Kort geding

Kort geding

Kort geding inzetten om een openstaande vordering te laten betalen?

Als het met een herinnering, aanmaning en ook ons incassotraject niet lukt om de klant of opdrachtgever te laten betalen bieden we een aantal andere mogelijkheden. Zoals het kort geding, dat we inzetten bij een onbetwiste vordering en bijvoorbeeld bij spoedeisend belang.

Innen van onbetwiste vordering in een kort geding

Wil je een kort geding aanspannen? Een belangrijke voorwaarde is dat er sprake is van een onbetwiste vordering. Het is een ‘harde’ vordering, op een klant of opdrachtgever die niet kan of wil betalen.

Tip: stelt jouw klant of opdrachtgever dat het bedrag op de factuur niet klopt of dat er helemaal geen sprake is van een vordering? Het is in die gevallen niet mogelijk om een kort geding in te zetten.

Er moet sprake zijn van een ‘voldoende aannemelijke’ vordering. Het betekent in theorie dat er met grote mate van waarschijnlijkheid te verwachten moet zijn dat een bodemrechter de vordering zou toewijzen. Bijvoorbeeld als er een getekend contract ligt of als er duidelijke afspraken zijn gemaakt en als je hebt geleverd.

Spoedeisend belang

Het kort geding is daarnaast alleen mogelijk als er sprake is van een spoedeisend belangrijk. Stel dat je zelf in de financiële problemen komt als de vordering niet wordt betaald, dan is er sprake van zo’n belang.

Let op: het is belangrijk om met feiten aan te tonen dat er spoed bij is. De rechter kijkt naar de verschillende belangen en zal op basis daarvan afwegen of een kort geding de juiste aanpak is.

Houd er rekening mee dat het kort geding bedoeld is om een voorlopige voorziening te krijgen. Het betekent in de praktijk dat de rechter een voorlopig oordeel geeft. De rechter let onder andere op de financiële positie van jouw bedrijf.

Het is in theorie mogelijk dat het bedrag moet worden terugbetaalt, als uit de bodemprocedure blijkt dat de vordering toch niet terecht was. In juridische zin is er sprake van een ‘restitutierisico’. De rechter houd er rekening mee dat je het geld terug moet kunnen betalen.

Tip: zeker weten dat het restitutierisico geen probleem vormt? Het is mogelijk om een bankgarantie te vragen voor het bedrag waar het om gaat. We kunnen je daar goed bij helpen, om de rechter voldoende zekerheid te bieden.

Kort geding versus gewone procedure

Het belangrijkste verschil tussen een kort geding en een gewone procedure is de snelheid. In een kort geding wordt er snel een voorlopige uitspraak gedaan, terwijl een gewone procedure meer tijd in beslag neemt.

Een kort geding is daarnaast bedoeld voor spoedeisende zaken, terwijl een gewone procedure geschikt is voor zaken die minder haast hebben.

Voorbeelden van situaties waarin een kort geding kan worden aangespannen

Hier zijn enkele voorbeelden van situaties waarin een kort geding geschikt kan zijn:

  • Arbeidsconflict: Bij een dreigend ontslag op staande voet of een conflict over de uitbetaling van salaris, kan een kort geding worden aangespannen om snel een beslissing te krijgen.
  • Handhaving van een vonnis: Als een partij weigert zich aan een eerdere rechterlijke uitspraak te houden, kan een kort geding worden aangespannen om de naleving af te dwingen.
  • Bouwgeschillen: Bij een geschil over een bouwvergunning of de naleving van bouwvoorschriften kan een kort geding worden aangespannen om snel een beslissing te krijgen.
  • Intellectueel eigendom: In geval van inbreuk op auteursrechten, merkenrechten of andere intellectuele eigendomsrechten kan een kort geding worden aangespannen om de inbreuk te stoppen en schadevergoeding te vorderen.
  • Huurgeschillen: Bij een geschil over huurachterstand, onderhoudsverplichtingen of de beëindiging van een huurovereenkomst kan een kort geding worden aangespannen om snel een beslissing te krijgen.

Maak kennis met onze juridische specialisten

Incassobureau kantoor Amsterdam

Al sinds 2005 staat Credifin in de Amsterdamse Zuidas, op Van Leijenberghlaan 199 D, garant voor topkwaliteit incassodiensten.

Met 18 jaar expertise hebben we het vertrouwen gewonnen van meer dan 11.500 klanten.

Dit zeggen onze klanten

“Dikke aanrader! Heel erg goed geholpen! Ondanks dat het een relatief kleine factuur was, zijn ze er net zo mee omgegaan als wanneer het een grote was geweest. Ik ben zo blij dat ik hen in heb geschakeld.” Studio Rodenhuis

“Zeer goede communicatie, duidelijke website en beveiligde omgeving waarin de documenten en communicatie gedeeld wordt.” HSV de Werkhond Teteringen

“Helaas moet ik deze dienst wel eens gebruiken; maar wat ben ik er blij mee áls ik het dan nodig heb. Ik ben nu 2x geholpen; 1x met een particulier en 1x een bedrijf die het kop in het zand staken…” Klusjesman Michel

“Ik heb incassobureau Credifin zeer hoog staan, dien al sinds 2019 incassozaken in, bijna altijd met een goed resultaat, ik heb hen toentertijd gevonden via een youtube video (Incassobureau inschakelen I Credifin – Vakkundig en innovatief incasseren voor snel resultaat!), ik dacht, die video ziet er professioneel uit, ik ga het eens proberen, ik heb een account aangemaakt en ben meteen aan de slag gegaan, tot op de dag van vandaag geen spijt van gehad.“ Administratiekantoor de Jong

Hulp bij een kort geding

Heb je hulp nodig bij een kort geding of wil je de mogelijkheden daarvan graag onderzoeken?

We kunnen je als incassobureau bijvoorbeeld helpen met een sommatiebrief, die je stuurt voordat er daadwerkelijk sprake is van een kort geding. Dat is een laatste aanmaning om de klant of opdrachtgever te betalen te dwingen.

Bij de brief voegen we de concept-dagvaarding, met daarop ook de datum en de tijd van de zitting. We houden uiteraard de wettelijke dagvaardingstermijn van 8 dagen aan. We versturen het geheel per aangetekende post of deurwaardersexploot, zodat je er zeker van kunt zijn dat de andere partij dit ontvangt.

We denken graag met je mee over de mogelijkheid van een kort geding of de kosten, op het moment dat je een openstaande factuur wilt innen. Op die manier helpen we de vordering alsnog te ontvangen, ook als de klant of opdrachtgever tot nu toe niet heeft willen betalen.

Em heb je vragen over het kort geding of hoe we daar in het verleden succes mee hebben gehad? We leggen het je graag uit, aan de hand van voorbeelden van andere ondernemers. Op die manier weet je goed wat je van ons kunt verwachten en kom je niet voor verrassingen te staan.

Meer weten?

Vrijblijvend advies

Heb je vragen of wil je meer inzicht in dit onderwerp? Aarzel niet en regel meteen een GRATIS adviesgesprek. Je kunt ook direct onze specialisten bellen op 020-3452675.

"*" geeft vereiste velden aan

Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.

Veelgestelde vragen

Bekijk alle vragen

Definitie van een kort geding

Een kort geding is een snelle civiele procedure voor spoedeisende zaken die snel beslist moeten worden. In een kort geding vraagt men de rechter om een snelle (voorlopige) beslissing over een conflict. Het is bedoeld voor situaties waarin een onmiddellijke regeling moet worden getroffen.  De rechter geeft in een kort geding nooit een definitief oordeel en kan bijvoorbeeld geen overeenkomsten ontbinden of vernietigen. Het is een spoedprocedure waarin men de kort gedingrechter vraagt om een snelle beslissing.

Hoe kan ik een kort geding aanspannen?

Om een kort geding aan te spannen, moet je een dagvaarding opstellen en laten betekenen door een deurwaarder. In de dagvaarding staan de feiten en omstandigheden van het geschil, de eisen en de gronden waarop de eisen zijn gebaseerd. Vervolgens wordt de dagvaarding aan de wederpartij betekend en wordt er een zitting gepland bij de voorzieningenrechter.

Het financiële belang moet in de regel lager zijn dan € 25.000,- en de zaak moet geschikt zijn voor een kort geding procedure. De procedure van het kort geding staat beschreven in de artikelen 254-260 van het Wetboek van Burgerlijke Rechtsvordering.

Voor meer informatie kun je ons contacten op 020-3452675.

Hoe lang duurt een kort geding?

De procedure van een kort geding verloopt volgens de regels van de gewone procedures, maar de termijnen zijn veel korter en er vindt meteen een mondelinge behandeling plaats. Meestal volgt het kort geding vonnis binnen twee weken na de zittingsdatum.

Er is geen vaste termijn voor de duur van een kort geding, omdat dit afhankelijk is van de complexiteit van de zaak en de beschikbaarheid van de rechter. In het algemeen kan men stellen dat een kort geding enkele weken tot enkele maanden kan duren.

Wat gebeurt er na een kort geding?

Na een kort geding kan de zaak op verschillende manieren verder gaan. Het is mogelijk dat beide partijen de uitspraak van de voorzieningenrechter accepteren en dat het geschil hiermee is opgelost. In andere gevallen kan een van de partijen besluiten om een bodemprocedure te starten, waarin de zaak inhoudelijk wordt behandeld en er een definitieve uitspraak wordt gedaan.

Kan ik in hoger beroep gaan na een kort geding?

Ja, het is mogelijk om in hoger beroep te gaan na een kort geding vonnis. De termijn voor hoger beroep tegen een kort geding vonnis is vier weken vanaf de dag na de datum van de uitspraak in kort geding.

Het hoger beroep tegen een kort geding vonnis verloopt anders dan een hoger beroep in een bodemprocedure. In hoger beroep zal de zaak opnieuw worden beoordeeld en zal er een nieuwe uitspraak worden gedaan. Het is belangrijk om te weten dat het instellen van hoger beroep kosten met zich meebrengt en dat het niet altijd de beste optie is. Het is daarom verstandig om vooraf goed te overwegen of het instellen van hoger beroep de beste keuze is.

Kosten van een kort geding

De kosten van een kort geding zijn afhankelijk van verschillende factoren, zoals de aard van de zaakde eisende partij en de advocaatkosten. De rechtbank berekent minimaal € 86,- griffierechten voor de inhoudelijke behandeling van de zaak. Daarnaast kunnen er ambtelijke- en legeskosten worden berekend om de kort geding dagvaarding te betekenen.

De kosten van een kort geding kunnen oplopen tot enkele duizenden euro’s. Neem een kijkje bij onze pagina over griffierecht, hier vertellen wij meer over de kosten.

Waarom Credifin?

  • Geen abonnements- of dossierkosten
  • 100% No cure No pay
  • De volgende werkdag brief al bij je debiteur
  • Eenvoudig uploaden van je facturen
  • Volg het incassotraject 24/7 via je online dossier
  • Gratis incasseren met Aangetekende E-mail™

Wat klanten zeggen:

9.4 / 10

249 beoordelingen

Naar alle reviews

[chatbot]