some alt text

Turboliquidatie

Turboliquidatie: wat is dat?

Te maken met een turboliquidatie van een klant of een andere zakelijke relatie? Het is een snelle ontbinding van rechtspersonen, zonder vereffening. Er wordt soms misbruik van gemaakt, waardoor je als schuldeiser zomaar met lege handen kunt komen te staan.

Indien je benadeeld wordt door een turboliquidatie is het mogelijk om daar stappen tegen te ondernemen, bijvoorbeeld door naar de rechter te gaan. In de praktijk is het soms lastig om na te gaan of er inderdaad sprake is van misbruik. Er wordt gewerkt aan mogelijkheden om dit makkelijker te maken, aan de hand van nieuwe wetgeving. Dit moet voorkomen dat je als schuldeiser de rekening betaald, omdat er gebruik gemaakt wordt van een snelle ontbinding van een rechtspersoon.

Wat is een turboliquidatie?

Een organisatie die in de problemen zit kan besluiten tot een turboliquidatie. Dat betekent dat het bedrijf op eigen initiatief een rechtspersoon zal ontbinden, zonder dat er een vereffening plaatsvindt. Dit is juridisch toegestaan, als er geen baten beschikbaar zijn.

De mogelijkheid werd in 1994 ingevoerd om misbruik van inactieve rechtspersonen te voorkomen. Het was op dat moment de bedoeling om het Handelsregister op te kunnen schonen. Door de jaren heen is gebleken dat sommige organisaties hier misbruik van maken. Er wordt soms gebruik van gemaakt als er wél baten beschikbaar zijn om de schulden (gedeeltelijk) te voldoen, waardoor schuldeisers gedupeerd worden.

De turboliquidatie wordt vaak ingezet om een faillissementsaanvraag te kunnen voorkomen. Dat zou namelijk leiden tot een onderzoek door een curator, naar het handelen van de bestuurders. Zij krijgen te maken met bestuurdersaansprakelijkheid, iets dat ze met de ontbinding zonder vereffening kunnen proberen te voorkomen.

Wanneer is een turboliquidatie mogelijk?

Benieuwd in welke gevallen het als organisatie mogelijk is om gebruik te maken van een turboliquidatie? We zetten het in een overzicht onder elkaar:

 • Geen baten en geen schulden
  Zijn er geen baten en ook geen schulden? Een turboliquidatie is dan een goede mogelijkheid, waarbij er geen verantwoordelijke is.
 • Geen baten, maar wel schulden
  Zijn er geen baten, maar wel schulden? Het is vervelend voor de schuldeisers, maar een turboliquidatie is dan een goede mogelijkheid.
 • Meer baten dan schulden
  Zijn de baten groter dan de schulden? Dan is het mogelijk om die te voldoen. Een turboliquidatie is niet geschikt. In plaats daarvan moet er een vereffening plaatsvinden.
 • Minder baten dan schulden
  Zijn de baten kleiner dan de schulden? Er moet faillissement worden aangevraagd. Een curator is de verantwoordelijke om dat af te handelen.

Wat kun je doen tegen een turboliquidatie?

Krijg je te maken met een turboliquidatie van een klant of andere relatie, terwijl je daar nog geld van zou krijgen? Het is vooral belangrijk om meer financiële informatie in te winnen. Op basis daarvan kun je bepalen of het mogelijk is om stappen te ondernemen en bijvoorbeeld een gang naar de rechter te overwegen.

Juridisch heb je een aantal mogelijkheden:

 • Ontbindingsbesluit aanvechten
 • Bestuur aansprakelijk stellen
 • Faillissement aanvragen
 • Verzet tegen de turboliquidatie aantekenen

We helpen je graag te bepalen wat de mogelijkheden zijn, bijvoorbeeld door meer financiële informatie in te winnen. Om na te gaan of de turboliquidatie inderdaad passend is, of dat het erop lijkt dat er misbruik van gemaakt wordt. Als er wel baten zijn, om de schulden in ieder geval gedeeltelijk te voldoen. Op die manier lukt het soms om toch een deel van de schulden te kunnen innen, afhankelijk van de baten die er binnen de organisatie beschikbaar zijn. Zodat je niet zomaar met lege handen komt te staan, als een klant of andere relatie kiest voor een turboliquidatie.

Meer weten?

Heb je nog vragen over Turboliquidatie?

   020-3452675

  info@credifin-nederland.nl

   Chat met ons

Waarom Credifin?

 • Geen abonnements- of dossierkosten
 • 100% No cure No pay
 • De volgende werkdag brief al bij je debiteur
 • Eenvoudig uploaden van je facturen
 • Volg het incassotraject 24/7 via je online dossier
 • Gratis incasseren met Aangetekende E-mail™

Wat klanten zeggen:

9.4 / 10

234 beoordelingen

Naar alle reviews