Incassokosten berekenen

Incassokosten berekenen

Hoeveel incassokosten mogen er berekend worden?

Middels de onderstaande incasso-calculator ( ook wel WIK berekenen ) kun je de buitengerechtelijke incassokosten zelf berekenen. Vul de hoofdsom in en wij berekenen de kosten voor je.

Wat zijn incassokosten?

Incassokosten zijn de kosten die de overheid in het besluit Wet incassokosten : ( WIK : Wet normering buitengerechtelijke incassokosten : Wet van 15 maart 2012 tot wijziging van Boek 6 van het Burgerlijk Wetboek en het Wetboek van Burgerlijke Rechtsvordering ) heeft vastgelegd.

De buitengerechtelijke incassokosten mogen bij je klant in rekening worden gebracht wanneer tijdige betaling van je openstaande factuur(en) uitblijft.

Bereken hier zelf de buitengerechtelijke incassokosten in 2024

Bereken hier zelf de wettelijke incassokosten ( WIK berekenen ), met de incassokosten-calculator, vult het te vorderingen bedrag in;

Hoe bereken je de incassokosten?

De hoogte van de buitengerechtelijke incassokosten aan je klant zijn wel aan banden gelegd voor vorderingen die sinds 1 juli 2012 te innen zijn, vallen onder het Besluit vergoeding voor buitengerechtelijke incassokosten ook wel WIK genoemd.

Dit om je debiteur te beschermen tegen hele hoge incassokosten. De hoogte van deze kosten kunnen nooit hoger worden dan € 6.775 en wordt als volgt berekend;

Zie onderstaande staffel:

Hoofdsom Provisiegelden
Over de eerste € 2.500,00 15% ( met een min. € 40,00)
Over de volgende € 2.500,00 10%
Over de volgende € 5.000,00 5%
Over de volgende € 190.000,00 1%
Alles boven de € 200.000,00 0,5% (max. € 6.775,00)

Minimale bedrag aan incassokosten: Er geldt een wettelijk minimum bedrag van € 40 voor buitengerechtelijke kosten. Het incassobureau mag dit bedrag altijd vorderen. Is uw rekening bijvoorbeeld € 300,-?  Dan mag het incassobureau 15% over € 300,- = € 45,- vragen.

Een praktijk voorbeeld voor incassokosten berekenen

Stel je voor dat je een kleine ondernemer bent en een factuur van € 1.000 hebt uitgestuurd naar een klant. Na 30 dagen is de factuur nog steeds niet betaald, dus je stuurt een herinnering.

Weer 14 dagen later is er nog steeds geen betaling ontvangen en stuur je de laatste aanmaning met daarin de incassokosten. Na deze aanmaning betaalt de klant alsnog de factuur, maar hij klaagt over de hoogte van de incassokosten.

Als ondernemer is het belangrijk om te weten dat de incassokosten die je in rekening brengt moeten voldoen aan de wettelijke eisen en niet hoger mogen zijn dan de berekende kosten volgens de staffel. In dit geval zou de berekende incassokosten voor een hoofdsom van € 1.000 zijn:

  • 15% over de eerste € 2.500,- = € 150,-
  • Het minimumbedrag is € 40,- dus de incassokosten zijn € 150,-

Hoewel de klant misschien klaagt over de hoogte van de incassokosten, is het belangrijk om te onthouden dat je als ondernemer recht hebt op de berekende incassokosten volgens de wettelijke eisen.

Diagram incassokosten berekenen

Berekening van Incassokosten

Incassokosten berekenen op een consument of op een bedrijf?

Voor de verschuldigdheid van de incassokosten en het daarmee gepaard gaande voortraject is het belangrijk om te kijken of je een vordering hebt op een bedrijf of op een prive persoon.

Wanneer zijn bedrijven incassokosten verschuldigd?

Als leidraad kun je aanhouden dat indien je factuur niet binnen 30 dagen betaald wordt, een bedrijf automatisch incassokosten verschuldigd is. Je hoeft dus niet nog een herinnering te sturen om aanspraak te kunnen maken op de incassokosten.

Sterker nog, je hoeft de vordering nog niet eens te hebben overgedragen aan een incassobureau voor een incassotraject om toch al direct incassokosten in rekening te brengen bij de niet betaler!

In artikel 6:96 lid 4 BW staat beschreven:

‘In geval van een handelsovereenkomst (…)  bestaat de vergoeding van kosten bedoeld in lid 2 onder c uit ten minste een bedrag van 40 euro. Dit bedrag is zonder aanmaning verschuldigd vanaf de dag volgende op de dag waarop de wettelijke of overeengekomen uiterste dag van betaling is verstreken. Hiervan kan niet ten nadele van de schuldeiser worden afgeweken.’ Artikel 96 Burgerlijk Wetboek Boek 6

Let op: Het wetsartikel stelt dat het niet uitmaakt of er wordt betaald voor of na het lezen van de sommatie van het incassobureau. De wetgever heeft dit zo gedaan omdat de wetgever van mening is dat het risico op het uit handen geven van een vordering omdat er niet tijdig betaald is, volledig voor risico van de niet betaler dient te komen.

Wanneer zijn consumenten incassokosten verschuldigd?

Bij een vordering op een consument geldt de wet (artikel 6:96 lid 6 BW):

‘De vergoeding volgens de nadere regels kan indien de schuldenaar een natuurlijk persoon is, die niet handelt in de uitoefening van een beroep of bedrijf, eerst verschuldigd worden nadat de schuldenaar na het intreden van het verzuim, bedoeld in artikel 81 Artikel 81 Burgerlijk Wetboek Boek 6, onder vermelding van de gevolgen van het uitblijven van betaling, waaronder de vergoeding die in overeenstemming met de nadere regels wordt gevorderd, vruchteloos is aangemaand tot betaling binnen een termijn van veertien dagen, aanvangende de dag na aanmaning.’

In normale woorden: Een consument dient eenmaal de zogenaamde 14 dagen brief te hebben ontvangen, indien de betaling binnen de gestelde termijn uitblijft is de consument incassokosten + wettelijke rente verschuldigd.

De wetgever heeft dit zo gedaan omdat de wetgever van mening is dat een consument extra bescherming verdient en niet zomaar met extra kosten wordt opgezadeld. De wetgeving bij consumenten is dus strenger dan bij bedrijven.

Zie voor meer informatie over eisen waar een dergelijke 14 dagen WIK-brief/ laatste aanmaning aan dient te voldoen op onze aparte pagina over de laatste aanmaning.

BTW over de incassokosten, wel of niet?

Wanneer jij als opdrachtgever zelf niet BTW-plichtig bent mogen wij de BTW over de incassokosten doorberekenen aan je klant.

Ben je zelf wel BTW-plicht, berekenen we de BTW door aan jouw. De BTW is als voorheffing verrekend en dient bij het netto resultaat te worden opgeteld. (Uiteraard kun je de in rekening gebrachte BTW terugvorderen bij de belastingdienst, per saldo betaalt je dus niks.)

Ben je BTW-plichtig: dan geen BTW over de incassokosten
Ben je niet BTW-plichtig: dan wel BTW over de incassokosten

Neem contact op met onze incassospecialisten

Incassobureau kantoor Amsterdam

Al sinds 2005 staat Credifin garant voor topkwaliteit incassodiensten.

Heb je vragen of wil je meer weten? Bel : 0203452675 

Waarom kiezen voor Credifin?

Wat maakt onze aanpak uniek en effectiever? 

 

Maatwerk: Elke vordering is uniek. Wij passen onze aanpak aan op basis van wat het beste is voor jou en je zaak.

Zeer efficiënt incassotraject:  Door automatisering met een belrobot en slimme betaalmogelijkheden zoals betaallinks en QR-codes in e-mails en brieven, wordt het voor klanten makkelijker en eenvoudiger om betalingen te verrichten.

Automatische aanlevering via API: Voor het aanleveren van meerdere facturen bieden we een state-of-the-art API (Application Programming Interface) aan, waarmee een automatische koppeling mogelijk is.

Altijd op de hoogte: Met ons online platform kun je altijd zien hoe het met je zaak gaat. Geen verrassingen, gewoon duidelijkheid.

100% No cure, no pay: We geloven in onze aanpak. Als we niets voor je kunnen innen, kost het je ook echt niets.

Ervaren team: Ons team kent de kneepjes van het vak. Met 18 jaar expertise hebben we het vertrouwen gewonnen van meer dan 11.500 klanten.


Kortom:
 bij CrediFin krijg je niet alleen een het beste incassobureau van Nederland, maar een incassopartner die er echt alles aan doet om je te helpen.

Ervaringen van onze klanten

Klantbeoordelingen, zie wat onze klanten zeggen: 

“Wij zitten met ons bedrijf in de fashion en willen onze focus houden op de core business. Daarom het is heel prettig om Credifin als vangnet te hebben! Zij ontzorgen ons en dankzij hen ontvangen we bijna altijd alle betalingen.” Bibian HoyngState-of-Brands

“Het Orthocenter met ruim 45 vestigingen is van mening dat incassobureau Credifin een goede partner is en een uitstekende dienstverlening geeft op gebied van No Cure No Pay incasso. Waardering is er voor de menselijke manier van incasseren.” Bas Molenaar, Orthocenter

“Zeer positief, goede communicatie, systeem is gebruikersvriendelijk zodat je snel de status van een dossier kunt inzien.” Eltje de Graaf, Mea Fysio

Meer weten?

Heb je nog vragen aan onze incassospecialist Jesse over incassokosten berekenen?

Neem contact op met Jesse, hij helpt u graag! Tel: 020-3452675

Bel ons op   020-3452675

E-mail ons   info@credifin-nederland.nl

Chat met ons?   Chat met ons

Vrijblijvend advies over je incasso-opdracht?

Wil je onbetaalde facturen aanpakken met behulp van een incassobureau en bent je benieuwd naar de slagingskans van je zaak? Neem direct contact op voor een GRATIS incasso-adviesgesprek of bel onze incassospecialisten op 020-3452675

"*" geeft vereiste velden aan

Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.

Veelgestelde vragen

Bekijk alle vragen

Mag je bij bedrijfsmatige vorderingen afwijkende incassokosten hanteren?

Indien er sprake is van een vordering tussen bedrijven kunnen partijen afwijkende afspraken maken over de hoogte van incassokosten. Deze dienen te worden vastgelegd in de algemene voorwaarden. Deze kosten dienen wel redelijk te zijn. Als leidraad wordt een bedrag van 15% incassokosten over het factuurbedrag redelijk geacht.

Mag je bij bedrijfsmatige vorderingen een minimum bedrag van 100 euro aan incassokosten berekenen?

Ook hiervoor geldt dat indien er sprake is van een vordering tussen bedrijven partijen afwijkende afspraken kunnen maken over de minimale incassokosten. Zo kan een bedrijf aangeven dat de incassokosten minimaal 15% bedragen met een minimum van 100 euro in plaats van de wettelijke 40 euro. Op deze manier wordt de tegenpartij gestimuleerd tijdig aan zijn verplichtingen te voldoen.

Mag ik zelf ook incassokosten toevoegen op de factuur bij het indienen van de vordering

Nee. Wij verzoeken enkel het kale factuurbedrag in te voeren. Credifin Nederland vordert reeds de wettelijk toegestane incassokosten. Indien er bij de factuur ook nog incassokosten dan wel soortgelijke kosten zijn berekend betaalt de debiteur dubbele incassokosten, dit is niet toegestaan.

Nemen de incassokosten gedurende de incassoprocedure toe?

Nee, de incassokosten vormen een vaste kostenpost. Vanaf de eerste tot en met de laatste sommatie blijven deze kosten dus gelijk.

Wanneer mag er rente gerekend worden naast de buitengerechtelijke incassokosten?

De rente gaat lopen vanaf het moment dat de betalingstermijn is verstreken zonder dat een ingebrekestelling is vereist. De wettelijke consumenten rente is 4% in 2023 en de wettelijke handelsrente voor bedrijven is 10,5% in 2023. Deze rente wordt door Credifin altijd automatisch meegenomen in het te vorderen bedrag.

Waarom Credifin?

  • Geen abonnements- of dossierkosten
  • 100% No cure No pay
  • De volgende werkdag brief al bij je debiteur
  • Eenvoudig uploaden van je facturen
  • Volg het incassotraject 24/7 via je online dossier
  • Gratis incasseren met Aangetekende E-mail™

Wat klanten zeggen:

9.4 / 10

249 beoordelingen

Naar alle reviews

[chatbot]