Contract opstellen

Contract opstellen

Contract opstellen: juridisch waterdicht

Contract opstellen en daarmee zorgen voor een juridisch waterdichte overeenkomst? Het is de belangrijke basis om goed zaken met elkaar te kunnen doen. Zonder onduidelijkheden en om op terug te vallen als er in de praktijk wat mis blijkt te gaan.

Opstellen van een contract

Zakendoen is elkaar vertrouwen. Toch neemt dat niet weg dat het belangrijk is om duidelijke afspraken te maken bij het opstellen van een contract. En die helder op papier te zetten, waardoor zowel voor jou als voor de ander goed duidelijk is wat er zal gebeuren. En wat er gebeurt op het moment dat de ander niet kan leveren, niet kan betalen of dat er op een andere manier problemen ontstaan.

Zodra het om geld gaat blijkt vertrouwen helaas niet altijd veel waard. Het is dan belangrijk om een goede juridische positie te hebben. Op basis van een duidelijk contract, dat de (financiële) risico’s zoveel mogelijk beperkt.

Tip: krijg je te maken met een geschil? Met een goed contract sta je sterker, waardoor je juridisch veel meer mogelijkheden hebt.

Modelovereenkomst of laten screenen

Benieuwd op welke manier je een goed contract kunt opstellen? Natuurlijk kun je een contract op maat laten maken, maar het is minstens zo interessant om goed te kijken naar de modelovereenkomsten die er beschikbaar zijn.

Tip: gebruik naast de modelovereenkomsten ook een modelofferte. En laat die screenen of naar wens aanpassen, om daar binnen jouw organisatie gebruik van te kunnen maken.

Veel organisaties gebruiken standaardcontracten, die ze aanpassen aan de situatie waar ze mee te maken hebben. Het is verstandig om zo’n contract op te stellen met een (incasso)jurist. Die geeft juridisch advies en helpt het contract waterdicht op te stellen en kan bijvoorbeeld aangeven welke ruimte je hebt om dit aan de situatie aan te passen.

Daarnaast is het mogelijk om een standaardcontract te laten screenen. Zoals je dat hebt opgesteld, om vooraf na te gaan of daar eventuele fouten in zitten of dat er aanvullende elementen in moeten worden opgenomen.

Tip: het is belangrijk om de standaardcontracten goed te gebruiken in combinatie met de algemene voorwaarden. Ook dit is iets dat je door een jurist kunt laten controleren, waarmee je zeker weet dat dit goed geregeld is.

Zelfs als je in goed vertrouwen zaken met elkaar wilt doen is het belangrijk om een duidelijk contract op te stellen. Dat voorkomt problemen, straalt professionaliteit uit en biedt mogelijkheden op het moment dat het niet meer goed blijkt te gaan tussen jou en een klant of een opdrachtgever.

De basis: Algemene voorwaarden, standaardcontracten en modelovereenkomsten

Benieuwd naar de verschillende contracten die je kunt laten opstellen? We zetten de belangrijkste voor je op een rij:

  • Algemene voorwaarden
    Onmisbaar voor iedere organisatie, bijvoorbeeld om aan te geven op welke manier je levert. En hoe de betaling geregeld wordt, waardoor daar bij geen van de partijen onduidelijkheid over kan ontstaan.
  • Standaardcontract of modelovereenkomst
    De basis om zaken te doen. Met een modelovereenkomst of een standaardcontract heb je een standaarddocument om vanuit te werken. Dat je aanpast aan de specifieke situatie. Gebruik op deze manier ook een modelofferte.
  • Opdrachtovereenkomst
    Afspraken maken over een specifieke opdracht? Dat doe je met een opdrachtovereenkomst. Die beide partijen ondertekenen, waarmee goed duidelijk is wat je zal leveren en welke tegenprestatie (betaling) daar tegenover staat.

Specifieke contracten voor verschillende zakelijke behoeften

  • Samenwerkingsovereenkomst
    Super belangrijk voor als bedrijven samen aan een project werken. Hierin staat wie wat doet, hoe alles verdeeld wordt en hoe de winst wordt gesplitst.
  • Geheimhoudingsovereenkomst (NDA)
    Wil je je bedrijfsgeheimen beschermen? Met zo’n contract zorg je dat vertrouwelijke info geheim blijft en regel je hoe je die info deelt.
  • Licentiecontract
    te gebruiken, dan heb je dit contract nodig. Hierin staat wat ze mogen doen en wat niet.
  • Managementcontract
    Dit contract regelt hoe een bedrijf samenwerkt met een externe manager of managementbureau. Het gaat over wie wat doet, wat ze ervoor krijgen en hoe je de samenwerking kunt stoppen.
  • Managementcontract
    Dit contract regelt hoe een bedrijf samenwerkt met een externe manager of managementbureau. Het gaat over wie wat doet, wat ze ervoor krijgen en hoe je de samenwerking kunt stoppen.
  • Dienstencontract
    In dit contract staan de voorwaarden voor het leveren van diensten aan een klant of opdrachtgever. Hierin lees je wat er gedaan wordt, wanneer het klaar is, wat het kost en hoe er betaald wordt.
  • Partnerschapscontract
    Als je met een ander bedrijf of professional samenwerkt, is zo’n contract handig. Het gaat over hoe verantwoordelijkheden, winst en verlies verdeeld worden, en hoe je de samenwerking kunt beëindigen.

Maak kennis met onze juridische specialisten

Incassobureau kantoor Amsterdam

Al sinds 2005 staat Credifin garant voor topkwaliteit incassodiensten en informatie over Contract opstellen.

Heb je vragen of wil je meer weten? Bel : 020-3452675 

Dit zeggen onze klanten

“Dikke aanrader! Heel erg goed geholpen! Ondanks dat het een relatief kleine factuur was, zijn ze er net zo mee omgegaan als wanneer het een grote was geweest. Ik ben zo blij dat ik hen in heb geschakeld.” Studio Rodenhuis

“Zeer goede communicatie, duidelijke website en beveiligde omgeving waarin de documenten en communicatie gedeeld wordt.” HSV de Werkhond Teteringen

“Helaas moet ik deze dienst wel eens gebruiken; maar wat ben ik er blij mee áls ik het dan nodig heb. Ik ben nu 2x geholpen; 1x met een particulier en 1x een bedrijf die het kop in het zand staken…” Klusjesman Michel

“Ik heb incassobureau Credifin zeer hoog staan, dien al sinds 2019 incassozaken in, bijna altijd met een goed resultaat, ik heb hen toentertijd gevonden via een youtube video (Incassobureau inschakelen I Credifin – Vakkundig en innovatief incasseren voor snel resultaat!), ik dacht, die video ziet er professioneel uit, ik ga het eens proberen, ik heb een account aangemaakt en ben meteen aan de slag gegaan, tot op de dag van vandaag geen spijt van gehad.“ Administratiekantoor de Jong

Voorkom geschillen en financiële problemen met waterdichte contracten

Met de contracten die je laat opstellen kun je de belangrijkste problemen voorkomen. Als er een kink in de kabel ontstaat of als je op een andere manier te maken krijgt met een geschil. Iets dat tot grote (financiële) gevolgen kan leiden, die je voor kunt zijn door er vanuit de contracten alvast goed over na te denken. Je kunt ons als incassobureau inschakelen voor incasso advies en gebruik maken van een van onze incassojuristen. Die je adviseert over wat er belangrijk is en je kan helpen om dit in het contract waterdicht op papier te zetten.

Meer weten?

Heb je nog vragen over Contract opstellen?

Neem contact op met Jesse, hij helpt u graag! Tel: 020-3452675

Bel ons op   020-3452675

E-mail ons   info@credifin-nederland.nl

Chat met ons?   Chat met ons

Vrijblijvend advies

Heb je vragen of wil je meer inzicht in dit onderwerp? Aarzel niet en regel meteen een GRATIS adviesgesprek. Je kunt ook direct onze specialisten bellen op 020-3452675.

"*" geeft vereiste velden aan

Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.

Veelgestelde vragen

Bekijk alle vragen

Waarom zijn goed opgestelde contracten zo belangrijk?

Goed opgestelde contracten zijn cruciaal omdat ze juridische bescherming bieden, misverstanden helpen voorkomen en zowel voor jou als voor de andere partij duidelijkheid scheppen over de rechten en verantwoordelijkheden. Bovendien draagt een solide contract bij aan het oplossen van geschillen, mochten die zich voordoen.

Wat zijn de kernpunten die in een contract moeten staan?

Contracten dienen essentiële elementen te bevatten, zoals: de identificatie van betrokken partijen, een heldere omschrijving van de afgesproken diensten of producten, prijzen, betalings- en leveringsvoorwaarden, garanties, verzekeringen, contractduur en beëindigingsbepalingen.

Is een schriftelijk contract echt noodzakelijk?

Ondanks dat mondelinge overeenkomsten soms geldig zijn, is het aanbevolen om contracten schriftelijk vast te leggen. Zo creëer je een duidelijk en verifieerbaar overzicht van de gemaakte afspraken en verminder je de kans op verwarring of geschillen.

Hoe pas ik contracten aan voor uiteenlopende situaties?

Door standaardcontracten en modelovereenkomsten aan te passen aan de specifieke situatie en zakelijke relatie, kun je inspelen op verschillende omstandigheden. Zorg ervoor dat je relevante clausules en voorwaarden opneemt en raadpleeg een juridisch expert om de aanpassingen te verifiëren.

Wat gebeurt er als een partij zich niet aan het contract houdt?

Indien een partij het contract niet nakomt, kan er sprake zijn van contractbreuk. Afhankelijk van de situatie en contractuele bepalingen kan de benadeelde partij juridische stappen ondernemen, zoals het eisen van schadevergoeding, het ontbinden van de overeenkomst of het afdwingen van de naleving.

Hoe beëindig ik een contract op de juiste manier?

Het beëindigen van een contract kan op basis van de contractuele bepalingen. Dit kan bijvoorbeeld gebeuren door het verstrijken van de looptijd, het afronden van een project, wederzijdse instemming of het niet nakomen van contractuele verplichtingen door een van de partijen.

Het is belangrijk om de schriftelijke te doen en om een bevestiging van opzegging/beëindiging te ontvangen zodat je altijd zeker bent dat het contract is opgezegd.

Hoe zit het met vertrouwelijkheid in contracten?

Vertrouwelijkheid is een belangrijk aspect van contracten, vooral wanneer gevoelige informatie wordt uitgewisseld tussen partijen. Om de vertrouwelijkheid van informatie te waarborgen, kan een geheimhoudingsovereenkomst (NDA) worden opgenomen in het contract of als een afzonderlijk document worden opgesteld. Zorg ervoor dat de reikwijdte en duur van de geheimhouding duidelijk zijn omschreven.

Wat is het verschil tussen een contract en een overeenkomst?

Hoewel de termen vaak door elkaar worden gebruikt, is er een subtiel verschil tussen een contract en een overeenkomst. Een overeenkomst is een wederzijdse toestemming tussen twee of meer partijen over een bepaalde kwestie. Een contract daarentegen is een juridisch bindende overeenkomst tussen partijen die specifieke verplichtingen en rechten oplegt. Alle contracten zijn overeenkomsten, maar niet alle overeenkomsten zijn contracten.

Wat is de rol van een contractmanager?

Een contractmanager is verantwoordelijk voor het beheren en coördineren van contractuele zaken binnen een organisatie. De rol omvat het opstellen, onderhandelen en beoordelen van contracten, het waarborgen van de naleving van de contractuele verplichtingen, het monitoren van de prestaties van de contractpartijen en het oplossen van eventuele geschillen.

Contractmanagers zijn cruciaal om risico’s te beperken en ervoor te zorgen dat contracten in het belang van de organisatie zijn.

Waarom Credifin?

  • Geen abonnements- of dossierkosten
  • 100% No cure No pay
  • De volgende werkdag brief al bij je debiteur
  • Eenvoudig uploaden van je facturen
  • Volg het incassotraject 24/7 via je online dossier
  • Gratis incasseren met Aangetekende E-mail™

Wat klanten zeggen:

9.4 / 10

249 beoordelingen

Naar alle reviews

[chatbot]