some alt text

Contract opstellen

Contract opstellen: juridisch waterdicht

Contract opstellen en daarmee zorgen voor een juridisch waterdichte overeenkomst? Het is de belangrijke basis om goed zaken met elkaar te kunnen doen. Zonder onduidelijkheden en om op terug te vallen als er in de praktijk wat mis blijkt te gaan.

Zakendoen is elkaar vertrouwen. Toch neemt dat niet weg dat het belangrijk is om duidelijke afspraken te maken. En die helder op papier te zetten, waardoor zowel voor jou als voor de ander goed duidelijk is wat er zal gebeuren. En wat er gebeurt op het moment dat de ander niet kan leveren, niet kan betalen of dat er op een andere manier problemen ontstaan.

Zodra het om geld gaat blijkt vertrouwen helaas niet altijd veel waard. Het is dan belangrijk om een goede juridische positie te hebben. Op basis van een duidelijk contract, dat de (financiële) risico’s zoveel mogelijk beperkt.

Tip: krijg je te maken met een geschil? Met een goed contract sta je sterker, waardoor je juridisch veel meer mogelijkheden hebt.

Modelovereenkomst of laten screenen

Benieuwd op welke manier je een goed contract kunt opstellen? Natuurlijk kun je een contract op maat laten maken, maar het is minstens zo interessant om goed te kijken naar de modelovereenkomsten die er beschikbaar zijn.

Tip: gebruik naast de modelovereenkomsten ook een modelofferte. En laat die screenen of naar wens aanpassen, om daar binnen jouw organisatie gebruik van te kunnen maken.

Veel organisaties gebruiken standaardcontracten, die ze aanpassen aan de situatie waar ze mee te maken hebben. Het is verstandig om zo’n contract op te stellen met een (incasso)advocaat. Die helpt het contract waterdicht op te stellen en kan bijvoorbeeld aangeven welke ruimte je hebt om dit aan de situatie aan te passen.

Daarnaast is het mogelijk om een standaardcontract te laten screenen. Zoals je dat hebt opgesteld, om vooraf na te gaan of daar eventuele fouten in zitten of dat er aanvullende elementen in moeten worden opgenomen.

Tip: het is belangrijk om de standaardcontracten goed te gebruiken in combinatie met de algemene voorwaarden. Ook dit is iets dat je door een jurist kunt laten controleren, waarmee je zeker weet dat dit goed geregeld is.

Zelfs als je in goed vertrouwen zaken met elkaar wilt doen is het belangrijk om een duidelijk contract op te stellen. Dat voorkomt problemen, straalt professionaliteit uit en biedt mogelijkheden op het moment dat het niet meer goed blijkt te gaan tussen jou en een klant of een opdrachtgever.

Belangrijke contracten: een overzicht

Benieuwd naar de verschillende contracten die je kunt laten opstellen? We zetten de belangrijkste voor je op een rij:

 • Algemene voorwaarden
  Onmisbaar voor iedere organisatie, bijvoorbeeld om aan te geven op welke manier je levert. En hoe de betaling geregeld wordt, waardoor daar bij geen van de partijen onduidelijkheid over kan ontstaan.
 • Standaardcontract of modelovereenkomst
  De basis om zaken te doen. Met een modelovereenkomst of een standaardcontract heb je een standaarddocument om vanuit te werken. Dat je aanpast aan de specifieke situatie. Gebruik op deze manier ook een modelofferte.
 • Opdrachtovereenkomst
  Afspraken maken over een specifieke opdracht? Dat doe je met een opdrachtovereenkomst. Die beide partijen ondertekenen, waarmee goed duidelijk is wat je zal leveren en welke tegenprestatie (betaling) daar tegenover staat.

Daarnaast kun je een contract opstellen voor de volgende overeenkomsten:

 • Distributieovereenkomst
 • Koopovereenkomst
 • Huurovereenkomst
 • Arbeidsovereenkomst

Met de contracten die je laat opstellen kun je de belangrijkste problemen voorkomen. Als er een kink in de kabel ontstaat of als je op een andere manier te maken krijgt met een geschil. Iets dat tot grote (financiële) gevolgen kan leiden, die je voor kunt zijn door er vanuit de contracten alvast goed over na te denken. Met een (incasso)advocaat of een andere jurist. Die je adviseert over wat er belangrijk is en je kan helpen om dit in het contract waterdicht op papier te zetten.

Meer weten?

Heb je nog vragen over een contract opstellen?

   020-3452675

  info@credifin-nederland.nl

   Chat met ons

Waarom Credifin?

 • Geen abonnements- of dossierkosten
 • 100% No cure No pay
 • De volgende werkdag brief al bij je debiteur
 • Eenvoudig uploaden van je facturen
 • Volg het incassotraject 24/7 via je online dossier
 • Gratis incasseren met Aangetekende E-mail™

Wat klanten zeggen:

9.4 / 10

234 beoordelingen

Naar alle reviews