Conservatoir beslag

Conservatoir beslag

Conservatoir beslag laten leggen?

Het is beslag voorafgaand of tijdens een gerechtelijke procedure. Afgeleid van het woord ‘conserveren’, dat staat voor ‘bewaren’. Je legt dit type beslag met het doel om de middelen te bewaren, totdat de rechter met een vonnis duidelijk maakt wat daarmee moet gebeuren.

Conservatoir beslag leggen?

Let op: beslag laten leggen kan op twee manieren. Dat kan met conservatoir beslag en met executoriaal beslag. Dat laatste vindt plaats na de uitkomst van een gerechtelijke procedure, als de tegenpartij ondanks het vonnis nog steeds niet wil betalen.

Zoek je een specialist om conservatoir beslag te laten leggen of ben je benieuwd hoe je daar in de praktijk gebruik van kunt maken? We leggen het je uit, als belangrijk middel voorafgaand en tijdens een gerechtelijke procedure.

Wat is conservatoir beslag?

Wat is conservatoir beslag? Het is beslag dat je gebruikt om middelen bij de tegenpartij te reserveren of te bewaren. Om zeker te weten dat die straks beschikbaar zijn, als de rechter uitspraak heeft gedaan. Om de vordering dan in ieder geval te kunnen innen, dankzij de middelen die in bewaring zijn gesteld op basis van het conservatoir beslag.

Stel je bijvoorbeeld voor dat je een vordering hebt bij een klant, die tijdens de gerechtelijke procedure besluit om de bezittingen te verkopen of waar er dreiging is op faillissement. Als het zover komt lukt het na de procedure mogelijk niet meer om de vordering te innen, terwijl de middelen er nu nog wel zijn. Door daar al voorafgaand of tijdens de procedure beslag op te laten leggen voorkom je dat het straks niet meer lukt om de vordering alsnog te voldoen.

Soorten conservatoir beslag

Conservatoir beslag kan op diverse manieren worden gelegd, afhankelijk van wat jouw debiteur bezit. Enkele veelvoorkomende soorten conservatoir beslag zijn:

 • Zo kan er beslag worden gelegd op onroerende zaken, zoals woningen, bedrijfspanden en grond.
 • Daarnaast zijn er mogelijkheden om beslag te leggen op roerende zaken – denk aan auto’s, meubilair en machines.
 • Financiële activa kunnen ook het doelwit zijn van conservatoir beslag; bankrekeningen kunnen worden bevroren om toekomstige betalingen te garanderen.
 • Tenslotte is er de optie om beslag te leggen op vorderingen op derden, zoals uitstaande betalingen van klanten of verschuldigde verzekeringsuitkeringen.

Gebruik het verrassingseffect

Het conservatoir beslag zorgt in veel gevallen voor een verrassingseffect en is op die manier een belangrijke troef om een vordering te innen. Het is niet nodig om een waarschuwing vooraf af te geven, waardoor de andere partij dit niet aan ziet komen.

Let op: het is niet zomaar mogelijk om conservatoir beslag te laten leggen op bezittingen van de tegenpartij. De deurwaarder mag dit pas uitvoeren na groen licht van de rechter.

We helpen je graag met het verzoekschrift om conservatoir beslag te kunnen leggen. Het is daarin belangrijk om duidelijk te maken dat je vreest dat de tegenpartij goederen of geld zal verduisteren. De toetsing daarop is meestal summier, waardoor toestemming tot conservatoir beslag vaak snel wordt gegeven. Het is dan mogelijk om gebruik te maken van de verrassing, om er zeker van te zijn dat het conservatoir beslag de middelen veiligstelt om de vordering uiteindelijk te kunnen innen.

Let op! er zijn uitzonderingen

In welke situaties moet een rechter eerst de debiteur horen voordat conservatoir beslag gelegd kan worden? Hier zijn enkele voorbeelden:

 • Bedrijfsvoorraad van een onderneming
 • Inkomsten zoals salarissen, uitkeringen, vakantiegeld en eindejaarsuitkeringen
 • Pensioenuitkeringen
 • Algemene ouderdomswet (AOW) uitkeringen
 • Lijfrentes
 • Bijstandsuitkeringen
 • Beslag dat betrekking heeft op een financiële instelling (in tegenstelling tot een bank)

Kan conservatoir beslag ook in het buitenland worden gelegd?

In Nederland is conservatoir beslag leggen makkelijk, maar in het buitenland zijn er andere regels. Elk land heeft zijn eigen regels voor beslaglegging. De deurwaarder hier kan alleen in Nederland beslag leggen. Als je beslag wilt leggen in het buitenland, heb je een deurwaarder uit het land ter plaatse nodig.

Sinds 18 januari  2018 is er wel de mogelijkheid om een Europees Bankbeslag te leggen, een beslag op een buitenlandse bankrekening. Dit kan bij de Nederlandse rechter worden aangevraagd. Na goedkeuring van de aanvraag kan het bankbeslag worden uitgevoerd door een deurwaarder of gerechtsdeurwaarder ter plaatse waar de bankrekening van de debiteur zich bevindt.

Alternatieven voor conservatoir beslag

Pandrecht en hypotheek: Een idee is om een pandrecht op spullen of een hypotheek op huizen of gebouwen van de persoon die jou geld verschuldigd is te regelen. Zo ben je er zeker van dat je je geld krijgt, terwijl die persoon zijn eigendom kan houden en gebruiken.

Borgstelling en garanties: Soms helpt het als iemand anders belooft dat hij de schuld betaalt als de schuldenaar dat niet doet. Dit kan een minder heftige oplossing zijn voor de schuldenaar en tegelijkertijd zekerheid bieden voor jou.

Maak kennis met onze juridische specialisten

Incassobureau kantoor Amsterdam

Al sinds 2005 staat Credifin garant voor topkwaliteit incassodiensten en informatie over Conservatoir beslag.

Heb je vragen of wil je meer weten? Bel : 020-3452675 

Dit zeggen onze klanten

“Dikke aanrader! Heel erg goed geholpen! Ondanks dat het een relatief kleine factuur was, zijn ze er net zo mee omgegaan als wanneer het een grote was geweest. Ik ben zo blij dat ik hen in heb geschakeld.” Studio Rodenhuis

“Zeer goede communicatie, duidelijke website en beveiligde omgeving waarin de documenten en communicatie gedeeld wordt.” HSV de Werkhond Teteringen

“Helaas moet ik deze dienst wel eens gebruiken; maar wat ben ik er blij mee áls ik het dan nodig heb. Ik ben nu 2x geholpen; 1x met een particulier en 1x een bedrijf die het kop in het zand staken…” Klusjesman Michel

“Ik heb incassobureau Credifin zeer hoog staan, dien al sinds 2019 incassozaken in, bijna altijd met een goed resultaat, ik heb hen toentertijd gevonden via een youtube video (Incassobureau inschakelen I Credifin – Vakkundig en innovatief incasseren voor snel resultaat!), ik dacht, die video ziet er professioneel uit, ik ga het eens proberen, ik heb een account aangemaakt en ben meteen aan de slag gegaan, tot op de dag van vandaag geen spijt van gehad.“ Administratiekantoor de Jong

Specialisten in conservatoir beslag

Zoek je een specialist in conservatoir beslag, om te voorkomen dat er straks niet genoeg middelen beschikbaar zijn om de openstaande vordering te voldoen? Een verrassende zet voorafgaand of tijdens een gerechtelijke procedure, waar de andere partij vaak niet op rekent. Dat vergroot de kans van slagen, vooral als je vreest of vermoedt dat de tegenpartij probeert geld of goederen te verduisteren.

We denken als incassobureau graag met je mee over de situatie en of het interessant is om gebruik te maken van conservatoir beslag. Zodat we de middelen in bewaring kunnen stellen, en je zeker weet dat die beschikbaar zijn als de rechter het vonnis uitspreekt. Om op dat moment de vordering te kunnen innen en ervoor te zorgen dat de openstaande factuur of openstaande facturen eindelijk worden betaalt. Uiteraard denken we met je mee over de slagingskans van een gerechtelijke procedure, om het conservatoir beslag in te zetten in de meest kansrijke situaties.

Meer weten?

Heb je nog vragen over Conservatoir beslag?

Neem contact op met Jesse, hij helpt u graag! Tel: 020-3452675

Bel ons op   020-3452675

E-mail ons   info@credifin-nederland.nl

Chat met ons?   Chat met ons

Vrijblijvend advies

Heb je vragen of wil je meer inzicht in dit onderwerp? Aarzel niet en regel meteen een GRATIS adviesgesprek. Je kunt ook direct onze specialisten bellen op 020-3452675.

"*" geeft vereiste velden aan

Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.

Waarom Credifin?

 • Geen abonnements- of dossierkosten
 • 100% No cure No pay
 • De volgende werkdag brief al bij je debiteur
 • Eenvoudig uploaden van je facturen
 • Volg het incassotraject 24/7 via je online dossier
 • Gratis incasseren met Aangetekende E-mail™

Wat klanten zeggen:

9.4 / 10

249 beoordelingen

Naar alle reviews

[chatbot]