some alt text

Kort geding

Kort geding inzetten om een openstaande vordering te laten betalen?

Als het met een herinnering, aanmaning en ook ons incassotraject niet lukt om de klant of opdrachtgever te laten betalen bieden we een aantal andere mogelijkheden. Zoals het kort geding, dat we inzetten bij een onbetwiste vordering en bijvoorbeeld bij spoedeisend belang.

Innen van onbetwiste vordering in een kort geding

Wil je een kort geding aanspannen? Een belangrijke voorwaarde is dat er sprake is van een onbetwiste vordering. Het is een ‘harde’ vordering, op een klant of opdrachtgever die niet kan of wil betalen.

Tip: stelt jouw klant of opdrachtgever dat het bedrag op de factuur niet klopt of dat er helemaal geen sprake is van een vordering? Het is in die gevallen niet mogelijk om een kort geding in te zetten.

Er moet sprake zijn van een ‘voldoende aannemelijke’ vordering. Het betekent in theorie dat er met grote mate van waarschijnlijkheid te verwachten moet zijn dat een bodemrechter de vordering zou toewijzen. Bijvoorbeeld als er een getekend contract ligt of als er duidelijke afspraken zijn gemaakt en als je hebt geleverd.

Spoedeisend belang

Het kort geding is daarnaast alleen mogelijk als er sprake is van een spoedeisend belangrijk. Stel dat je zelf in de financiële problemen komt als de vordering niet wordt betaald, dan is er sprake van zo’n belang. Let op: het is belangrijk om met feiten aan te tonen dat er spoed bij is. De rechter kijkt naar de verschillende belangen en zal op basis daarvan afwegen of een kort geding de juiste aanpak is.

Houd er rekening mee dat het kort geding bedoeld is om een voorlopige voorziening te krijgen. Het betekent in de praktijk dat de rechter een voorlopig oordeel geeft. De rechter let onder andere op de financiële positie van jouw bedrijf. Het is in theorie mogelijk dat het bedrag moet worden terugbetaalt, als uit de bodemprocedure blijkt dat de vordering toch niet terecht was. In juridische zin is er sprake van een ‘restitutierisico’. De rechter houd er rekening mee dat je het geld terug moet kunnen betalen.

Tip: zeker weten dat het restitutierisico geen probleem vormt? Het is mogelijk om een bankgarantie te vragen voor het bedrag waar het om gaat. We kunnen je daar goed bij helpen, om de rechter voldoende zekerheid te bieden.

Hulp bij een kort geding

Heb je hulp nodig bij een kort geding of wil je de mogelijkheden daarvan graag onderzoeken? We kunnen je bijvoorbeeld helpen met een sommatiebrief, die je stuurt voordat er daadwerkelijk sprake is van een kort geding. Dat is een laatste aanmaning om de klant of opdrachtgever te betalen te dwingen.

Bij de brief voegen we de concept-dagvaarding, met daarop ook de datum en de tijd van de zitting. We houden uiteraard de wettelijke dagvaardingstermijn van 8 dagen aan. We versturen het geheel per aangetekende post of deurwaardersexploot, zodat je er zeker van kunt zijn dat de andere partij dit ontvangt.

We denken graag met je mee over de mogelijkheid van een kort geding of de kosten kort geding, op het moment dat je een openstaande factuur wilt innen. Op die manier helpen we de vordering alsnog te ontvangen, ook als de klant of opdrachtgever tot nu toe niet heeft willen betalen.

Em heb je vragen over het kort geding of hoe we daar in het verleden succes mee hebben gehad? We leggen het je graag uit, aan de hand van voorbeelden van andere ondernemers. Op die manier weet je goed wat je van ons kunt verwachten en kom je niet voor verrassingen te staan.

Heb je nog vragen?

Meer weten over de kosten kort geding of het kort geding zelf? Bel ons op telefoonnummer 020 345 26 75 of stuur een e-mail naar info@credifin-nederland.nl. We horen graag van je!

Meer weten?

Gerechtelijke procedure

Dagvaarding

Bekijk de veelgestelde vragen

Contact opnemen

Waarom Credifin?

  • Geen abonnements- of dossierkosten
  • 100% No cure No pay
  • De volgende werkdag brief al bij je debiteur
  • Eenvoudig uploaden van je facturen
  • Volg het incassotraject 24/7 via je online dossier
  • Gratis incasseren met Aangetekende E-mail™

Wat klanten zeggen:

9.4 / 10

234 beoordelingen

Naar alle reviews