank en het gerechtshof

Het liquidatietarief wordt eens in de zoveel jaren aangepast. Bovendien is het belangrijk om rekening te houden met verschillende liquidatietarieven, wij als incassobureau leggen het je uit voor:

 • Kanton (salaris gemachtigde)
 • Rechtbank (salaris advocaat)
 • Gerechtshof

Houd er rekening mee dat het liquidatietarief standaard geldt per punt (een proceshandeling). Bovendien kan er bij een kort geding een hoger tarief gelden voor het liquidatietarief kanton, terwijl andersom een incidenteel hoger beroep voordeliger uit kan vallen als dit noodzakelijk was.

Het laat zien dat het soms vraagt om een specialist om het liquidatietarief in te schatten, om vooraf rekening te kunnen houden met de bedragen waar het om gaat.

In principe is het liquidatietarief afhankelijk van twee factoren:

 • Salaris per punt
  Er wordt een tarief berekend per punt, waarbij een punt staat voor een proceshandeling. Meer handelingen leiden dus tot een hoger (totaal) tarief.
 • Maximaal aantal punten
  Op basis van de openstaande vorderingen is bepaald om hoeveel punten het maximaal mag gaan. Het gaat bij vorderingen tot €250 bij de kantonrechter bijvoorbeeld om maximaal 3 punten. Vanaf €200.000 geldt er geen maximaal aantal punten meer en bedraagt het liquidatietarief € 926 (sinds feb 2023) per punt.

Het salaris per punt is het hoogst bij het gerechtshof, terwijl het bij de kantonrechter aan de andere kant het meest goedkoop is. Houd er rekening mee dat ook de categorieën voor vorderingen anders zijn voor de verschillende gevallen.

Bij de kantonrechter gaat het om meerdere categorieën met enkele honderden euro’s, terwijl de eerste schaal bij het gerechtshof loopt van €0,01 tot €10.000.

Diagram liquidatietarieven Kanton 2023

Liquidatietarieven Kanton per 1 februari 2023

 

De waarden op de x-as vertegenwoordigen het nieuwe salaris per 1 februari 2023, terwijl de waarden op de y-as de hoofdsom en renteen buitengerechtelijke incassokosten vertegenwoordigen. Het maximaal aantal punten is aangegeven in de labels van de x-as.

Maak kennis met onze juridische specialisten

Incassobureau kantoor Amsterdam

Al sinds 2005 staat Credifin in de Amsterdamse Zuidas, op Van Leijenberghlaan 199 D, garant voor topkwaliteit incassodiensten.

Met 18 jaar expertise hebben we het vertrouwen gewonnen van meer dan 11.500 klanten.

Waarom kiezen voor Credifin?

Wat maakt onze aanpak uniek en effectiever? 

 

Maatwerk: Elke vordering is uniek. Wij passen onze aanpak aan op basis van wat het beste is voor jou en je zaak.

Zeer efficiënt incassotraject:  Door automatisering met een belrobot en slimme betaalmogelijkheden zoals betaallinks en QR-codes in e-mails en brieven, wordt het voor klanten makkelijker en eenvoudiger om betalingen te verrichten.

Automatische aanlevering via API: Voor het aanleveren van meerdere facturen bieden we een state-of-the-art API (Application Programming Interface) aan, waarmee een automatische koppeling mogelijk is.

Altijd op de hoogte: Met ons online platform kun je altijd zien hoe het met je zaak gaat. Geen verrassingen, gewoon duidelijkheid.

100% No cure, no pay: We geloven in onze aanpak. Als we niets voor je kunnen innen, kost het je ook echt niets.

Ervaren team: Ons team kent de kneepjes van het vak. Met 18 jaar expertise hebben we het vertrouwen gewonnen van meer dan 11.500 klanten.


Kortom:
 bij CrediFin krijg je niet alleen een het beste incassobureau van Nederland, maar een incassopartner die er echt alles aan doet om je te helpen.

Dit zeggen onze klanten

“Wij zitten met ons bedrijf in de fashion en willen onze focus houden op de core business. Daarom het is heel prettig om Credifin als vangnet te hebben! Zij ontzorgen ons en dankzij hen ontvangen we bijna altijd alle betalingen.” State-of-Brands

“Het Orthocenter met ruim 45 vestigingen is van mening dat incassobureau Credifin een goede partner is en een uitstekende dienstverlening geeft op gebied van No Cure No Pay incasso. Waardering is er voor de menselijke manier van incasseren.” Orthocenter

“Zeer positief, goede communicatie, systeem is gebruikersvriendelijk zodat je snel de status van een dossier kunt inzien.” Mea Fysio

Laat het liquidatietarief inschatten

We hebben veel ervaring met het liquidatietarief, als onderdeel van de proceskosten. Dat betekent dat we goed kunnen inschatten wat de kosten zijn, op het moment dat er een liquidatie moet plaatsvinden. Via de kantonrechter, bij de rechtbank of bij het gerechtshof.

Afhankelijk van wat er aan de hand is en hoe het proces verloopt. Dat we vooraf zo goed mogelijk proberen in te schatten, om aan de hand daarvan aan te geven wat de kosten waarschijnlijk zullen zijn.

Dus krijg je te maken met het liquidatietarief of heb je het idee dat dit zal gaan spelen? We vertellen je graag meer over waar je rekening mee moet houden en wat de kosten zouden kunnen worden. Op die manier ben je goed voorbereid en kom je niet voor vervelende verrassingen te staan.

Als er sprake is van een (lang) openstaande vordering. Waarbij we je goed kunnen begeleiden, uiteraard op basis van het liquidatietarief en onze scherpe tarieven in het starten van een gerechtelijke procedure of voor de rest van de dienstverlening.

Meer weten?

Heb je nog vragen over Liquidatietarief?

Neem contact op met Jesse, hij helpt u graag! Tel: 020-3452675

Bel ons op   020-3452675

E-mail ons   info@credifin-nederland.nl

Chat met ons?   Chat met ons

Vrijblijvend advies

Heb je vragen of wil je meer inzicht in dit onderwerp? Aarzel niet en regel meteen een GRATIS adviesgesprek. Je kunt ook direct onze specialisten bellen op 020-3452675.

"*" geeft vereiste velden aan

Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.

Veelgestelde vragen

Bekijk alle vragen

Herziening van het liquidatietarief kanton per 1 februari 2023

We begrijpen als incassobureau Credifin dat het liquidatietarief kanton voor onze klanten van belang is. Daarom delen we graag de bijgewerkte tarieven die vanaf 1 februari 2023 worden toegepast in kantongerecht procedures waarbij het vonnis vanaf deze datum wordt gewezen.

Informatie over het liquidatietarief kanton

Het Landelijk Overleg Vakinhoud Civiel en Kanton (LOVCK), na overleg met de Nederlandse Orde van Advocaten, heeft besloten om de liquidatietarieven kanton te verhogen met 6,2% vanaf 1 februari 2023. Deze verhoging vindt elke twee jaar plaats vanaf 1 februari 2021, gebaseerd op de CPI (Consumentenprijsindex).

Hoewel de berekende verhoging dit jaar op 12,4% zou uitkomen, is vanwege de onverwachte inflatie die grotendeels door één specifieke prijsstijging is veroorzaakt, besloten om dit percentage te halveren.

Er is verder overeengekomen dat de liquidatietarieven vanaf 1 februari 2024 tussentijds opnieuw geïndexeerd worden volgens de eerder overeengekomen berekeningsmethode en vervolgens weer op 1 februari 2026.

Nieuwe tarieven voor het liquidatietarief kanton

De nieuwe tarieven zijn van toepassing in alle kantongerecht procedures waarbij het vonnis vanaf 1 februari 2023 wordt uitgesproken. Het liquidatietarief kanton omvat een hoofdsom, rente en buitengerechtelijke incassokosten. Hier zijn de tarieven die vanaf 1 februari 2023 gelden:

Remove the row

Column: 1

Hoofdsom / rente /
incassokosten

tot en met € 250

tot en met € 500

tot en met € 1.250

tot en met € 2.500

tot en met € 3.750

tot en met € 5.000

tot en met € 10.000

tot en met € 20.000

tot en met € 40.000

tot en met € 100.000

tot en met € 200.000

tot en met € 400.000

vanaf € 1.000.000

Column: 2

Oud
d.d. 1/1/2021

€ 37

€ 75

€ 124

€ 187

€ 218

€ 249

€ 311

€ 373

€ 498

€ 748

€ 872

€ 997

€ 1.245

Column: 3

Nieuw
d.d. 1/2/2023 (+106,2%)

€ 39

€ 80

€ 132

€ 199

€ 232

€ 264

€ 330

€ 396

€ 529

€ 794

blijft € 872

blijft € 1.059

blijft € 1.322

Het liquidatietarief kanton kan ook van toepassing zijn op ontruimingszaken en andere verzoeken. Afhankelijk van de aard en/of complexiteit van de zaak, kan een hoger tarief worden toegekend. Voor meer informatie over de tarieven voor kort geding zaken in kantonzaken en handelszaken per 1 februari 2023, kunt u de Aanbeveling tarieven kort gedingen kantonzaken en handelszaken per 1 februari 2023 raadplegen.

Eerdere tariefwijzigingen

De liquidatietarieven kanton werden voor het eerst in 14 jaar opnieuw geïndexeerd per 1 januari 2019, een voorstel van het LOVCK dat door de Nederlandse Orde van Advocaten (NOvA) werd goedgekeurd.

De indexaties per 1 januari 2019 bedroegen 20,1%. Het LOVCK en de NOvA kwamen overeen dat de liquidatietarieven voortaan om de twee jaar geïndexeerd zouden worden door het LOVCK.

Per 1 februari 2021 werden de tarieven geïndexeerd met 3,7%, berekend op basis van de CPI, net als bij de liquidatietarieven voor rechtbanken en gerechtshoven.

Dit tarief was van toepassing in procedures waarin vanaf 1 februari 2021 vonnis werd gewezen. Voor zaken waarin het vonnis na 1 februari 2023 wordt uitgesproken, gelden de nieuwe tarieven.

Conclusie

In deze periode van economische onzekerheid is het essentieel om op de hoogte te zijn van alle kosten verbonden aan juridische procedures. Het liquidatietarief kanton is een significant onderdeel van deze kosten.

Daarom is het belangrijk om op de hoogte te zijn van de tarieven die vanaf 1 februari 2023 van kracht zijn.

Als incassobureau staan we klaar om je van accurate informatie te voorzien en je bij te staan in al je juridische problemen. Aarzel niet om contact met ons op te nemen als je meer informatie wenst over het liquidatietarief kanton of andere juridische zaken.

Liquidatietarief: wat is dat?

Het liquidatietarief is een tarief voor de kosten die een partij aan de wederpartij betaalt om het gerechtelijk proces voordat vonnis is gewezen te kunnen afdoen (beëindigen).

Bij een kostenveroordeling wordt het salaris van de advocaat begroot volgens het liquidatietarief, waarbij het bedrag van de te liquideren kosten wordt vastgesteld. Het tarief wordt berekend per punt, waarbij een punt staat voor een proceshandeling.

Er zijn verschillende liquidatietarieven voor verschillende soorten zaken en gerechtelijke instanties.

 

Hoe wordt het liquidatietarief berekend?

Het liquidatietarief wordt berekend door het aantal punten voor reeds verrichte proceshandelingen te vermenigvuldigen met een bedrag dat afhangt van het soort zaak. Het tarief wordt bepaald aan de hand van een puntensysteem, waarbij een punt staat voor een proceshandeling.

Het tarief is per 1 september 1955 ingevoerd na en in overleg tussen vertegenwoordigers van de rechterlijke macht en de Nederlandse Orde van Advocaten.

Sindsdien is het tarief periodiek aangepast. Er zijn verschillende liquidatietarieven voor verschillende soorten zaken en gerechtelijke instanties. Het tarief voor het salaris van de gemachtigde wordt bepaald aan de hand van een tabel met verschillende tarieven, afhankelijk van de hoogte van de vordering

Wat is verschil tussen liquidatietarief en salaris van de gemachtigde?

Het liquidatietarief is een vast bedrag dat de winnende partij krijgt om de kosten van een rechtszaak te vergoeden. Het tarief wordt bepaald door het aantal stappen in de rechtszaak, waarbij elke stap een bepaald aantal punten oplevert. Het salaris van de gemachtigde is het bedrag dat hij of zij in rekening brengt voor zijn of haar werk. Dit salaris wordt bepaald aan de hand van een tabel met verschillende tarieven, afhankelijk van de hoogte van het geldbedrag dat wordt gevraagd in de rechtszaak.

Als er in de rechtszaak een kostenveroordeling wordt uitgesproken, wordt het salaris van de advocaat berekend op basis van het liquidatietarief. Dit tarief bepaalt hoeveel geld de advocaat krijgt voor elke stap in de rechtszaak. Het salaris van de advocaat of gemachtigde maakt deel uit van de proceskosten die de verliezende partij moet betalen.

Waarom Credifin?

 • Geen abonnements- of dossierkosten
 • 100% No cure No pay
 • De volgende werkdag brief al bij je debiteur
 • Eenvoudig uploaden van je facturen
 • Volg het incassotraject 24/7 via je online dossier
 • Gratis incasseren met Aangetekende E-mail™

Wat klanten zeggen:

9.4 / 10

249 beoordelingen

Naar alle reviews

[chatbot]