Sommatiebrief: wat moet erin staan?

Sommatiebrief: wat moet erin staan?

Wil je een openstaande vordering betaald krijgen?

Het is een goed idee om een sommatiebrief te schrijven en op te sturen. Je geeft daarmee op dwingende toon dat je de betaling wilt ontvangen, en wel binnen de gestelde termijn.

Voorwaarden sommatiebrief

Het is voor een sommatiebrief belangrijk om rekening te houden met een aantal voorwaarden. Het gaat onder andere om de wettelijke incassokosten (WIK), net als de richtlijnen voor zowel particulieren als bedrijven. Wij hebben ervaring voor de beide doelgroepen, waardoor we jou en jouw organisatie daar goed mee van dienst kunnen zijn.

Tip: een sommatiebrief mag streng zijn, maar dat betekent niet dat de vriendelijkheid daarin moet ontbreken. We krijgen regelmatig de vraag van debiteuren die we benaderen om te betalen, om ook hun openstaande vorderingen te innen. We benaderen iedereen vriendelijk, zonder dat dit afbreuk doet aan het dwingende karakter.

Wat moet er in een sommatiebrief staan?

Benieuwd wat er in ieder geval in een sommatiebrief moet staan? 8 tips voor een goede sommatiebrief:

 • Zorg ervoor dat je de juiste persoon of entiteit aanspreekt. Dit kan de debiteur zelf zijn, of iemand die verantwoordelijk is voor het betalen van de schuld.
 • Heel belangrijk in de sommatiebrief is de hoofdsom waar het om gaat. Het is belangrijk om dit bedrag te noemen en bovendien een bewijs bij te voegen, bijvoorbeeld de niet-betaalde factuur.
 • Een duidelijke introductie waarin de situatie wordt beschreven waarover de brief gaat, inclusief eventuele relevante achtergrondinformatie.
 • In de brief ga je over tot sommatie van de betaling. Daar koppelen we een betalingstermijn van bijvoorbeeld 14 dagen aan, waarmee je aangeeft wanneer je de betaling uiterlijk wilt ontvangen.
 • Houd de toon beleefd in je sommatiebrief, maar sta ook stevig in je schoenen. Laat duidelijk blijken dat je ernstig genomen wilt worden.
 • Een ondertekening van de brief, om de authentieke afzender van de brief te certificeren.
 • Geef aan welke buitengerechtelijke incassokosten je zal berekenen, net als de wettelijke rente die daarbij hoort. Uiteraard sommeer je bovendien om ook die kosten te betalen.
 • Blijft de (tijdige) betaling uit na sommatiebrief? Geef aan dat je de vordering uit handen zal geven aan een incassobureau, die de zaak verder zal overnemen.

Sommatie-brief voor bedrijven

Houd er rekening mee dat de sommatiebrief voor bedrijven er anders uit dient te zien dan die aan particulieren. Een belangrijk verschil is bijvoorbeeld dat bedrijven meteen incassokosten verschuldigd zijn, op het moment dat de wettelijke betalingstermijn verstreken is.

Voor particulieren geldt dat niet, omdat die op dit gebied een stuk beter worden beschermd.

De incassokosten bedragen minimaal €40, en kunnen oplopen aan de hand van het bedrag waar het met de openstaande vordering om gaat. Uiteraard kunnen we de incassokosten vooraf voor je berekenen, om daar gebruik te maken in een sommatiebrief die we voor je versturen.

We zijn je graag van dienst met een sommatiebrief volgens de belangrijke richtlijnen. Het kan gaan om een brief aan bedrijven of een brief aan particulieren, afhankelijk bij wie de vordering openstaat.

Zo zorgen we ervoor dat je netjes voldoet aan de regels en richtlijnen die er gelden, waarmee je aangeeft dat het je menens is en je het bedrag wilt ontvangen.

Neem contact op met onze incassospecialisten

Incassobureau kantoor Amsterdam

Al sinds 2005 staat Credifin in de Amsterdamse Zuidas, op Van Leijenberghlaan 199 D, garant voor topkwaliteit incassodiensten.

Heb je vragen of wil je meer weten? Bel : 0203452675 

Waarom kiezen voor Credifin?

Wat maakt onze aanpak uniek en effectiever? 

 

Maatwerk: Elke vordering is uniek. Wij passen onze aanpak aan op basis van wat het beste is voor jou en je zaak.

Zeer efficiënt incassotraject:  Door automatisering met een belrobot en slimme betaalmogelijkheden zoals betaallinks en QR-codes in e-mails en brieven, wordt het voor klanten makkelijker en eenvoudiger om betalingen te verrichten.

Automatische aanlevering via API: Voor het aanleveren van meerdere facturen bieden we een state-of-the-art API (Application Programming Interface) aan, waarmee een automatische koppeling mogelijk is.

Altijd op de hoogte: Met ons online platform kun je altijd zien hoe het met je zaak gaat. Geen verrassingen, gewoon duidelijkheid.

100% No cure, no pay: We geloven in onze aanpak. Als we niets voor je kunnen innen, kost het je ook echt niets.

Ervaren team: Ons team kent de kneepjes van het vak. Met 18 jaar expertise hebben we het vertrouwen gewonnen van meer dan 11.500 klanten.

Uitstekend Slagingspercentage: Een bewijs van onze efficiënte aanpak is het slagingspercentage van 94% dat we bij CrediFin hebben behaald. Dit hoge percentage geeft aan dat we in staat zijn om in verreweg de meeste gevallen een succesvol incassotraject te realiseren, waardoor je met vertrouwen op ons kunt rekenen voor het innen van vorderingen.


Kortom:
 bij CrediFin krijg je niet alleen een No Cure No Pay incassobureau, maar een partner die er echt alles aan doet om je te helpen.

Ervaringen van onze klanten

“Wij zitten met ons bedrijf in de fashion en willen onze focus houden op de core business. Daarom het is heel prettig om Credifin als vangnet te hebben! Zij ontzorgen ons en dankzij hen ontvangen we bijna altijd alle betalingen.” State-of-Brands

“Het Orthocenter met ruim 45 vestigingen is van mening dat incassobureau Credifin een goede partner is en een uitstekende dienstverlening geeft op gebied van No Cure No Pay incasso. Waardering is er voor de menselijke manier van incasseren.” Orthocenter

“Zeer positief, goede communicatie, systeem is gebruikersvriendelijk zodat je snel de status van een dossier kunt inzien.” Mea Fysio

Sommatiebrief laten schrijven

Wil je een sommatiebrief laten schrijven, waarmee je meer druk kunt zetten op jouw klant of debiteur? Dat doen we natuurlijk met een dwingende toon, zonder dat we de vriendelijkheid daarin los hoeven te laten.

Regelmatig worden we door de ontvangers van een sommatiebrief gevraagd of we de brieven voortaan ook voor hen willen opstellen. Ze waarderen de manier waarop we dat doen, ook al zet het ze natuurlijk aan om over te gaan tot betaling.

We beoordelen graag de situatie waar het om gaat en kunnen er een sommatiebrief voor opstellen. Op die manier zorgen we ervoor dat je de druk kunt verhogen, voordat we daadwerkelijk starten met de incasso en uiteindelijk zelfs een eventuele gerechtelijke procedure om het bedrag voor je te innen.

Dat betekent dat we je op een aantal verschillende niveaus goed van dienst kunnen zijn.

Meer weten?

Heb je nog vragen over Sommatiebrief: wat moet erin staan?

Neem contact op met Jesse, hij helpt u graag! Tel: 020-3452675

Bel ons op   020-3452675

E-mail ons   info@credifin-nederland.nl

Chat met ons?   Chat met ons

Vrijblijvend advies over je incasso-opdracht?

Wil je onbetaalde facturen aanpakken met behulp van een incassobureau en bent je benieuwd naar de slagingskans van je zaak? Neem direct contact op voor een GRATIS incasso-adviesgesprek of bel onze incassospecialisten op 020-3452675

"*" geeft vereiste velden aan

Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.

Waarom Credifin?

 • Geen abonnements- of dossierkosten
 • 100% No cure No pay
 • De volgende werkdag brief al bij je debiteur
 • Eenvoudig uploaden van je facturen
 • Volg het incassotraject 24/7 via je online dossier
 • Gratis incasseren met Aangetekende E-mail™

Wat klanten zeggen:

9.4 / 10

249 beoordelingen

Naar alle reviews

[chatbot]