Turboliquidatie

Turboliquidatie

Turboliquidatie: wat is dat?

Te maken met een turboliquidatie van een klant of een andere zakelijke relatie? Het is een snelle ontbinding van rechtspersonen, zonder vereffening. Er wordt soms misbruik van gemaakt, waardoor je als schuldeiser zomaar met lege handen kunt komen te staan.

Wat is een turboliquidatie?

Een organisatie die in de problemen zit kan besluiten tot een turboliquidatie. Dat betekent dat het bedrijf op eigen initiatief een rechtspersoon zal ontbinden, zonder dat er een vereffening plaatsvindt. Dit is juridisch toegestaan, als er geen baten beschikbaar zijn.

De mogelijkheid werd in 1994 ingevoerd om misbruik van inactieve rechtspersonen te voorkomen. Het was op dat moment de bedoeling om het Handelsregister op te kunnen schonen. Door de jaren heen is gebleken dat sommige organisaties hier misbruik van maken.

Er wordt soms gebruik van gemaakt als er wél baten beschikbaar zijn om de schulden (gedeeltelijk) te voldoen, waardoor schuldeisers gedupeerd worden.

De turboliquidatie wordt vaak ingezet om een faillissementsaanvraag te kunnen voorkomen. Dat zou namelijk leiden tot een onderzoek door een curator, naar het handelen van de bestuurders. Zij krijgen te maken met bestuurdersaansprakelijkheid, iets dat ze met de ontbinding zonder vereffening kunnen proberen te voorkomen.

Tijdelijke Wet Transparantie Turboliquidatie

Bij Credifin vinden we het belangrijk om op de hoogte te blijven van relevante wetgeving, zoals de Tijdelijke Wet Transparantie Turboliquidatie. Deze wet heeft als doel meer transparantie en duidelijkheid te bieden rondom turboliquidatie.

Turboliquidatie kan soms misbruikt worden om schuldeisers te benadelen, omdat er geen controle plaatsvindt op de afwikkeling van de schulden. Daarom is de Tijdelijke Wet Transparantie Turboliquidatie geïntroduceerd om meer zicht te krijgen op het proces en eventueel misbruik te voorkomen.

Als onderdeel van deze wet ben je als bestuurder verplicht om een slotbalans op te stellen, vergezeld van een bestuursverslag waarin je uitlegt waarom de onderneming geen baten meer heeft.

Deze documenten moeten openbaar gemaakt worden in het Handelsregister. Bovendien is er een meldingsplicht voor bestuurders in het geval van turboliquidatie met achterlating van schulden.

Dankzij deze maatregelen kun je eenvoudiger controleren of de turboliquidatie terecht is toegepast en of er sprake is van benadeling. Kloppen de zaken niet, kun je malafide bestuurders op grond van onrechtmatige daad als bestuurder aansprakelijk stellen.

Op deze manier helpt de Tijdelijke Wet Transparantie Turboliquidatie bij het bestrijden van misbruik en het beschermen van de belangen van schuldeisers, waaronder ook onze klanten.

Wanneer is een turboliquidatie mogelijk?

Benieuwd in welke gevallen het als organisatie mogelijk is om gebruik te maken van een turboliquidatie? We zetten het in een overzicht onder elkaar:

Geen baten en geen schulden : Zijn er geen baten en ook geen schulden of wel ontbinding zonder baten? Een turboliquidatie is dan een goede mogelijkheid, waarbij er geen verantwoordelijke is.

Geen baten, maar wel schulden : Zijn er geen baten, maar wel schulden? Het is vervelend voor de schuldeisers, maar een turboliquidatie is dan een goede mogelijkheid.

Meer baten dan schulden : Zijn de baten groter dan de schulden? Dan is het mogelijk om die te voldoen. Een turboliquidatie is niet geschikt. In plaats daarvan moet er een vereffening plaatsvinden.

Minder baten dan schulden : Zijn de baten kleiner dan de schulden? Er moet faillissement worden aangevraagd. Een curator is de verantwoordelijke om dat af te handelen.

Voordelen van een turboliquidatie

Een van de voordelen van een turboliquidatie is dat het een snelle manier is om op korte termijn van een bedrijf af te komen.

Hierdoor kunnen aandeelhouders en bestuurders snel en gemakkelijk een nieuw bedrijf opzetten zonder dat er sprake is van onopgeloste problemen uit het verleden. Bovendien kan een turboliquidatie kosten besparen, aangezien er geen vereffenaar hoeft te worden aangesteld.

Risico’s van een turboliquidatie

Hoewel een turboliquidatie voordelen kan bieden, zijn er ook risico’s aan verbonden. Als er bijvoorbeeld toch schuldeisers zijn, kan de procedure niet worden uitgevoerd.

Bovendien kan het onrechtmatig zijn om een turboliquidatie uit te voeren als er wel activa zijn om schuldeisers mee te betalen. In dat geval kunnen bestuurders persoonlijk aansprakelijk worden gesteld voor de schulden van het bedrijf.

Hoe verloopt een turboliquidatie?

Een turboliquidatie verloopt als volgt:

  • Een algemene vergadering van aandeelhouders besluit tot de turboliquidatie.
  • De turboliquidatie moet worden aangekondigd in de Staatscourant en worden geregistreerd bij de Kamer van Koophandel.
  • Als er geen schuldeisers zijn, wordt het bedrijf direct opgeheven.
  • Als er wel schuldeisers zijn, moeten zij schriftelijk instemmen met de turboliquidatie.

Voorbeelden van bedrijven die gebruik hebben gemaakt van turboliquidatie

1. Er zijn diverse voorbeelden van bedrijven die gebruik hebben gemaakt van turboliquidatie, zowel op legitieme als op misbruikmakende wijze. Zo koos boekenclub ECI in 2014 voor een turboliquidatie nadat het bedrijf in financiële problemen was geraakt. Doordat er geen baten waren op moment van ontbinding, was een vereffening niet nodig en konden de activa snel verdeeld worden onder de eventuele schuldeisers.

2.Een ander voorbeeld is het faillissement van Imtech in 2015, waarbij de Nederlandse tak van het bedrijf koos voor een turboliquidatie. Er waren geen baten meer beschikbaar om de schuldeisers te betalen, dus een ontbinding met vereffening zou alleen maar meer kosten met zich meebrengen. Door te kiezen voor een turboliquidatie konden de schuldeisers sneller worden betaald en kon het bedrijf sneller worden afgehandeld.

3.Een voorbeeld van legitiem gebruik van turboliquidatie is wanneer een bedrijf wordt opgericht voor een specifiek project en na afloop van het project niet langer nodig is. In zo’n geval kan de turboliquidatie een handige manier zijn om de juridische entiteit op te heffen zonder vereffening en zonder de kosten van het aanstellen van een vereffenaar.

Wat kun je doen tegen een turboliquidatie?

Krijg je te maken met een turboliquidatie van een klant of andere relatie, terwijl je daar nog geld van zou krijgen? Het is vooral belangrijk om meer financiële informatie in te winnen. Op basis daarvan kun je bepalen of het mogelijk is om stappen te ondernemen en bijvoorbeeld een gang naar de rechter te overwegen.

Juridisch heb je een aantal mogelijkheden:

  • Ontbindingsbesluit aanvechten
  • Bestuur aansprakelijk stellen
  • Faillissement aanvragen
  • Verzet tegen de turboliquidatie aantekenen

Maak kennis met onze juridische specialisten

Incassobureau kantoor Amsterdam

Al sinds 2005 staat Credifin in de Amsterdamse Zuidas, op Van Leijenberghlaan 199 D, garant voor topkwaliteit incassodiensten.

Met 18 jaar expertise hebben we het vertrouwen gewonnen van meer dan 11.500 klanten.

Dit zeggen onze klanten

“Dikke aanrader! Heel erg goed geholpen! Ondanks dat het een relatief kleine factuur was, zijn ze er net zo mee omgegaan als wanneer het een grote was geweest. Ik ben zo blij dat ik hen in heb geschakeld.” Studio Rodenhuis

“Zeer goede communicatie, duidelijke website en beveiligde omgeving waarin de documenten en communicatie gedeeld wordt.” HSV de Werkhond Teteringen

“Helaas moet ik deze dienst wel eens gebruiken; maar wat ben ik er blij mee áls ik het dan nodig heb. Ik ben nu 2x geholpen; 1x met een particulier en 1x een bedrijf die het kop in het zand staken…” Klusjesman Michel

“Ik heb incassobureau Credifin zeer hoog staan, dien al sinds 2019 incassozaken in, bijna altijd met een goed resultaat, ik heb hen toentertijd gevonden via een youtube video (Incassobureau inschakelen I Credifin – Vakkundig en innovatief incasseren voor snel resultaat!), ik dacht, die video ziet er professioneel uit, ik ga het eens proberen, ik heb een account aangemaakt en ben meteen aan de slag gegaan, tot op de dag van vandaag geen spijt van gehad.“ Administratiekantoor de Jong

Hulp nodig bij Turboliquidatie

We helpen je graag als incassobureau te bepalen wat de mogelijkheden zijn, bijvoorbeeld door meer financiële informatie in te winnen over liquidatie. Om na te gaan of de turboliquidatie inderdaad passend is, of dat het erop lijkt dat er misbruik van gemaakt wordt.

Als er wel baten zijn, om de schulden in ieder geval gedeeltelijk te voldoen. Op die manier lukt het soms om toch een deel van de schulden te kunnen innen, afhankelijk van de baten die er binnen de organisatie beschikbaar zijn. Zodat je niet zomaar met lege handen komt te staan, als een klant of andere relatie kiest voor een turboliquidatie.

Meer weten?

Heb je nog vragen over Turboliquidatie?

Neem contact op met Jesse, hij helpt u graag! Tel: 020-3452675

Bel ons op   020-3452675

E-mail ons   info@credifin-nederland.nl

Chat met ons?   Chat met ons

Vrijblijvend advies

Heb je vragen of wil je meer inzicht in dit onderwerp? Aarzel niet en regel meteen een GRATIS adviesgesprek. Je kunt ook direct onze specialisten bellen op 020-3452675.

"*" geeft vereiste velden aan

Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.

Waarom Credifin?

  • Geen abonnements- of dossierkosten
  • 100% No cure No pay
  • De volgende werkdag brief al bij je debiteur
  • Eenvoudig uploaden van je facturen
  • Volg het incassotraject 24/7 via je online dossier
  • Gratis incasseren met Aangetekende E-mail™

Wat klanten zeggen:

9.4 / 10

249 beoordelingen

Naar alle reviews

[chatbot]