some alt text

Mondelinge leenovereenkomst

Een mondelinge leenovereenkomst: is die rechtsgeldig? Afspraak is afspraak, maar hoe zit dat juridisch?

De manier waarop je afspraken maakt met iemand anders maakt in principe niet uit voor de rechtsgeldigheid. Dat wil zeggen, als de wet niet anders bepaalt. Het betekent in dit geval dat een mondelinge leenovereenkomst net zo goed rechtsgeldig is als een afspraak op papier. In de praktijk is het natuurlijk lastiger om mondelinge afspraken op een later moment te bewijzen.

Sloot je een mondelinge leenovereenkomst, maar houdt de ander zich daar niet (meer) aan? De geldigheid is hetzelfde als wanneer er afspraken op papier staan. Toch pakt dat in de praktijk vaak anders uit. Het valt niet mee om te bewijzen wat jullie mondeling hebben afgesproken. Het gaat er daarom waarschijnlijk niet om wie er gelijk heeft, maar om wie dat kan bewijzen en hoe je dat voor elkaar krijgt.

  • Jarenlange juridische ervaring
  • Oplossingen bij bewijsproblemen
  • Minnelijke en juridische begeleiding
  • Deskundig advies
  • Betrokken begeleiding

Afspraken op papier

Het is in de basis verstandig om een mondelinge leenovereenkomst toch op papier te zetten. Dat is te laat als er onenigheid is ontstaan, maar het is een belangrijke les voor de volgende keer. Op papier is een overeenkomst niet ‘meer rechtsgeldig’, maar het is dan wel makkelijker om later terug te komen op de gemaakte afspraken.

Er ontstaat een probleem met een mondelinge leenovereenkomst op het moment dat de ander afspraken betwist. Het is in dat geval aan jou om te bewijzen dat jullie wel degelijk afspraken met elkaar hebben gemaakt.

Let op: zetten jullie afspraken op papier, maar ben je het niet eens met het voorstel dat de ander doet? Laat ook dat schriftelijk weten. Mondeling bezwaar is net zo rechtsgeldig, maar het is later lastig om hard te maken dat je niet akkoord was en graag een andere afspraak wilde.

Getuigen of andere bewijzen

In de praktijk volgt er vaak een woord-tegen-woord-discussie als jullie het niet eens zijn over een mondelinge leenovereenkomst. Jij beweert het ene, waar de ander het niet mee eens is. Wie er gelijk heeft valt daaruit helaas niet op te maken.

Als je niet kunt bewijzen wat jullie hebben afgesproken valt het niet mee om daar een juridische strijd mee te winnen. Daarom zoeken we naar andere vormen van bewijs, zoals getuigen die kunnen verklaren wat er is afgesproken. Misschien zijn er anderen betrokken geweest bij de afspraken. Als zij kunnen verklaren welke mondelinge leenovereenkomst jullie met elkaar maakten geldt dat als beschikbaar bewijs.

Inschatten hoe kansrijk de zaak is

Voordat we je helpen met een juridische zaak bij een mondelinge leenovereenkomst zullen we altijd inschatten wat de kansen zijn om die te winnen. Dat doen we om teleurstellingen te voorkomen. De ervaring leert dat het vaak lastig is om te bewijzen wat er met elkaar is afgesproken. In dat geval zou je wel veel juridische kosten maken, zonder dat de kans groot is dat je daar uiteindelijk een vergoeding voor krijgt.

Daarom beoordelen we altijd eerst de situatie, zoals we dat standaard doen bij een gerechtelijke procedure. We zijn een incassobureau die veel ervaring heeft met juridische zaken, ook wanneer er sprake is van een leenovereenkomst die mondeling werd afgesproken. We verwijzen graag naar eerdere zaken die we wonnen, en naar het bewijs dat we daarvoor gebruikten. Zo zorgen we samen vooraf voor een beeld van de kansen, om teleurstellingen en verrassingen te voorkomen.

Mondelinge leenovereenkomst

Sloot je een mondelinge leenovereenkomst en komt de ander de afspraken niet (meer) na? We kijken graag met je mee naar de mogelijkheden. Daar moeten we eerlijk over zijn, al bestaan er soms wel mogelijkheden. Daarnaast adviseren we je graag over de manier waarop je het de volgende keer beter op papier kunt zetten. Dat helpt niet meer in dit geval, maar voorkomt dat je de volgende keer met een vergelijkbaar probleem te maken krijgt.

Daarnaast hebben we veel ervaring met incassotrajecten. Die benaderen we standaard klantvriendelijk. Op die manier balanceren we tussen een vriendelijke benadering en een voldoende dwingende toon om de ander tot betalen te bewegen. Die toon wil in sommige gevallen helpen om de ander toch weer aan de mondelinge leenovereenkomst te houden. In veel gevallen lukt het om een afspraak met elkaar te maken, al is het maar om een deel van het geleende geld alsnog terug te betalen. Of om weer af te lossen en rente te vergoeden volgens de afspraken die jullie in eerste instantie met elkaar maakten.

Meer weten?

Heb je nog vragen over een Mondelinge leenovereenkomst ?

   020-3452675

  info@credifin-nederland.nl

   Chat met ons

Waarom Credifin?

  • Geen abonnements- of dossierkosten
  • 100% No cure No pay
  • De volgende werkdag brief al bij je debiteur
  • Eenvoudig uploaden van je facturen
  • Volg het incassotraject 24/7 via je online dossier
  • Gratis incasseren met Aangetekende E-mail™

Wat klanten zeggen:

9.4 / 10

243 beoordelingen

Naar alle reviews