some alt text

Wettelijke betalingstermijn

Wettelijke betalingstermijn: het complete overzicht

Wat is de wettelijke betalingstermijn en hoe kun je daar als MKB-organisatie of ZZP’er gebruik van maken? Als je geen betalingstermijn overeenkomt met jouw afnemer kun je terugvallen op de wettelijke basis daarvoor.

De wettelijke betalingstermijn is er om je als bedrijf te beschermen. Het voorkomt dat je te lang op je geld moet wachten, op het moment dat je een levering doet of een opdracht uitvoert. Houd er rekening mee dat er strengere regels gelden voor grote ondernemingen, dan voor ZZP’ers en MKB-organisaties.

Wat is de wettelijke betalingstermijn?

De wettelijke betalingstermijn bepaalt de maximale betaaltermijn, op het moment dat je een overeenkomst met een klant of een leverancier sluit. De maximale termijn die er wettelijk geldt hangt af van het soort klant waarmee je zaken doet. De regels voor grote organisaties zijn strenger dan die voor kleine bedrijven. En doe je zaken met de overheid? Dan gelden er weer andere richtlijnen.

Let op: lever je aan particulieren? Daarvoor geldt geen wettelijke betalingstermijn. Het is belangrijk om daar onderling afspraken over te maken en de particulier daaraan te houden op het moment dat de betaling uitblijft.

We vatten de wettelijke betalingstermijnen voor de verschillende situaties hieronder voor je samen:

 • Geen betalingstermijn overeengekomen
  Een bedrijf moet je binnen 30 dagen betalen. Die termijn geldt ook voor de overheid, net als voor grote ondernemingen waarmee je zaken doet.
 • Wettelijk maximale betalingstermijn
  Vanaf 1 juli 2022 moeten grote ondernemingen rekeningen van het midden- en kleinbedrijf verplicht binnen 30 dagen betalen.
 • Maximale betalingstermijn bij wettelijke uitzondering
  Een bedrijf mag er meer dan 60 dagen over doen om te betalen, voor de overheid geldt een termijn van maximaal 30 dagen. Grote organisaties kunnen hier geen gebruik van maken.

Noot: je kunt afwijken van de wettelijke betalingstermijn, maar alleen door een kortere termijn af te spreken. Een langere termijn is niet toegestaan, ook niet als zowel jij als de opdrachtgever daarmee beiden akkoord willen gaan.

Houd er rekening mee dat er een aantal voorwaarden gelden, als je gebruik wilt maken van de wettelijke betalingstermijn:

 • Na ontvangst van de factuur
  De wettelijke betalingstermijn gaat in vanaf het moment dat de klant jouw factuur ontvangt. Leidend is de ontvangstdatum, dus niet de factuurdatum die je daarop vermeldt.
 • Sinds 16 maart 2013
  De nieuwe wettelijke betalingstermijn voor (kleine) bedrijven en voor de overheid is ingegaan op 16 maart 2013.
 • Grote ondernemingen sinds 1 juli 2017
  De wettelijke betalingstermijn voor grote ondernemingen die zakendoen met het MKB en ZZP’ers gelden vanaf 1 juli 2017.
 • Geen 14 dagen
  Het wordt vaak gedacht, maar er bestaat geen wettelijke betalingstermijn van 14 dagen.

Voor MKB en ZZP’ers

Specifiek benieuwd naar de wettelijke betalingstermijn voor ZZP’ers en MKB-bedrijven, waarmee die extra worden beschermd? Er geldt een extra bescherming, wanneer zij zakendoen met grote ondernemingen. Om binnen 30 dagen betaald te worden, iets dat niet zomaar kan worden opgerekt naar 60 dagen.

Met de wettelijke betalingstermijn probeert de overheid ervoor te zorgen dat je als ondernemer sneller op je geld kunt rekenen. Zowel bij leveringen aan andere bedrijven, aan grote ondernemingen en ook aan de overheid.

In de praktijk is het belangrijk om goede afspraken te maken met het bedrijf waaraan je levert. Over de betalingstermijn en over het moment waarop je de factuur verstuurt. Om daarover geen onduidelijkheid te krijgen, zodat jij kunt rekenen op een vlotte betaling. En lukt dat niet, ook niet binnen de wettelijke betalingstermijn? Dan zijn we je graag van dienst met ons incassobureau.

Meer weten?

Heb je nog vragen over de wettelijke betaaltermijn?

   020-3452675

  info@credifin-nederland.nl

   Chat met ons

Waarom Credifin?

 • Geen abonnements- of dossierkosten
 • 100% No cure No pay
 • De volgende werkdag brief al bij je debiteur
 • Eenvoudig uploaden van je facturen
 • Volg het incassotraject 24/7 via je online dossier
 • Gratis incasseren met Aangetekende E-mail™

Wat klanten zeggen:

9.4 / 10

223 beoordelingen

Naar alle reviews