some alt text

Liquidatietarief

Gehoord van het liquidatietarief en benieuwd naar de hoogte daarvan?

Of meer weten over wat dit precies inhoudt en hoe het van invloed is op de (proces)kosten die je moet maken? We leggen je uit wat het is en op welke manier we vooraf kunnen inschatten hoe hoog het tarief zal zijn.

Voor kanton, rechtbank en het gerechtshof

Het liquidatietarief wordt eens in de zoveel jaren aangepast. Bovendien is het belangrijk om rekening te houden met verschillende liquidatietarieven, voor:

 • Kanton (salaris gemachtigde)
 • Rechtbank (salaris advocaat)
 • Gerechtshof

Houd er rekening mee dat het liquidatietarief standaard geldt per punt (een proceshandeling). Bovendien kan er bij een kort geding een hoger tarief gelden voor het liquidatietarief kanton, terwijl andersom een incidenteel hoger beroep voordeliger uit kan vallen als dit noodzakelijk was. Het laat zien dat het soms vraagt om een specialist om het liquidatietarief in te schatten, om vooraf rekening te kunnen houden met de bedragen waar het om gaat.

In principe is het liquidatietarief afhankelijk van twee factoren:

 • Salaris per punt
  Er wordt een tarief berekend per punt, waarbij een punt staat voor een proceshandeling. Meer handelingen leiden dus tot een hoger (totaal) tarief.
 • Maximaal aantal punten
  Op basis van de openstaande vorderingen is bepaald om hoeveel punten het maximaal mag gaan. Het gaat bij vorderingen tot €250 bij de kantonrechter bijvoorbeeld om maximaal 3 punten. Vanaf €100.000 geldt er geen maximaal aantal punten meer en bedraagt het liquidatietarief €841 (sinds 2018) per punt.

Het salaris per punt is het hoogst bij het gerechtshof, terwijl het bij de kantonrechter aan de andere kant het meest goedkoop is. Houd er rekening mee dat ook de categorieën voor vorderingen anders zijn voor de verschillende gevallen. Bij de kantonrechter gaat het om meerdere categorieën met enkele honderden euro’s, terwijl de eerste schaal bij het gerechtshof loopt van €0,01 tot €10.000.

Laat het liquidatietarief inschatten

We hebben veel ervaring met het liquidatietarief, als onderdeel van de proceskosten. Dat betekent dat we goed kunnen inschatten wat de kosten zijn, op het moment dat er een liquidatie moet plaatsvinden. Via de kantonrechter, bij de rechtbank of bij het gerechtshof. Afhankelijk van wat er aan de hand is en hoe het proces verloopt. Dat we vooraf zo goed mogelijk proberen in te schatten, om aan de hand daarvan aan te geven wat de kosten waarschijnlijk zullen zijn.

Dus krijg je te maken met het liquidatietarief of heb je het idee dat dit zal gaan spelen? We vertellen je graag meer over waar je rekening mee moet houden en wat de kosten zouden kunnen worden. Op die manier ben je goed voorbereid en kom je niet voor vervelende verrassingen te staan. Als er sprake is van een (lang) openstaande vordering. Waarbij we je goed kunnen begeleiden, uiteraard op basis van het liquidatietarief en onze scherpe tarieven voor de rest van de dienstverlening.

Meer weten?

Heb je nog vragen over liquidatietarief?

   020-3452675

  info@credifin-nederland.nl

   Chat met ons

Waarom Credifin?

 • Geen abonnements- of dossierkosten
 • 100% No cure No pay
 • De volgende werkdag brief al bij je debiteur
 • Eenvoudig uploaden van je facturen
 • Volg het incassotraject 24/7 via je online dossier
 • Gratis incasseren met Aangetekende E-mail™

Wat klanten zeggen:

9.4 / 10

243 beoordelingen

Naar alle reviews