Gerechtelijk procedure

Gerechtelijke procedure

Wil je een gerechtelijke procedure starten en ben je benieuwd wat daarbij komt kijken?

Weet je bijvoorbeeld niet wat de kosten hiervan zijn en hoe wij je kunnen begeleiden? We leggen het je graag uit, zodat je de volgende stap kunt zetten als een incassotraject niet het gewenste resultaat oplevert.

Hoe werkt een gerechtelijke procedure

Voordat je een gerechtelijke procedure start is het verstandig om in te schatten of je een sterke zaak hebt. Daar kunnen we je natuurlijk bij helpen. Vervolgens kunnen we een kredietcheck bij jouw klant doen, om uit te zoeken of de financiële positie goed genoeg is om jouw onbetaalde factuur te betalen.

Tip: blijft de betaling van jouw factuur uit? Na betalingsherinneringen en een aanmaning kun je het best een incassobureau inschakelen en het buitengerechtelijk incassotraject starten. Je kunt je online aanmelden voor minnelijke incasso en jouw factuur uploaden, zodat je binnen een paar minuten aan de slag kunt. De gerechtelijke procedure kun je starten als de incasso niet blijkt te werken.

Wat kost een gerechtelijke procedure?

Je voert een rechtszaak, dus daar zijn gerechtelijke kosten aan verbonden. Je kunt bijvoorbeeld in het gerechtelijke incassotraject denken aan kosten voor:

We begrijpen dat je graag vooraf wilt weten waar je aan toe bent. In sommige gevallen kunnen we je op basis van een all-in-tarief precies aangeven wat de kosten zullen zijn. In andere gevallen schatten we die zo goed mogelijk voor je in, door aan te geven waar je rekening mee dient te houden.

Tip: gaat het om een vordering waar nooit verweer op is gevoerd? Als de debiteur niet heeft aangegeven dat de vordering onterecht zou zijn kun je gebruik maken van ons gereduceerde all-in tarief. Je betaalt dan een vaste prijs, zodat je niet voor verrassingen komt te staan.

Begeleiding tijdens de gerechtelijke procedure

Uiteraard kunnen we je persoonlijk begeleiden tijdens een rechtsgeding. Onze juristen hebben jarenlange ervaring met gerechtelijke incasso en het aanvragen van faillissement, zodat we je precies daar kunnen ondersteunen waar je dat nodig hebt.

Bovendien kun je gewoon gebruik blijven maken van ons online webportaal. Dat betekent dat je 24 uur per dag, 7 dagen per week inzicht hebt in jouw dossier. Daar vind je de laatste stand van zaken en de voortgang, om je precies aan te geven hoe ver we zijn en wat de volgende stap is. Tijdens de procedure kun je rekenen op volgende begeleiding:

 • Beoordeling en advies of het traject zinvol is
 • Betrokken begeleiding vanaf opmaken van de dagvaarding tot toewijzen van het vonnis
 • Monitoring van het executietraject na het vonnis

Neem contact op met onze incassospecialisten

Incassobureau kantoor Amsterdam

Al sinds 2005 staat Credifin garant voor topkwaliteit incassodiensten en gerechtelijke procedures.

Heb je vragen of wil je meer weten? Bel : 0203452675 

Ervaringen van onze klanten

Klantbeoordelingen, zie wat onze klanten zeggen: 

“Wij zitten met ons bedrijf in de fashion en willen onze focus houden op de core business. Daarom het is heel prettig om Credifin als vangnet te hebben! Zij ontzorgen ons en dankzij hen ontvangen we bijna altijd alle betalingen.” Bibian HoyngState-of-Brands

“Het Orthocenter met ruim 45 vestigingen is van mening dat incassobureau Credifin een goede partner is en een uitstekende dienstverlening geeft op gebied van No Cure No Pay incasso. Waardering is er voor de menselijke manier van incasseren.” Bas Molenaar, Orthocenter

“Zeer positief, goede communicatie, systeem is gebruikersvriendelijk zodat je snel de status van een dossier kunt inzien.” Eltje de Graaf, Mea Fysio

Start een gerechtelijke procedure bij credifin

Ben je op zoek naar een goede partner die deskundig is in het begeleiden van jouw gerechtelijke incasso? Credifin biedt de ondersteuning die je nodig hebt, vooral omdat we begrijpen dat je hiermee waarschijnlijk nog niet eerder te maken hebt gehad. Bij Credifin zorgen we ervoor dat je alsnog de betaling ontvangt waar je recht op hebt, zelfs als eerdere inspanningen zoals een incassotraject helaas niet succesvol zijn geweest.

Bel ons voor vrijblijf juridisch advies of dien een zaak in via de knop “incasso indienen“.

Meer weten?

Heb je nog vragen aan onze incassospecialist Jesse over gerechtelijke procedure?

Neem contact op met Jesse, hij helpt u graag! Tel: 020-3452675

Bel ons op   020-3452675

E-mail ons   info@credifin-nederland.nl

Chat met ons?   Chat met ons

Vrijblijvend advies over je incasso-opdracht?

Wil je onbetaalde facturen aanpakken met behulp van een incassobureau en bent je benieuwd naar de slagingskans van je zaak? Neem direct contact op voor een GRATIS incasso-adviesgesprek of bel onze incassospecialisten op 020-3452675

"*" geeft vereiste velden aan

Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.

Veelgestelde vragen

Bekijk alle vragen

Wat zijn de stappen die genomen worden in een gerechtelijke procedure?

In een gerechtelijke procedure zijn er verschillende stappen die doorlopen worden. Hier zijn enkele belangrijke stappen:

 • Dagvaarding: De eiser start de procedure door een dagvaarding op te stellen en deze door een deurwaarder te laten bezorgen bij de gedaagde partij.
 • Behandeling van de dagvaarding: De rechtbank neemt de dagvaarding in behandeling en beoordeelt deze.
 • Schriftelijke ronde: Partijen kunnen schriftelijk verweer indienen bij de rechtbank, zoals een conclusie van repliek door de eiser en een conclusie van dupliek door de gedaagde.
 • Zitting bij de rechtbank: Beide partijen krijgen de kans om hun standpunten nader toe te lichten tijdens een zitting, waarbij de rechter vragen kan stellen en partijen eventueel kunnen pleiten.
 • Schikking: De rechter kan partijen aanmoedigen om tijdens de zitting tot een schikking te komen, indien zij daartoe bereid zijn.
 • Uitspraak: Na het doorlopen van de procedure doet de rechter een uitspraak in de vorm van een vonnis of beschikking.
 • Eventueel hoger beroep: Indien een van de partijen het niet eens is met de uitspraak, kan deze in hoger beroep gaan.

De exacte stappen en volgorde kunnen variëren, afhankelijk van de specifieke omstandigheden van de zaak.

Het kan wel eens voorkomen dat er meerdere schriftelijke rondes zijn of dat er geen comparitie van partijen plaats vindt, dus geen zitting bij de rechtbank maar dat er na een schriftelijke ronde al vonnis wordt gewezen.

Brengt het uitbrengen van een dagvaarding kosten met zich mee?

Het uitbrengen van een dagvaarding brengt kosten met zich mee. Deze kosten bestaan uit verschillende onderdelen, zoals deurwaarderskosten voor het betekenen van de dagvaarding, legeskosten voor controle van het adres in de Gemeentelijke Basis Administratie, eventuele controle bij de KvK en raadpleging van het Digitaal Beslag Register.

Per 1 januari 2023 zijn de kosten voor het uitbrengen/betekenen van een dagvaarding € 104,02, exclusief btw. Daarnaast kunnen er kosten zijn voor het opstellen van de dagvaarding, die variëren afhankelijk van de gekozen partij.

De deurwaarderskosten voor het afleveren van de dagvaarding zijn wettelijk vastgesteld op € 83,38, exclusief btw

Zijn er nog verdere kosten in een gerechtelijke procedure?

In een gerechtelijke procedure kunnen er naast de kosten voor het uitbrengen van een dagvaarding nog verdere kosten zijn. Deze omvatten onder andere:

 • Griffierechten: Dit zijn de kosten voor het starten van een procedure bij de rechter. Het bedrag is afhankelijk van de gekoppelde waarde van de vordering.
 • Kosten juridische bijstand: De kosten voor het inschakelen van een onze jurist variëren afhankelijk van het uurtarief en de complexiteit van de zaak.
 • Kosten voor deskundigen en getuigen: Als u deskundigen of getuigen wilt inschakelen, kunnen hier kosten aan verbonden zijn.

Als je de rechtelijke zaak wintkan de rechter je tegenpartij veroordelen tot het betalen van je kosten (kostenveroordeling). Houd er echter rekening mee dat de kosten in rechtszaken niet altijd volledig terug te eisen zijn.

Hoe kan ik de kosten van een gerechtelijke procedure beperken?

Om de kosten van een gerechtelijke procedure te beperken, kunt u de volgende stappen overwegen:

 • Probeer eerst een minnelijke schikking te bereikenVoordat je een gerechtelijke procedure start, kunt je proberen om met de tegenpartij tot een overeenkomst te komen om het conflict zonder rechter op te lossen.
 • Beperk de vordering tot een lager bedrag: In sommige gevallen kunt je ervoor kiezen om uw vordering te beperken tot onder de € 25.000,- zodat je geen advocaat nodig hebt en om lagere griffierechten te betalen.
 • Wees selectief bij het inschakelen van deskundigen en getuigen: Schakel alleen deskundigen en getuigen in als dit strikt noodzakelijk is voor je zaak, om extra kosten te vermijden.
 • Kies eventueel voor het “dagvaarden zonder zorgen traject”  bij Credifin Nederland, wij hebben een speciaal traject samengesteld om je kosten in de procedure te beperken tot een vast tarief.

Neem contact met onze juridische afdeling op als je interesse hebt in het dagvaarden zonder zorgen traject. Bel naar 020-2342675.

Hoe lang kan een gerechtelijke procedure duren?

Het verloop van een procedure is moeilijk in te schatten. De procedure kan bij verstek? soms één maand duren, maar bij een betwiste vordering en herhaaldelijk verweer kan dit 4 à 5 maanden duren. De duur van een executietraject hangt voor een groot deel af van de medewerking en vermogenspositie van je debiteur. Als deze wel over substantiële vermogensbestanddelen bezit, kan het traject vele malen sneller verlopen.

Als een vordering niet meteen wordt geïnd, blijft het altijd de vraag of het ook ooit geheel wordt voldaan. Van tevoren geven we je wel een gedegen juridisch advies op basis waarvan je kunt besluiten of het (financieel gezien) zin heeft om tot een gerechtelijke procedure over te gaan of niet en of het een lang proces zal betekenen.

Wat gebeurt er als je debiteur niet reageert bij de gerechtelijke procedure?

Als je debiteur niet reageert tijdens de gerechtelijke procedure, kan de rechter een vonnis uitspreken in jouw voordeel. Dat heet een verstek vonnis. In dit geval wordt de debiteur veroordeeld tot betaling van de openstaande schuld inclusief de incassokosten, rente en bijkomende gerechtelijke kosten, zoals de proceskosten.

Kan je debiteur alsnog in beroep gaan en hoe lang heeft hij daar de tijd voor?

Ja, je debiteur kan alsnog in beroep gaan tegen het vonnis van de rechterVolgens de hoofdregel hebben partijen een termijn binnen 3 maanden na een uitspraak in een binnen 4 weken na een uitspraak in een om hoger beroep aan te tekenen.

Als
 je debiteur in hoger beroep gaatzal de rechtbank de zaak opnieuw beoordelen en een uitspraak doen.

Moet je vertegenwoordigd zijn door een advocaat bij de kantonrechter?

Bij een kantonrechter is vertegenwoordiging door een advocaat niet verplicht. Alles onder € 25.000 arbeidszaken, huurzaken, lichte strafzaken en geschillen over consumentenkrediet en consumentenkoop kan zonder advocaat gedaan worden en is via een incassobureau en/of deurwaarder veel voordeliger.

We hebben ook juristen in huis die je kunnen adviseren om wel of niet over te gaan tot een gerechtelijke incasso zonder daarvoor een advocaat in de hand te nemen.

Wat gebeurt er na het vonnis?

De gerechtsdeurwaarder zal de dagvaarding opnieuw moeten betekenen. Na uitspraak van de rechter, wordt je debiteur voor de laatste keer in gelegenheid gesteld om het gehele bedrag te voldoen of een betalingsregeling met de gerechtsdeurwaarder te treffen. Wanneer je debiteur niet vrijwillig over gaat tot betaling, dan zal de gerechtsdeurwaarder verder rechtsmaatregelen treffen. Dit kan betekenen dat de gerechtsdeurwaarder overgaat tot het leggen van beslag.

Kan de gerechtsdeurwaarder na de uitspraak van de rechter, gelijk beslag leggen?

Nee, de gerechtsdeurwaarder kan na de uitspraak van de rechter niet gelijk beslag leggen. Een groot misverstand is dat de geldlade opengaat zodra de rechter heeft geoordeeld. Op het moment dat er een vonnis is uitgesproken, staat slechts vast dat je vanuit juridisch oogpunt gelijk hebt en dat je debiteur een bepaald bedrag verschuldigd is. Je bent dan zogezegd “op de helft”: Het vonnis is binnen, het geld moet nu nog geïncasseerd zien te worden.

Een deurwaarder is als enige in Nederland aangewezen om uitvoering te geven aan uitspraken van de rechter. Net als de noodzaak een notaris in te schakelen voor het opmaken van een testament, dien je een deurwaarder in te schakelen voor het leggen van beslag. Een deurwaarder is daarbij niet alleen gebonden aan gedragscodes maar ook aan wet- en regelgeving.

Wie betaalt het proces en de executiekosten?

Zowel de buitengerechtelijke als de eventueel gerechtelijke incassowerkzaamheden en de overige werkzaamheden zijn voor vooraf voor eigen rekening en risico, zoals:

 • Het opmaken van de dagvaarding: Dit is het juridische document waarin de eis en de gronden van de eis uiteengezet worden. Hierin wordt de tegenpartij, de gedaagde, opgeroepen voor de rechter te verschijnen.
 • De betekening door de deurwaarder: Dit is de officiële mededeling van de dagvaarding aan de gedaagde. De deurwaarder is een onafhankelijk ambtenaar die bevoegd is om deze handeling uit te voeren.
 • Griffiegelden: Dit zijn de kosten die de rechtbank in rekening brengt voor de behandeling van de zaak. De hoogte van deze kosten is afhankelijk van de aard van de zaak en de waarde van de vordering.
 • De uren die besteed worden aan de behandeling van de zaak: Dit zijn de kosten van de tijd die wij of onze deurwaarder besteedt aan de voorbereiding en uitvoering van de zaak. Dit omvat onderzoek, het opstellen van documenten, communicatie, en eventuele aanwezigheid in de rechtbank.
 • Krediet rapporten of eventuele huisbezoeken: Dit zijn rapporten die inzicht geven in de financiële situatie van je gedaagde, om zo te bepalen of er verhaal mogelijk is.

Na ontvangst van een positief vonnis worden deze kosten, waar mogelijk, verhaald op je debiteur.

Voorafgaand aan het starten van een gerechtelijke procedure zullen we je een grondig juridisch advies geven. Dit stelt je in staat om te beslissen of het financieel gezien verstandig is om door te gaan met de procedure. Het is essentieel om een zorgvuldige afweging te maken, gezien de kosten die aan een dergelijke procedure verbonden zijn.

Waarom Credifin?

 • Geen abonnements- of dossierkosten
 • 100% No cure No pay
 • De volgende werkdag brief al bij je debiteur
 • Eenvoudig uploaden van je facturen
 • Volg het incassotraject 24/7 via je online dossier
 • Gratis incasseren met Aangetekende E-mail™

Wat klanten zeggen:

9.4 / 10

249 beoordelingen

Naar alle reviews

[chatbot]