debiteurenbeheer

Dubieuze debiteuren

Hoe ga je om met dubieuze debiteuren?

Ontdek hoe Credifin effectief omgaat met dubieuze debiteuren door middel van proactief debiteurenbeheer, waardoor risico's worden geminimaliseerd en de bedrijfsgezondheid wordt gewaarborgd

Hulp bij dubieuze debiteuren nodig?

Als ondernemer krijg je vroeg of laat te maken met dubieuze debiteuren. Het gemiddeld percentage van oninbare rekeningen ligt rond de 3%. Hoewel het vrijwel zeker is dat je er als ondernemer mee te maken krijgt, is er wel veel onzekerheid hoe om te gaan met oninbare vorderingen. Wij kunnen je helpen bij het aanpakken van dubieuze debiteuren.

Wat zijn dubieuze debiteuren?

Dubieuze debiteuren zijn klanten die hun facturen niet betalen. Dit kan zijn omdat ze niet kunnen betalen, bijvoorbeeld door dat het slecht gaat met het bedrijf of omdat ze niet willen betalen. In beide gevallen vormen deze debiteuren een risico voor je bedrijf. Het geld dat je aan hen hebt uitgeleend in de vorm van goederen of diensten, krijg je mogelijk niet terug.

Voorziening dubieuze debiteuren

Een voorziening dubieuze debiteuren is een reservering die je maakt voor facturen die mogelijk niet betaald worden. Deze voorziening wordt op de balans gezet en vermindert de waarde van je debiteuren. Het is een manier om het risico van niet-betaling te erkennen en je financiële verslagen realistischer te maken.

Debiteurenbeheer bij Credifin

Bij Credifin begrijpen we dat goed debiteurenbeheer essentieel is om het aantal dubieuze debiteuren te minimaliseren. Daarom hebben we een systeem ontwikkeld dat ervoor zorgt dat facturen op tijd worden verstuurd, betalingen nauwgezet worden gevolgd en er snel actie wordt ondernomen als facturen niet worden betaald.

Ons debiteurenbeheer omvat onder meer het sturen van tijdige en duidelijke herinneringen, het opstellen van betalingsregelingen die passen bij de situatie van de klant en, indien nodig, het inschakelen van ons incassobureau.

We streven ernaar om het proces zo soepel en stressvrij mogelijk te maken voor zowel ons bedrijf als onze klanten, met als doel het minimaliseren van het aantal dubieuze debiteuren en het maximaliseren van de cashflow.

Afboeking Debiteuren

Als het duidelijk wordt dat een debiteur zijn factuur niet zal betalen, moet je de vordering afboeken. Dit betekent dat je erkent dat je het geld niet zult ontvangen en het bedrag van je debiteuren en je winst vermindert. Het is belangrijk om dit te doen zodra het duidelijk is dat de factuur oninbaar is, om je financiële verslagen nauwkeurig te houden.

Ouderdomsanalyse

Een ouderdomsanalyse is een tool die je kunt gebruiken om te zien hoe lang facturen openstaan. Het laat zien welke openstaande facturen op tijd zijn betaald, welke laat zijn en welke mogelijk oninbaar zijn. Dit kan je helpen om problemen vroeg te identificeren en actie te ondernemen voordat ze ernstig worden.

Twijfelachtige vorderingen

Twijfelachtige vorderingen zijn facturen waarvan je niet zeker weet of ze zullen worden betaald. Dit kan zijn omdat de klant financiële problemen heeft, omdat er een geschil is over de factuur, of om andere redenen. Het is belangrijk om deze vorderingen nauwlettend in de gaten te houden.

Kredietrisico

Kredietrisico is het risico dat een klant zijn facturen niet betaalt. Dit kan grote gevolgen hebben voor je bedrijf, vooral als je veel geld hebt uitstaan bij één klant. Het is belangrijk om dit risico te beheren door een goed debiteurenbeheer en door het gebruik van tools zoals kredietchecks en voorzieningen voor dubieuze debiteuren.

Hoe ga je om met dubieuze debiteuren?

Er zijn verschillende manieren om met dubieuze debiteuren om te gaan.

Een daarvan is het direct afschrijven van de rekening zodra deze oninbaar blijkt te zijn. Dit wordt een directe afboeking genoemd en er wordt hierbij geen gebruik gemaakt van voorzieningen.

Een andere methode is dynamisch afboeking, waarbij je bijvoorbeeld 3% van elke factuur afschrijft en achteraf bekijkt of je goed zat. Het bedrag dat uiteindelijk te veel of te weinig is afgeschreven, boek je terug als winst of verlies.

De derde methode is statisch afboeking, waarbij je zelf een inschatting maakt van het bedrag aan oninbare rekeningen en hiervoor een voorziening maakt. Achteraf corrigeer je dit voor het werkelijke bedrag aan oninbare rekeningen.

Omzetbelasting terugvorderen op debiteuren

Het is belangrijk dat je niet vergeet de omzetbelasting terug te vorderen van de belastingdienst. Je hoeft natuurlijk geen omzetbelasting te betalen over omzet die je niet gemaakt hebt. Je kunt de BTW terugvragen zodra je zeker weet dat de klant niet gaat betalen.

Maak kennis met onze juridische specialisten

Incassobureau kantoor Amsterdam

Al sinds 2005 staat Credifin garant voor topkwaliteit debiteurenbeheer.

Heb je vragen of wil je meer weten? Bel : 020-3452675 

Wat tevreden klanten zeggen

“Wij zitten met ons bedrijf in de fashion en willen onze focus houden op de core business. Daarom het is heel prettig om Credifin als vangnet te hebben! Zij ontzorgen ons en dankzij hen ontvangen we bijna altijd alle betalingen.” State-of-Brands

“Het Orthocenter met ruim 45 vestigingen is van mening dat incassobureau Credifin een goede partner is en een uitstekende dienstverlening. Waardering is er voor de menselijke manier van incasseren.” Orthocenter

“Zeer positief, goede communicatie, systeem is gebruikersvriendelijk zodat je snel de status van een dossier kunt inzien.” Mea Fysio

Dubieuze debiteuren aanpakken : Credifin: 18 + jaar ervaring

Bij Credifin erkennen we dat het omgaan met dubieuze debiteuren een uitdaging kan zijn. Echter, met ons doordachte debiteurenbeheer en de juiste tools, zijn we in staat om het risico te minimaliseren en ons bedrijf te beschermen. We geloven in een proactieve aanpak, waarbij we problemen vroegtijdig identificeren en snel actie ondernemen.

Onze focus ligt op het behouden van een gezonde bedrijfsvoering en het waarborgen van onze cashflow, zonder dat deze wordt beïnvloed door klanten die hun facturen niet betalen. Door deze aanpak te hanteren, zorgen we ervoor dat Credifin een stabiele en betrouwbare partner blijft voor al onze klanten en relaties.

Meer weten?

Heb je nog vragen over dubieuze debiteuren?

Neem contact op met Jesse, hij helpt u graag! Tel: 020-3452675

Bel ons op   020-3452675

E-mail ons   info@credifin-nederland.nl

Chat met ons?   Chat met ons

Vrijblijvend advies

Heb je vragen of wil je meer inzicht in dit onderwerp? Aarzel niet en regel meteen een GRATIS adviesgesprek. Je kunt ook direct onze specialisten bellen op 020-3452675.

"*" geeft vereiste velden aan

Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.

Waarom Credifin?

  • Geen abonnements- of dossierkosten
  • 100% No cure No pay
  • De volgende werkdag brief al bij je debiteur
  • Eenvoudig uploaden van je facturen
  • Volg het incassotraject 24/7 via je online dossier
  • Gratis incasseren met Aangetekende E-mail™

Wat klanten zeggen:

9.4 / 10

249 beoordelingen

Naar alle reviews

[chatbot]