In de laatste aanmaning voor incasso zorgen we ervoor dat je jouw klant kunt aangeven dat je het heel belangrijk vindt dat de factuur toch betaald wordt. De betaling blijft waarschijnlijk al een tijdje uit, waardoor het de moeite waard is om er wat extra druk op te zetten. Dat kan aangetekend verstuurd worden op ons briefpapier en met ons logo, zodat je daarmee iets meer indruk kunt maken.
Wat is een aanmaning?
De betekenis van de aanmaning is als volgt: Een aanmaning is een formeel verzoek of waarschuwing aan iemand om een openstaande verplichting na te komen, zoals het betalen van een factuur of het nakomen van een overeenkomst, die tot dan toe niet is nagekomen. Het is vaak een schriftelijke mededeling ( aanmaningsbrief ) die wordt verstuurd als een herinnering dat er een betaling of een andere verplichting openstaat en dat er maatregelen zullen worden genomen als de betaling of verplichting niet binnen een bepaalde termijn wordt nagekomen. De aanmaning kan meestal de eerste stap zijn in een proces waar er stappen genomen worden om een verplichting af te dwingen zoals het inschakelen van een incassobureau.
Wat zijn de eisen?
Jouw aanmaning die wij voor je versturen voldoet aan de belangrijke wettelijke eisen:
- We vermelden de betalingstermijn van 14 dagen
- We vermelden het exacte bedrag aan incassokosten dat we daarna berekenen
Let op: de wettelijke eisen gelden voor laatste aanmaningen aan consumenten. Voor bedrijven gelden die verplichtingen niet. We adviseren het traject voor bedrijven met herinneringen en aanmaningen kort te houden. Eén betalingsherinnering en één aanmaning is voldoende om daarna over te gaan tot een incassotraject.
Waarom je beter Credifin je aanmaning kunt laten versturen
Het opstellen van een laatste aanmaning, ook wel genoemd laatste herinnering, WIK brief of 14 dagen brief, luistert nauw, bij ons bent je verzekerd van het versturen van een juiste aanmaning volgens alle wettelijke eisen. Als je over een E-mailadres van je klant beschikt, wordt onze laatste waarschuwing (naast onze gebruikelijke brief) kosteloos per Aangetekende E-mail™ verstuurd.
Waarom sturen wij een Aangetekende e-mail™ en geen aangetekende aanmaningsbrief meer?
In 2023 beschikt vrijwel iedereen over een e-mail adres, het versturen van een aangetekende WIK brief behoort zo langzamerhand tot de verleden tijd. De Aangetekende E-mail™ heeft dezelfde juridische waarde als het versturen van een aangetekende aanmaningsbrief. Het geeft de aanmaning meer kracht en resulteert vaak in een snellere betaling. Bovendien kan de aangetekende E-mail™ , in tegenstelling tot een aangetekende brief, niet geweigerd worden.
Voorbeeld aanmaning
Benieuwd hoe onze laatste aanmaning/ WIK brief/ 14 dagen brief eruit ziet?
Download hier onze voorbeeld-PDF:
Kosten aanmaning
Aan de slag met een laatste aanmaning voor jouw klant vanuit ons incassobureau? De kosten daarvoor bedragen :
- Losse aanmaning: € 5,- (per Aangetekende e-mail™)
- 10 of meer aanmaningen: € 2,50 (per Aangetekende e-mail™)
Noot: Uiteraard zijn andere prijsafspraken mogelijk, afhankelijk van de aantallen.
Indien je over een e-mailadres van je klant beschikt, wordt de laatste aanmaning, naast onze gebruikelijke brief, kosteloos per Aangetekende e-mail™ verstuurd. Wil je alle aanmaningen ook per aangetekende brief verzenden? Neem contact met ons op over de kosten.
Aanmaning voor incasso
De aanmaning voor incasso is voordelig beschikbaar. Dat geldt voor een enkel exemplaar, net als wanneer je daar voor meerdere facturen gebruik van wilt maken. Op die manier kun je laten zien dat je uiteindelijk een incassobureau zal inschakelen, waardoor het nu tijd is om de factuur alsnog te voldoen. Veel klanten schrikken daarvan, zonder dat ze je meteen met hoge incassokosten hoeft op te zadelen. Jij behoudt de goede onderlinge relatie, terwijl je toch kunt rekenen op een vlotte betaling van de factuur.
Blijft de betaling alsnog uit?
Start meteen met onze No Cure, No Pay-incasso en incasseer de openstaande factuur. We berekenen automatisch de incassokosten en wettelijke rente, die we bij jouw klant in rekening brengen.
Tip: volgende keer voorkomen dat een factuur niet wordt betaald? Doe een kredietcheck en ontdek hoe jouw klant er financieel voor staat.