some alt text

Griffierecht

Krijg je te maken met griffierecht of wil je daar meer over weten, bijvoorbeeld voordat je een gerechtelijke procedure start?

Wij leggen het je als incassobureau uit, zodat je niet voor verrassingen komt te staan.

Wat is het griffierecht?

Wat is griffierecht? Het is de vergoeding die de gerechtelijke instantie heft voor het in behandeling nemen van de rechtszaak. Het zijn de kosten voor de rechtszaak, die je betaalt voor civiele zaken, bestuursrechtelijke zaken en belastingzaken.

Let op: gaat het om een strafzaak? Dan is er geen sprake van het griffierecht.

De naam komt van de kosten die gemaakt worden voor het griffie van het recht. Dit is het secretariaat, dat de kosten in rekening brengt op het moment dat je een gang naar de rechter maakt.

Kosten griffierecht in 2023

Benieuwd naar de hoogte van de kosten van het griffierecht? De tarieven daarvoor worden ieder jaar op 1 januari vastgesteld, dus kunnen per jaar verschillen. Houd er bovendien rekening mee dat er verschillende tarieven gelden voor civiele zaken, voor bestuursrechtelijke zaken en voor belastingzaken.

We zetten een aantal kosten op een rij:

  • Griffierecht kanton (kantonrechter): de kosten variëren van €86 voor natuurlijke personen bij een vordering van onbepaalde waarde tot €500 tot een bedrag van €1384,- voor niet-natuurlijke personen voor vorderingen tot maximaal €25.000.
  • Griffierecht civiel recht: de kosten variëren van €314 voor natuurlijke personen bij een vordering van onbepaalde waarde tot een bedrag van €2837 voor niet-natuurlijke personen voor vorderingen vanaf €100.000.
  • Griffierecht hoger beroep: de kosten variëren van €343 voor natuurlijke personen bij een vordering van onbepaalde waarde tot een bedrag van €5689 voor niet-natuurlijke personen voor vorderingen vanaf €100.000.
  • Griffierecht cassatie: de kosten variëren van €355 voor natuurlijke personen bij een vordering van onbepaalde waarde tot een bedrag van €7115 voor niet-natuurlijke personen voor vorderingen vanaf €100.000.

Meer over het griffierecht en een gerechtelijke procedure

Wil je meer weten over het griffierecht en welke kosten je kunt verwachten tijdens een gerechtelijke procedure? We leggen je uit over de hoogte van de vordering (inclusief de incassokosten en rente) en welke gevolgen dit heeft voor de kosten die je betaalt.

Daarnaast is het belangrijk om te weten dat bij de kantonrechter alleen griffierecht worden geheven bij de eisende partij. Dit geldt niet voor de gedaagde partij, ook niet in reconventie.

Je kunt zowel als particulier als met een eenmanszaak een ‘natuurlijke persoon’ zijn. Dat betekent dat je verlaagd griffierecht betaalt, ten opzichte van de niet-natuurlijke personen. Het gaat dan om een VOF, maatschap of een CV.

Tip: over het griffierecht betaal je geen BTW, waardoor daar geen percentage bovenop komt. In plaats daarvan gaat het om de totale kosten, waarvan we je vooraf natuurlijk goed op de hoogte brengen.

Wil je zeker weten wat de kosten voor het griffierecht zullen zijn en hoe zich dat verhoudt tot de vordering waar het om gaat? We zoeken het op voorhand goed voor je uit. Om je op de hoogte te brengen van de kosten waar je mee te maken kunt krijgen. En om in te schatten wat je kansen zijn om de vordering alsnog te kunnen innen. Zodat je daar een goede stap mee kunt zetten, aan de hand van onze juridisch specialisten. Om de rekeningen die open staan te laten betalen, zodat je de bedragen kunt ontvangen die je verdient.

Heb je nog vragen?

Meer weten over het griffierecht of heb je nog vragen over onze werkwijze of de kosten? Bel ons op telefoonnummer 020 345 26 75 of stuur een e-mail naar info@credifin-nederland.nl. We horen graag van je!

Meer weten?

Gerechtelijke procedure

Deurwaarder

Faillissement aanvragen

Kort geding

Contact opnemen

 

Waarom Credifin?

  • Geen abonnements- of dossierkosten
  • 100% No cure No pay
  • De volgende werkdag brief al bij je debiteur
  • Eenvoudig uploaden van je facturen
  • Volg het incassotraject 24/7 via je online dossier
  • Gratis incasseren met Aangetekende E-mail™

Wat klanten zeggen:

9.4 / 10

234 beoordelingen

Naar alle reviews