debiteurenbeheer

Debiteurenbeheer

Debiteurenrisico beperken met een goed debiteurenbeheer?

Jouw debiteurenbeheer uitbesteden en de vrijheid ervaren om te ondernemen? Het is als ondernemer belangrijk om jouw facturen op tijd betaald te krijgen. Toch wil je daar liever niet te veel omkijken naar hebben. Laat jouw debiteuren beheren of doe dat zelf volgens een vaste aanpak. Waarin je op tijd herinneringen verstuurt, in contact blijft met jouw klanten en op die manier voorkomt dat facturen te lang open blijven staan.

Debiteurenbeheer uitbesteden

Wil je voordat je ons als incassobureau inschakelt eerst het debiteurenbeheer uitbesteden en er op die manier voor zorgen dat je daar geen omkijken meer naar hebt? We hebben jarenlange ervaring. Dat doen we digitaal via ons platform, waar je geautomatiseerd openstaande facturen kunt uploaden.

Debiteuren betekenis

Wat is de betekenis van debiteur? Een debiteur is een persoon, een bedrijf of andere entiteit die geld verschuldigd is aan een andere persoon, bedrijf of entiteit, ook wel bekend als de crediteur. Een debiteur kan bijvoorbeeld geld verschuldigd zijn aan een leverancier voor geleverde goederen of aan een bank voor een lening.

In de boekhouding wordt de term “debiteur” gebruikt om de openstaande bedragen aan te duiden die nog moeten worden ontvangen van klanten. Een debiteur wordt dus ook wel een klant of een debiteurenpost genoemd.

Wat zijn de alternatieve benamingen voor debiteurenbeheer

Er zijn verschillende alternatieve benamingen voor debiteurenbeheer, waaronder: Debiteurenadministratie, Debiteurenadministratie en -incasso, Debiteurenmanagement, Debiteurenbeleid of Debiteurencreditmanagement.

Al deze termen hebben betrekking op het proces van het beheren en controleren van de betalingen van debiteuren. Ze kunnen dus worden gebruikt als alternatieve benamingen voor debiteurenbeheer.

Debiteur versus Crediteur: een vergelijking

In de financiële wereld bestaan er twee primaire entiteiten: debiteuren en crediteuren. Waar een debiteur een schuld heeft aan een andere partij, is de crediteur degene die het geld moet ontvangen.

Voorbeeld debiteur vs crediteur: 

Stel je voor dat Emma een jurk koopt van Modewinkel.nl en ervoor kiest om binnen 30 dagen te betalen. Als Emma de betaling uitstelt, wordt zij de debiteur en Modewinkel.nl de crediteur.

Juridische taal over geld dat je nog moet betalen

In juridische contexten wordt de term ‘debiteur‘ vaak gelijkgesteld met ‘schuldenaar‘, terwijl ‘crediteur‘ synoniem is aan ‘schuldeiser‘. Het is essentieel om deze terminologie te begrijpen, vooral als het gaat om juridische documenten of overeenkomsten.

Beheer van debiteuren

Het beheer van debiteuren, letterlijk het toezicht houden op je debiteuren, draagt bij aan het tijdig ontvangen van betalingen en heeft dus een directe invloed op je cashflow. Het proces van debiteurenbeheer begint al vóór het sluiten van een overeenkomst met een klant en eindigt zodra de factuur volledig is voldaan.

Debiteurenbeheer automatiseren

De voordelen van het geautomatiseerde proces binnen Credifin debiteurenbeheer:

Remove the row

Column: 1

 • API koppelingen
  Je koppelt ons platform eenvoudig aan je boekhoudpakket of ERP/CRM systeem.
 • Realtime dashboard
  Je volgt je openstaande facturen op de voet, stuurt bij waar noodzakelijk is en houdt volledige inzicht en controle.
 • Geautomatiseerde workflows
  Je beschikt over een krachtige tool, waarbij je herinneringen en aanmaningen voortaan uit zichzelf laat lopen.
 • Klantenportaal
  Je klanten kunnen eenvoudig facturen inzien, op reageren en via iDeal betalen.

Column: 2

 • Geïntegreerde E-Mail
  Je koppelt je mailbox aan ons platform, inkomende en uitgaande e-mail’s worden automatisch aan de juiste klant toegewezen.
 • Slimme betaalmogelijkheden
  Gebruik de betaallink en Qr-codes in de e-mail’s en brieven om je klanten makkelijker en eenvoudiger te laten betalen.
 • Betalingsregelingen
  Uitgebreide optie voor het aanbieden en bewaken van regelingen aan je klanten.
 • Incasso-opdrachten
  Stuur je incasso-opdrachten met 1 druk op de knop door naar Credifin Incasso.

Koppel je debiteurenbeheer met je Boekhoudpakket

Wij koppelen allereerst je boekhoudpakket met ons systeem, zodat alle facturen automatisch in het systeem ingeladen kunnen worden. Wij hebben standaard een koppeling met Exact, Visma/Yuki, Snelstart, Minox, RACS, Winbooks, Kerridge, E-Boekhouden, Wefact, d-basics en velen anderen. Staat je boekhoudpakket er niet bij, vraag ons voor de mogelijkheden, wij kunnen eventueel extra koppelingen toevoegen.

Voordelen debiteurenbeheer:

Beperk je debiteurenrisico

Benieuwd waarom andere ondernemers hun debiteurenbeheer uitbesteden? Ze ervaren de volledige vrijheid om te ondernemen. Waarbij ze zeker weten dat de facturen betaald worden, zonder dat ze daar zelf steeds omkijken naar hebben:

Vrijheid om te ondernemen
Je bent gaan ondernemen om te creëren, te verbinden en bijvoorbeeld te inspireren met geweldige producten. De meeste ondernemers zitten niet te wachten op een hoog debiteurenrisico en willen niet steeds met de (openstaande) facturen bezig zijn.

Geen zorgen over betalingstermijnen
Welke betalingstermijnen zijn inmiddels verlopen en is het al tijd om een herinnering of zelfs een aanmaning te versturen? Vragen waar ondernemers liever niet te veel mee bezig zijn. Door het uit te besteden, zodat je je binnen het debiteurenbeheer geen zorgen hoeft te maken over de termijnen.

Specialist voor het debiteuren-beheer
Wist je dat het bij veel klanten helpt om ze een keer op te bellen en duidelijke afspraken te maken over de betalingstermijn? Door het debiteurenbeheer uit te besteden aan een specialist kies je automatisch voor een professionele werkwijze.

Effectief debiteurenbeheer: de sleutel tot groei

Met goed beheer van jouw debiteuren weet je zeker dat klanten hun factuur betalen en dat bovendien netjes op tijd doen. Zodat jij het geld ontvangt waar je recht op hebt. En dat je nodig hebt, om de inkomende facturen te voldoen of om opnieuw te investeren.

Goed betalende debiteuren zijn op die manier de basis voor een gezonde onderneming, waarmee je de kans hebt om verder te groeien. Zonder dat je omkijken hebt naar het debiteurenbeheer, omdat je zeker weet dat de (openstaande) facturen in goede handen zijn.

En dat er tijdig een herinnering of zelfs een laatste aanmaning wordt verstuurd. Bijvoorbeeld om klanten te herinneren dat de factuur al te lang open staat, iets dat natuurlijk niet de bedoeling is.

Tips voor een goed beheer van debiteuren

 1. Zorg voor een goed creditmanagementbeleid, tekkel de dubieuze debiteuren. Check je debiteur voordat je zaken met hem gaat doen, bedrijven kun je checken of ze bestaan bij de kamer van koophandel.
 2. Maak duidelijke afspraken met je debiteuren over betalingstermijnen en vermeld deze op facturen en contracten.
 3. Automatiseer je facturatie: Automatiseer je facturatieproces, zodat facturen automatisch worden gegenereerd en verzonden. Dit vermindert de kans op fouten en vertragingen.
 4. Gebruik slimme betaalmethoden zoals iDeal of Tikkie zakelijk.
 5. Zorg ervoor dat facturen op tijd worden verzonden en controleer regelmatig of betalingen zijn ontvangen.
 6. Voer regelmatig follow-up uit met debiteuren om ervoor te zorgen dat betalingen op tijd plaatsvinden.
 7. Maak gebruik van betalingsherinneringen en aanmaningen om debiteuren te helpen hun betalingen op tijd te doen.
 8. Overweeg het aanbieden van kortingen of betalingsplannen aan debiteuren die moeite hebben om op tijd te betalen.
 9. Houd contact met debiteuren die moeite hebben om op tijd te betalen om te bepalen of er financiële problemen zijn waarmee rekening moet worden gehouden.
 10. Heb je toch een debiteur die oninbaar is? De BTW heb je al afgedragen aan de belastingdienst. Na 1 jaar kun je de BTW terugvragen.

Neem contact op met onze specialisten

Incassobureau kantoor Amsterdam

Al sinds 2005 staat Credifin garant voor topkwaliteit debiteurenbeheer.

Heb je vragen of wil je meer weten? Bel : 0203452675 

Ervaringen van onze klanten

Hoe reageren onze klanten op onze dienst debiteurenbeheer?

“Wij zitten met ons bedrijf in de fashion en willen onze focus houden op de core business. Daarom het is heel prettig om Credifin als vangnet te hebben! Zij ontzorgen ons en dankzij hen ontvangen we bijna altijd alle betalingen.” State-of-Brands

“Het Orthocenter met ruim 45 vestigingen is van mening dat incassobureau Credifin een goede partner is en een uitstekende dienstverlening. Waardering is er voor de menselijke manier van incasseren.” Orthocenter

“Zeer positief, goede communicatie, systeem is gebruikersvriendelijk zodat je snel de status van een dossier kunt inzien.” Mea Fysio

Debiteurenbeheer starten

Enthousiast en wil je debiteurenbeheer opstarten? Strak debiteurenbeheer en een goede debiteurenadministratie leveren jou geld op. Neem contact met ons op 020-3452675 , wij bespreken graag met je de mogelijkheden en de prijzen.

Meer weten?

Heb je nog vragen aan onze incassospecialist Jesse over debiteurenbeheer?

Neem contact op met Jesse, hij helpt u graag! Tel: 020-3452675

Bel ons op   020-3452675

E-mail ons   info@credifin-nederland.nl

Chat met ons?   Chat met ons

Vrijblijvend advies

Heb je vragen of wil je meer inzicht in dit onderwerp? Aarzel niet en regel meteen een GRATIS adviesgesprek. Je kunt ook direct onze specialisten bellen op 020-3452675.

"*" geeft vereiste velden aan

Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.

Veelgestelde vragen

Bekijk alle vragen

Debiteurenbeheer in 4 stappen

Debiteurenbeheer is het proces waarbij een bedrijf of organisatie de betalingen van haar debiteuren beheert en controleert. Hieronder volgen vier stappen die je kunt volgen om efficiënt debiteurenbeheer te plegen:

 • Maak duidelijke afspraken met je debiteuren over de betalingstermijn en de wijze waarop zij kunnen betalen. Zorg ervoor dat deze afspraken duidelijk zijn opgenomen in de contracten of facturen die je verstuurt.
 • Zorg voor een efficiënt systeem om de betalingen van je debiteuren te volgen en te controleren. Dit kan bijvoorbeeld met behulp van een boekhoudprogramma of een speciaal debiteurenbeheersysteem.
 • Neem op tijd contact op met debiteuren die hun betalingen niet op tijd doen. Laat duidelijk weten wat de gevolgen zijn van het niet betalen en bied, indien mogelijk, oplossingen aan om het probleem op te lossen.
 • Zorg ervoor dat je altijd voldoende financiële middelen hebt om eventuele vertragingen in betalingen op te vangen. Dit kan bijvoorbeeld door middel van een kredietlijn bij je bank of door middel van een buffer op je bankrekening.

De werkzaamheden binnen debiteurenbeheer

De werkzaamheden binnen debiteurenbeheer zijn gericht op het beheren en controleren van de betalingen van debiteuren. Dit betekent onder andere het maken van duidelijke afspraken over betalingen, het opstellen en implementeren van een efficiënt systeem voor het volgen en controleren van debiteurenbetalingen, en het op tijd nemen van contact met debiteuren die hun betalingen niet op tijd doen.

Daarnaast kunnen de werkzaamheden binnen debiteurenbeheer ook omvatten het aanbieden van oplossingen voor betalingsproblemen en het zorgen voor voldoende financiële middelen om vertragingen in debiteurenbetalingen op te vangen.

In het algemeen zijn de werkzaamheden binnen debiteurenbeheer gericht op het voorkomen van betalingsproblemen en het tijdig opvangen van eventuele vertragingen in debiteurenbetalingen. Dit helpt om de financiële gezondheid van het bedrijf of de organisatie te behouden en te versterken.

Debiteurenbeheer zelf doen of uitbesteden

Of een bedrijf debiteurenbeheer zelf doet of uitbesteed, hangt af van verschillende factoren. Sommige bedrijven kiezen ervoor om debiteurenbeheer in eigen beheer te doen om meer controle te hebben over het proces en om kosten te besparen. Echter, dit kan tijdrovend zijn en kan afleiden van andere belangrijke taken binnen het bedrijf.

Anderzijds kan het uitbesteden van debiteurenbeheer een goede keuze zijn als een bedrijf niet over de benodigde middelen, expertise of tijd beschikt om het proces zelf te beheren. Door debiteurenbeheer uit te besteden aan een professioneel bedrijf of een financieel expert, kan een bedrijf zich richten op andere belangrijke aspecten van het bedrijfsleven en profiteren van de kennis en ervaring van de uitbestede partij.

Het is aan te raden om de voor- en nadelen te overwegen en de keuze te maken die het beste aansluit bij de specifieke behoeften en doelstellingen van het bedrijf. Het is ook belangrijk om een geschikte en betrouwbare uitbestede partij te kiezen om ervoor te zorgen dat het debiteurenbeheer op een professionele en effectieve manier wordt uitgevoerd.

Hoe lang moet ik mijn debiteuren administratie bewaren

Als bedrijf in Nederland bent je wettelijk verplicht om je administratie en bijbehorende documenten gedurende zeven jaar te bewaren, inclusief je debiteurenadministratie. Dit is vastgelegd in artikel 52 van de Algemene Wet inzake Rijksbelastingen (AWR). Deze bewaarplicht is bedoeld om te kunnen voldoen aan de wettelijke verplichtingen en om te kunnen voldoen aan eventuele controleverzoeken van de Belastingdienst.

Het is belangrijk om de debiteurenadministratie zorgvuldig te bewaren en te archiveren gedurende deze wettelijke bewaartermijn. Het kan bijvoorbeeld nuttig zijn om de administratie te digitaliseren en back-ups te maken om ervoor te zorgen dat de gegevens veilig zijn opgeslagen en gemakkelijk toegankelijk zijn als dat nodig is.

Houd er rekening mee dat in sommige gevallen de bewaarplicht langer kan zijn dan zeven jaar, bijvoorbeeld in geval van onroerend goed of juridische procedures.

Kan ik een verjaringstermijn van debiteurenfacturen verlengen?

De verjaringstermijn van een factuur in Nederland is vijf jaar. Dit betekent dat als je debiteur niet binnen vijf jaar na de vervaldatum van de factuur betaalt, de vordering verjaart en je geen juridische stappen meer kan ondernemen om de schuld te innen. Om de verjaring van een factuur te voorkomen, kan je stappen ondernemen om de verjaringstermijn te stuiten. Dit betekent dat de verjaringstermijn wordt stopgezet en dat je opnieuw vijf jaar de tijd heeft om de schuld te innen.

Er zijn verschillende manieren om de verjaringstermijn te stuiten. Een veelgebruikte methode is het versturen van een aanmaning of een schriftelijke bevestiging van de schuld aan je debiteur. Ook het maken van betalingsafspraken kan de verjaringstermijn stuiten. Het is belangrijk om te weten dat stuiting alleen effectief is als dit binnen de vijfjaarstermijn gebeurt.

Als de verjaringstermijn al is verstreken, is het niet meer mogelijk om de verjaring te stuiten en blijft de schuld verjaard. Het is verstandig om tijdig actie te ondernemen als je debiteur niet betaalt om te voorkomen dat de vordering verjaart. Houd de verjaringstermijn in de gaten en neem indien nodig tijdig stappen om de verjaring te stuiten en uw rechten veilig te stellen.

Is het nodig om een debiteurenverzekering af te sluiten?

Of het nodig is om een debiteurenverzekering af te sluiten hangt af van de specifieke situatie van je bedrijf. Een debiteurenverzekering kan nuttig zijn als je afhankelijk bent van enkele grote klanten of bedrijven die actief zijn in sectoren met een hoog risico op wanbetaling, zoals de bouw of de detailhandel.

Een debiteurenverzekering biedt bescherming tegen financiële verliezen als gevolg van onbetaalde facturen door debiteuren. Als je debiteur bijvoorbeeld failliet gaat of niet kan betalen, zal de verzekeraar de schade vergoeden. Dit kan de financiële impact van wanbetaling op je bedrijf beperken en helpen bij het behouden van een gezonde cashflow.

Het afsluiten van een debiteurenverzekering brengt echter wel kosten met zich mee. De premie kan afhankelijk zijn van factoren zoals het soort klanten, de omvang van de omzet en de kredietwaardigheid van de klanten. Het is daarom belangrijk om de kosten en de voordelen van een debiteurenverzekering af te wegen tegen de specifieke risico’s en behoeften van je bedrijf.

Als uw bedrijf actief is in een sector met een hoog risico op wanbetaling, of als je afhankelijk bent van enkele grote klanten, kan een debiteurenverzekering een waardevolle investering zijn om uw financiële risico’s te beperken. In andere gevallen kan het wellicht beter zijn om alternatieve maatregelen te nemen, zoals het verbeteren van je creditmanagementbeleid en het zorgvuldig screenen van nieuwe klanten.

Wij zijn specialist in debiteurenbeheer, we helpen je graag je debiteurenbeheer beter te stroomlijnen, neem contact met ons op 020-3452675 , wij bespreken graag met je de mogelijkheden en de prijzen.

Debiteurenfinanciering, hoe gaat dat in zijn werk?

Debiteurenfinanciering is een financieringsvorm waarbij je geld leent op basis van zijn openstaande facturen. Je verkoopt als het ware je debiteuren aan een financieringsmaatschappij of factoringmaatschappij, die de openstaande facturen opkoopt en het bedrag direct aan je uitbetaalt. In ruil daarvoor betaalt je een vergoeding aan de financieringsmaatschappij, die afhankelijk kan zijn van factoren zoals de omvang van de facturen, de betalingstermijnen en de kredietwaardigheid van de debiteuren.

Debiteurenfinanciering kan voor bedrijven met een grote hoeveelheid openstaande facturen een uitkomst bieden. Het kan bijvoorbeeld helpen om de cashflow te verbeteren en werkkapitaal vrij te maken. Ook kan het de administratieve lasten verminderen, omdat het beheer van de facturen en de inning van de betalingen worden overgenomen door de financieringsmaatschappij.

Er zijn verschillende vormen van debiteurenfinanciering, zoals traditionele factoring, reverse factoring en invoice discounting. Bij traditionele factoring worden alle openstaande facturen overgenomen, terwijl bij reverse factoring de financieringsmaatschappij optreedt als tussenpersoon tussen het bedrijf en zijn leveranciers. Bij invoice discounting blijft het bedrijf zelf verantwoordelijk voor het beheer van de facturen en het innen van de betalingen, maar wordt er wel financiering verstrekt op basis van de openstaande facturen.

Het is belangrijk om bij het overwegen van debiteurenfinanciering goed te kijken naar de voorwaarden en kosten, en om te bepalen of deze financieringsvorm past bij de specifieke behoeften en omstandigheden van je bedrijf.

Waarom Credifin?

 • Geen abonnements- of dossierkosten
 • 100% No cure No pay
 • De volgende werkdag brief al bij je debiteur
 • Eenvoudig uploaden van je facturen
 • Volg het incassotraject 24/7 via je online dossier
 • Gratis incasseren met Aangetekende E-mail™

Wat klanten zeggen:

9.4 / 10

249 beoordelingen

Naar alle reviews

[chatbot]