Geleend geld terugvorderen

Geleend geld terugvorderen

Wil je geleend geld terugvorderen?

Ontdek hoe je geleend geld effectief kunt terugvorderen bij betalingsproblemen of wanneer je besluit het niet meer uit te lenen. Krijg inzicht in stappen en oplossingen bij complicaties.

De verbruikleenovereenkomst

Het is belangrijk om er rekening mee te houden dat er juridisch sprake is van een verbruikleenovereenkomst bij geleend geld terugvorderen. Dat geldt voor schriftelijke en mondelinge overeenkomsten, al heb je in dat laatste geval natuurlijk geen bewijs.

Er wordt iets geleend, waarna later minmaal evenveel van hetzelfde moet worden teruggegeven. Het is belangrijk om daarvoor een periode af te spreken, waarin het geld geleend wordt. Pas op het moment dat die tijd verstreken is heb je de mogelijkheid om het geld terug te vorderen.

Let op: ben je zelf in de financiële problemen gekomen en wil je het geld eerder terug? Als er een overeenkomst ligt is dat niet zomaar mogelijk. Zowel de lener als jij moeten je aan de regels houden, die jullie met elkaar hebben afgesproken.

Is er geen periode voor de lening afgesproken? Dat kan het juridisch mogelijk zijn om geleend geld terug te vorderen. De rechter zal goed kijken naar de situatie en op basis daarvan een beslissing nemen. Het kan zelfs gaan om een invordering met rente, waardoor de wettelijke rente wordt berekend als er geen specifieke afspraken zijn gemaakt.

Na mondelinge overeenkomst

Wil je geleend geld terugvorderen en is er alleen sprake van een mondelinge afspraak? Dat is lastig, omdat er geen bewijs is van de verbruikleenovereenkomst. Er is een overeenkomst, die net zo rechtsgeldig is als een schriftelijke. Toch is het belangrijk om te bewijzen welke afspraken er zijn gemaakt. Geeft de lener aan dat het om een schenking ging? Dan zal jij aannemelijk moeten maken dat dit niet klopt en je dus het recht hebt om het geleende geld terug te vorderen.

3 mogelijkheden geld terugvorderen

Wil je geleend geld terugvorderen en ben je benieuwd naar de mogelijkheden? We zetten drie situaties voor je op een rij:

 • Kleine som geld
  Gaat het om een klein bedrag? Het is vaak beter om het erbij te laten zitten. Probeer het de volgende keer beter op papier te zetten en pas op met leningen aan anderen die je niet volledig kunt vertrouwen.
 • Groter uitgeleend bedrag
  Gaat het om een groter bedrag? Als degene die heeft geleend niet kán betalen kan er een jurist meekijken. Soms lukt het om het bedrag te verhalen op een echtgenoot of is het zelfs mogelijk om beslag te leggen.
 • Lener wil niet betalen
  Gaat het om iemand die geldt heeft geleend en niet wíl betalen? Dan is het belangrijk om ervoor te zorgen dat je serieus wordt genomen. Wij kunnen je juridisch helpen, door een dagvaarding op te stellen. De zaak komt voor de rechter en het is wellicht mogelijk om beslag te laten leggen.

Geleend geld terugvorderen

Wil je geleend geld terugvorderen en ons incassobureau inschakelen, bijvoorbeeld omdat het gaat om een behoorlijk bedrag? Of hebben jullie afspraken gemaakt en heb je het geld nu zelf weer nodig? Wat de reden ook is, we kunnen je daar waarschijnlijk goed bij helpen.

Zodra je geld hebt uitgeleend moet de lener dit netjes terugbetalen, volgens de overeenkomst die jullie met elkaar hebben gesloten. Wij brengen de situatie voor je in kaart, om aan te geven wat de juridische mogelijkheden zijn en waar je rekening mee dient te houden. Zo ontdek je waar de kansen liggen en kunnen we je concreet aangeven of we je kunnen helpen het geleende geld terug te vorderen.

Meer weten?

Heb je nog vragen over geleend geld terugvorderen?

   020-3452675

  info@credifin-nederland.nl

   Chat met ons

Waarom Credifin?

 • Geen abonnements- of dossierkosten
 • 100% No cure No pay
 • De volgende werkdag brief al bij je debiteur
 • Eenvoudig uploaden van je facturen
 • Volg het incassotraject 24/7 via je online dossier
 • Gratis incasseren met Aangetekende E-mail™

Wat klanten zeggen:

9.4 / 10

248 beoordelingen

Naar alle reviews