Dagvaarding

Dagvaarding

Dagvaarding versturen naar jouw klant of benieuwd hoe dat in z’n werk?

We leggen het je uit, zodat je jouw klant kunt bewegen om toch te betalen. Eventueel met een gerechtelijke procedure, als de minnelijke fase niet blijkt te werken. Waarin wij als incassobureau de klant aansporen om te betalen, nadat we zorgen voor de ingebrekestelling en eventueel een laatste aanmaning hebben verstuurd.

Hulp nodig bij het uitbrengen van een dagvaarding?

Merken we dat het op die manier niet lukt om jouw klant toch de openstaande rekening te laten betalen? Dan kunnen we je helpen bij het gebruik van een dagvaarding. Op die manier vraag je de rechter in een procedure om de klant toch te bewegen tot betalen.

Het gaat natuurlijk om de openstaande factuur, net als om de inmiddels gemaakte kosten. En spreekt de rechter zo’n vonnis uit? Dan kunnen we dit gebruiken om daadwerkelijk beslag te leggen op de bezittingen van jouw klant.

Wat is een dagvaarding

Een dagvaarding is het eerste processtuk in een civiele procedure of in een strafproces. Het is een schriftelijke oproep voor een gerechtelijke procedure die bij de rechtbank gevoerd wordt. De gerechtelijke procedure wordt gevoerd bij de Kantonrechter, de civiele rechter of in bijvoorbeeld een kort geding.

In de dagvaarding staat beschreven waarom jouw klant van mening is dat jij bijvoorbeeld zijn rekening moet betalen. Alleen een gerechtsdeurwaarder kan en mag de dagvaarding betekenen. Dit houdt in dat de dagvaarding officieel wordt overhandigd aan jouw klant.

Wat is een verzetdagvaarding?

Als de jouw klant niet reageert, betaalt en eveneens niet komt opdagen tijdens de zitting, dan wijst de rechter meestal een verstekvonnis en is jouw klant aldus veroordeeld. Alleen bij verstek kan een verzetdagvaarding worden opgesteld en worden betekend door de gerechtsdeurwaarder.

Wanneer de jouw klant wel is verschenen of schriftelijk heeft gereageerd vóór de zittingsdatum of tijdens de zitting bij de Kantonrechter, dan dient de partij die het niet eens is met het vonnis in hoger beroep te gaan en kan niet in verzet worden gegaan door middel van een verzetdagvaardingsprocedure.

Waarom een dagvaarding?

Voordat het zover is proberen we een aantal andere mogelijkheden. De dagvaarding is een stap binnen de gerechtelijke fase, waar we in de meeste gevallen gelukkig geen gebruik van hoeven te maken.

In plaats daarvan zorgen we voor een vriendelijke en toch heel duidelijke benadering. Waarin we goed aangeven om welke openstaande factuur het gaat. En dat je die alsnog betaald wilt hebben, inclusief de wettelijke rente en de incassokosten.

  • Tip: lukt het ons tijdens de minnelijke fase niet om de factuur te innen? Je hoeft de incassokosten natuurlijk niet te betalen, omdat we werken op basis van No Cure, No Pay. Jij loopt op die manier in ieder geval geen risico. 

Als blijkt dat het zonder gerechtelijke procedure niet lukt om de openstaande rekening te incasseren kunnen we de dagvaarding voor je opstellen. Daarin beschrijven waarom jij vindt dat de jouw klant het openstaande bedrag moet betalen.

Bovendien beschrijven we voor je welke stappen er al zijn gezet om tot betaling te dwingen. We beschrijven ook de incassokosten en verzoeken de klant nogmaals officieel om het bedrag te voldoen. Op die manier voldoen we aan alle eisen die er gelden voor de dagvaarding.

Hoe werkt een dagvaarding?

Wij stellen de dagvaarding voor je op en zullen die aan de klant versturen. Dat betekent dat je hier zelf geen omkijken naar hebt. Uiteraard nodigen we je graag uit om mee te kijken naar de tekst die we voor je opstellen. 

  • Tip: tot bedragen van maximaal €25.000 kun je zelf een dagvaarding opstellen, zonder dat je daar een advocaat bij nodig hebt. Bij bedragen boven de €25.000 is wel een advocaat nodig en bovendien verplicht.

We gebruiken de dagvaarding om de gerechtelijke procedure op te starten. Houd er rekening mee dat er in Nederland 7 dagen moet zitten tussen de dagvaarding en de eerste dag van de zitting. Bovendien tellen de dag van de dagvaarding en de dag van de zitting zelf niet mee. Dit betekent in de praktijk dat er even tijd overheen zal gaan. 

Dagvaardingen betekenen binnen Nederland

De Nederlandse gerechtsdeurwaarder mag de dagvaarding betekenen op alle plaatsen in Nederland. Nederlandse gerechtsdeurwaarders zijn alleen bevoegd om in Nederland dagvaardingen te betekenen. Zij mogen geen dagvaardingen betekenen over de Nederlandse grens. Zo mogen Nederlandse gerechtsdeurwaarders niet in België of Duitsland een dagvaarding betekenen.

Normaal gesproken zal de gerechtsdeurwaarder gedaagde bezoeken op zijn woonadres (in Nederland) en wanneer de gedaagde partij een onderneming betreft, zal de gerechtsdeurwaarder de dagvaarding betekenen op het zakelijke adres (in Nederland).

Note: De dagvaarding is ook rechtsgeldig betekend als gedaagde zou weigeren om de te betekenen dagvaarding in ontvangst te nemen.

Is het mogelijk om een dagvaarding per e-mail te versturen?

Een dagvaarding per e-mail versturen naar jouw klant is nooit rechtsgeldig. Hoewel wij als incassobureau, collega’s en advocaten soms een “conceptdagvaarding” per e-mail sturen, heeft dit geen enkele juridische waarde of betekenis. De dagvaarding wordt pas rechtsgeldig betekend als deze door een gerechtsdeurwaarder is betekend.

Er bestaat de mogelijkheid tot uitstel

Wanneer de dagvaarding wordt betekend door de gerechtsdeurwaarder, kan jouw klant verzoeken om uitstel om te kunnen reageren bij de Kantonrechter. De Kantonrechter zal dan standaard 4 tot 6 weken uitstel verlenen. Jouw klant kan tot drie keer om verlenging van dit uitstel vragen.

Advocaten maken vaak gebruik van deze mogelijkheid om de dagvaardingsprocedure te rekken, waardoor jouw klant tijd heeft om geld of waardevolle goederen te verbergen of gratis gebruik te blijven maken van een huurwoning. Om dit te voorkomen kan een kort geding dagvaardingsprocedure worden gestart of kan er conservatoir beslag worden gelegd op de bankrekening of waardevolle goederen van jouw klant door de gerechtsdeurwaarder.

Comparitie van partijen

Wanneer de dagvaardingsprocedure is gestart en de rechtbank roept je op om aanwezig te zijn bij een comparitie van partijen, wil de rechter het geschil tussen jouw en je klant inhoudelijk bespreken. Als de procedure wordt gevoerd bij de Kantonrechter, mag je zelf de vragen van de rechter beantwoorden, eventueel met hulp van ons of van onze gerechtsdeurwaarder.

Als de procedure wordt gevoerd bij de Civiele Rechtbank bent je verplicht om je te laten bijstaan door een advocaat. Het is verstandig om zelf aanwezig te zijn bij de zitting, omdat rechters vaak vragen willen stellen aan de partijen zelf. Als je niet aanwezig bent bij de comparitie van partijen en de andere partij wel, kan dit nadelige gevolgen hebben voor je zaak.

Dagvaarding

De beslissing van de rechter wordt geregistreerd in een vonnis

Wanneer beide partijen hun verhaal hebben gedaan tijdens de comparitie van partijen, zal de rechter meestal een uitspraak doen en wordt de dagvaardingsprocedure afgerond met een vonnis.

In sommige gevallen kan het echter voorkomen dat er nog onenigheid is over bepaalde stellingen, argumenten of beweringen. In dat geval kan er een getuigenverhoor of deskundigenonderzoek plaatsvinden. Een onafhankelijke deskundige zal dan zijn of haar professionele mening geven over het geschil. Deze bevindingen zullen worden beschreven in een rapport, waarna de rechter het vonnis kan wijzen en de dagvaardingsprocedure kan afronden.

Wat kost een dagvaarding

In de wereld van juridische geschillen is niets zeker, behalve dan misschien de kosten van een dagvaarding. De kosten zijn samengesteld uit een wirwar van verschillende elementen, variërend van de betekening van de dagvaarding tot de controle van het adres in de Gemeentelijke Basis Administratie en zelfs het raadplegen van het Digitaal Beslag Register.

Maar dat is nog niet alles, want er is ook nog een verplichte wettelijke bijdrage voor Toezicht & Tuchtrecht van Gerechtsdeurwaarders, die onvermijdelijk bijdraagt aan de kosten die je moet betalen. En dan hebben we het nog niet eens gehad over de opstartkosten, die een flinke hap uit je budget kunnen nemen. Kortom, als het gaat om juridische procedures, moet je altijd rekening houden met de kosten.

Neem contact op met onze incassospecialisten

Incassobureau kantoor Amsterdam

Al sinds 2005 staat Credifin garant voor topkwaliteit deurwaardersdiensten.

Heb je vragen of wil je meer weten? Bel : 0203452675 

Waarom kiezen voor Credifin bij dagvaarding?

Wat onderscheidt en versterkt onze benadering?

 

Maatwerk: Elke vordering is uniek. Wij passen onze aanpak aan op basis van wat het beste is voor jou en je zaak.

Zeer efficiënt incassotraject:  Door automatisering met een belrobot en slimme betaalmogelijkheden zoals betaallinks en QR-codes in e-mails en brieven, wordt het voor klanten makkelijker en eenvoudiger om betalingen te verrichten.

Automatische aanlevering via API: Voor het aanleveren van meerdere facturen bieden we een state-of-the-art API (Application Programming Interface) aan, waarmee een automatische koppeling mogelijk is.

Altijd op de hoogte: Met ons online platform kun je altijd zien hoe het met je zaak gaat. Geen verrassingen, gewoon duidelijkheid.

100% No cure, no pay: We geloven in onze aanpak. Als we niets voor je kunnen innen, kost het je ook echt niets.

Ervaren team: Ons team kent de kneepjes van het vak. Met 18 jaar expertise hebben we het vertrouwen gewonnen van meer dan 11.500 klanten.


Kortom:
 bij CrediFin krijg je niet alleen een het beste incassobureau van Nederland, maar een incassopartner die er echt alles aan doet om je te helpen.

Ervaringen van onze klanten

Klantbeoordelingen, zie wat onze klanten zeggen dagvaarding: 

“Wij zitten met ons bedrijf in de fashion en willen onze focus houden op de core business. Daarom het is heel prettig om Credifin als vangnet te hebben! Zij ontzorgen ons en dankzij hen ontvangen we bijna altijd alle betalingen.” Bibian HoyngState-of-Brands

“Het Orthocenter met ruim 45 vestigingen is van mening dat incassobureau Credifin een goede partner is en een uitstekende dienstverlening geeft op gebied van No Cure No Pay incasso. Waardering is er voor de menselijke manier van incasseren.” Bas Molenaar, Orthocenter

“Zeer positief, goede communicatie, systeem is gebruikersvriendelijk zodat je snel de status van een dossier kunt inzien.” Eltje de Graaf, Mea Fysio

Dagvaarding via Credifin: 18 + jaar ervaring

Credifin begeleidt je bij het opstellen van de dagvaarding en zorgen ervoor dat die netjes aan de eisen voldoet. En twijfel je over de inzet daarvan? Heb je meer juridisch advies nodig? Aan de hand van het huidige dossier kijken we goed naar de kans die je maakt op een gunstige uitspraak door de rechter.

Als wij het idee hebben dat het lastig kan worden zullen we je dat aangeven. En hebben we aan de andere kant het idee dat je een goede kans maakt? Kunnen we je begeleiden bij het opstellen en versturen van de dagvaarding. 

Ben je nog niet toe aan een dagvaarding, maar wil je wel starten met incassotraject voor een openstaande factuur bij ons incassobureau? Daarmee kunnen we je goed van dienst zijn. Je kunt de factuur online indienen. Wij gaan er voor je mee aan de slag, waarna jij de voortgang 24 uur per dag, 7 dagen per week in de gaten kunt houden.

Meer weten?

Heb je nog vragen aan onze incassospecialist Jesse over Dagvaarding?

Neem contact op met Jesse, hij helpt u graag! Tel: 020-3452675

Bel ons op   020-3452675

E-mail ons   info@credifin-nederland.nl

Chat met ons?   Chat met ons

Vrijblijvend advies

Heb je vragen of wil je meer inzicht in dit onderwerp? Aarzel niet en regel meteen een GRATIS adviesgesprek. Je kunt ook direct onze specialisten bellen op 020-3452675.

"*" geeft vereiste velden aan

Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.

Veelgestelde vragen

Bekijk alle vragen

Is het mogelijk om een dagvaarding per e-mail te versturen?

Nee, een dagvaarding per e-mail versturen naar jouw klant is nooit rechtsgeldig. De dagvaarding wordt pas rechtsgeldig betekend als deze door een gerechtsdeurwaarder is betekend.

Hoe werkt een dagvaarding?

Credifin stelt de dagvaarding voor je op en zal die aan de klant versturen. Je hoeft hier zelf niets voor te doen. Er moet in Nederland 7 dagen zitten tussen de dagvaarding en de eerste dag van de zitting.

De dag van de dagvaarding en de dag van de zitting zelf tellen niet mee. Dit betekent dat er enige tijd overheen zal gaan.

Wat is een verzetdagvaarding?

Een verzetdagvaarding kan worden opgesteld en betekend door de gerechtsdeurwaarder als jouw klant niet reageert, betaalt en eveneens niet komt opdagen tijdens de zitting. In dat geval wijst de rechter meestal een verstekvonnis en is jouw klant aldus veroordeeld.

Als jouw klant wel is verschenen of schriftelijk heeft gereageerd vóór de zittingsdatum of tijdens de zitting bij de Kantonrechter, dan dient de partij die het niet eens is met het vonnis in hoger beroep te gaan en kan niet in verzet worden gegaan door middel van een verzetdagvaardingsprocedure.

Waarom Credifin?

  • Geen abonnements- of dossierkosten
  • 100% No cure No pay
  • De volgende werkdag brief al bij je debiteur
  • Eenvoudig uploaden van je facturen
  • Volg het incassotraject 24/7 via je online dossier
  • Gratis incasseren met Aangetekende E-mail™

Wat klanten zeggen:

9.4 / 10

249 beoordelingen

Naar alle reviews

[chatbot]