Gerechtelijk incasso

Gerechtelijke procedure

Wil je een gerechtelijke procedure starten en ben je benieuwd wat daarbij komt kijken?

Weet je bijvoorbeeld niet wat de kosten hiervan zijn en hoe wij je kunnen begeleiden? We leggen het je graag uit, zodat je de volgende stap kunt zetten als een incassotraject niet het gewenste resultaat oplevert.

Opstarten van de gerechtelijke procedure

Voordat je een gerechtelijke procedure start is het verstandig om in te schatten of je een sterke zaak hebt. Daar kunnen we je natuurlijk bij helpen. Vervolgens kunnen we een kredietcheck bij jouw klant doen, om uit te zoeken of de financiële positie goed genoeg is om jouw factuur te betalen.

Tip: blijft de betaling van jouw factuur uit? Na betalingsherinneringen en een aanmaning kun je het best een incassotraject starten. Je kunt je online aanmelden en jouw factuur uploaden, zodat je binnen een paar minuten aan de slag kunt. De gerechtelijke procedure kun je starten als de incasso niet blijkt te werken.

Wat kost een gerechtelijke procedure?

Je voert een rechtszaak, dus daar zijn kosten aan verbonden. Je kunt bijvoorbeeld denken aan kosten voor:

 • Griffierecht
 • Salaris van de gemachtigde
 • Het opmaken en uitbrengen van de dagvaarding
 • Het vonnis
 • De deurwaarder tijdens het executietraject

We begrijpen dat je graag vooraf wilt weten waar je aan toe bent. In sommige gevallen kunnen we je op basis van een all-in-tarief precies aangeven wat de kosten zullen zijn. In andere gevallen schatten we die zo goed mogelijk voor je in, door aan te geven waar je rekening mee dient te houden.

Tip: gaat het om een vordering waar nooit verweer op is gevoerd? Als de debiteur niet heeft aangegeven dat de vordering onterecht zou zijn kun je gebruik maken van ons gereduceerde all-in tarief. Je betaalt dan een vaste prijs, zodat je niet voor verrassingen komt te staan.

Begeleiding tijdens de gerechtelijke procedure

Uiteraard kunnen we je persoonlijk begeleiden tijdens een rechtsgeding. Onze juristen hebben jarenlange ervaring met gerechtelijke incasso en het aanvragen van faillissement, zodat we je precies daar kunnen ondersteunen waar je dat nodig hebt.

Bovendien kun je gewoon gebruik blijven maken van ons online webportaal. Dat betekent dat je 24 uur per dag, 7 dagen per week inzicht hebt in jouw dossier. Daar vind je de laatste stand van zaken en de voortgang, om je precies aan te geven hoe ver we zijn en wat de volgende stap is. Tijdens de procedure kun je rekenen op volgende begeleiding:

 • Beoordeling en advies of het traject zinvol is
 • Betrokken begeleiding vanaf opmaken van de dagvaarding tot toewijzen van het vonnis
 • Monitoring van het executietraject na het vonnis

Tijdens de gerechtelijke incasso zijn we natuurlijk bereikbaar voor vragen en kunnen we je helpen met uitdagingen waar je mee te maken krijgt. Je weet op die manier zeker dat je er niet alleen voor staat. Samen maken we de kans op het innen van jouw factuur zo groot mogelijk, iets dat we uiteindelijk bij de rechter kunnen afdwingen.

Meer weten?

Veelgestelde vragen

Bekijk alle vragen

Brengt het uitbrengen van een dagvaarding kosten met zich mee?

Vooraf betaal je een voorschot voor de werkzaamheden die een dagvaarding met zich meebrengen. Dit voorschot wordt gebruikt om het griffierecht en de eerste betekening te betalen, zodat de gerechtelijke procedure van start kan gaan. Eventuele kosten na het verkrijgen van het vonnis zijn niet opgenomen in het voorschot, en worden bij een positief vonnis zo ver mogelijk op de debiteur verhaald.

Hoe lang kan een gerechtelijke procedure duren?

Het verloop van een procedure is moeilijk in te schatten. De procedure kan bij verstek? soms één maand duren, maar bij herhaaldelijk verweer kan dit 4 à 5 maanden duren. De duur van een executietraject hangt voor een groot deel af van de medewerking en vermogenspositie van je debiteur. Als deze wel over substantiële vermogensbestanddelen bezit, kan het traject vele malen sneller verlopen.

Als een vordering niet meteen wordt geïnd, blijft het altijd de vraag of het ook ooit geheel wordt voldaan. Van tevoren geven we je wel een gedegen juridisch advies op basis waarvan je kunt besluiten of het (financieel gezien) zin heeft om tot een gerechtelijke procedure over te gaan of niet en of het een lang proces zal betekenen.

Moet je vertegenwoordigd zijn door een advocaat bij de kantonrechter?

Bij een kantonrechter is vertegenwoordiging door een advocaat niet verplicht. Alles onder € 25.000 kan zonder advocaat gedaan worden en is via een incassobureau en/of deurwaarder veel voordeliger. We hebben ook juristen in huis die je kunnen adviseren om wel of niet over te gaan tot een gerechtelijke procedure zonder daarvoor een advocaat in de hand te nemen.

Wat gebeurt er na het vonnis?

De gerechtsdeurwaarder zal de dagvaarding opnieuw moeten betekenen. Na uitspraak van de rechter, wordt je debiteur voor de laatste keer in gelegenheid gesteld om het gehele bedrag te voldoen of een betalingsregeling met de gerechtsdeurwaarder te treffen. Wanneer je debiteur niet vrijwillig over gaat tot betaling, dan zal de gerechtsdeurwaarder verder rechtsmaatregelen treffen. Dit kan betekenen dat de gerechtsdeurwaarder overgaat tot het leggen van beslag.

Kan de gerechtsdeurwaarder na de uitspraak van de rechter, gelijk beslag leggen?

Nee, de gerechtsdeurwaarder kan na de uitspraak van de rechter niet gelijk beslag leggen. Een groot misverstand is dat de geldlade opengaat zodra de rechter heeft geoordeeld. Op het moment dat er een vonnis is uitgesproken, staat slechts vast dat je vanuit juridisch oogpunt gelijk hebt en dat je debiteur een bepaald bedrag verschuldigd is. Je bent dan zogezegd “op de helft”: Het vonnis is binnen, het geld moet nu nog geïncasseerd zien te worden.

Een deurwaarder is als enige in Nederland aangewezen om uitvoering te geven aan uitspraken van de rechter. Net als de noodzaak een notaris in te schakelen voor het opmaken van een testament, dien je een deurwaarder in te schakelen voor het leggen van beslag. Een deurwaarder is daarbij niet alleen gebonden aan gedragscodes maar ook aan wet- en regelgeving.

Wie betaalt het proces en de executiekosten?

Zowel de buitengerechtelijke als de eventueel gerechtelijke incassowerkzaamheden en de overige werkzaamheden zijn voor vooraf voor eigen rekening en risico, zoals:

 • Opmaken van dagvaarding
 • Betekening deurwaarder
 • Griffiegelden
 • Uren gemaakt worden voor behandeling van de zaak
 • Verhaalsinformatierapporten

Deze kosten zullen voor zover mogelijk op de debiteur verhaald worden, na ontvangst van een positief vonnis. Van tevoren geven we je wel een gedegen juridisch advies op basis waarvan je kunt besluiten of het (financieel gezien) zin heeft om tot een gerechtelijke procedure over te gaan of niet.

Waarom Credifin?

 • Geen abonnements- of dossierkosten
 • 100% No cure No pay
 • De volgende werkdag brief al bij je debiteur
 • Eenvoudig uploaden van je facturen
 • Volg het incassotraject 24/7 via je online dossier
 • Gratis incasseren met Aangetekende E-mail™

Wat klanten zeggen:

9.4 / 10

234 beoordelingen

Naar alle reviews