Faillissement aanvragen

Faillissement aanvragen

Faillissement aanvragen om een openstaande vordering te innen?

Het is soms de beste manier om jouw klant of opdrachtgever te laten betalen. Ook al zou je dat misschien niet verwachten van zo’n voor velen ingrijpende keuze.

Hulp nodig bij faillissement aanvragen?

We merken in de praktijk dat veel schuldeisers twijfelen over het aanvragen van een faillissement. Bijvoorbeeld omdat ze denken dan achteraan in de rij aan te moeten sluiten. Achter de Belastingdienst en de bank. Of door een moeizame relatie met de curator, die vooral probeert de eigen zakken te vullen. Wij bieden je hulp of geven je een gedegen advies hoe je dit aanpakt.

In de praktijk blijkt het aanvragen van een faillissement een heel effectieve methode om een afnemer of klant tot betalen te dwingen. En niet door het daadwerkelijke faillissement, maar door de dreiging daarvan als de vordering niet wordt voldaan.

Hoe werkt het?

Stel dat het bedrijf inderdaad failliet verklaard wordt. Het wordt dan lastig om de vordering te innen. De Belastingdienst en de bank zullen vooraan staan en het klopt dat de curator z’n eigen rol speelt.

Toch is dat geen reden om niet een faillissement aan te vragen, op het moment dat jouw vordering open blijft staan. Ondanks alle betalingsherinneringen en pogingen om tot betaling te dwingen, waardoor het water je nu wellicht zelf aan de lippen staat.

Veel schuldeisers houden geen rekening met de reactie van het bedrijf waarvan je het faillissement aanvraagt. Dat bedrijf zal er alles aan doen om het failliet te voorkomen. Omdat niemand zomaar de stekker uit een bedrijf laat trekken. En niemand erop zit te wachten om het bedrijf failliet te laten gaan en met de bank en de Belastingdienst de financiële zaken af te wikkelen.

Vaak is er sprake van bedrijven die prima kunnen blijven bestaan. En die gewoon graag doorgaan met wat ze deden. Ze hebben slechts een duidelijke aansporing nodig om te betalen, bijvoorbeeld door een faillissement aan te vragen.

Betaling om faillissement te voorkomen

Op het moment dat we faillissement aanvragen bij het bedrijf waarvan de betaling aan jou uitblijft zetten we eigenlijk vooral aan tot betalen. Door aan te geven wat er dreigt te gebeuren, als het bedrijf niet over de brug komt met het geld dat je nog tegoed hebt.

De druk neemt toe, waardoor er meer mogelijk blijkt dan je in eerste instantie zou denken. En waardoor de vordering ineens wel betaald wordt of je de mogelijkheid hebt om goed met elkaar in gesprek te gaan. En bijvoorbeeld een betalingsregeling te treffen, bijvoorbeeld om het openstaande bedrag in een aantal termijnen te betalen.

Tip: tijdens de betalingsregeling kan de faillissementsaanvraag gewoon worden aangehouden. Dat voorkomt dat de druk te vroeg van de ketel gaat. In plaats daarvan blijf je de zekerheid houden dat je de betalingen ontvangt, totdat het volledige bedrag netjes is voldaan.

Ultiem incassomiddel: faillissement aanvragen

Zoek je naar een ultiem incassomiddel om een openstaande vordering eindelijk te kunnen innen? Een faillissement aanvragen is dan een uitstekende keuze. Een mogelijk faillissement leidt voor het bedrijf en z’n eigenaren namelijk tot:

 • Stekker uit het bedrijf
  De stekker gaat uit het bedrijf, dat de eigenaren soms in (tientallen) jaren hebben opgebouwd. Dat is iets dat ze niet zomaar willen laten gebeuren.
 • Uitwinning van zekerheden
  Schuldeisers zoals de bank kunnen overgaan tot de uitwinning van zekerheden. Dat is iets dat eigenaren van een bedrijf graag willen voorkomen.
 • Onderzoek van bestuurdersaansprakelijkheid
  De curator kan onderzoek doen naar de mogelijkheden van bestuurdersaansprakelijkheid die tot deze situatie heeft geleid.
 • Persoonlijke aansprakelijkheid
  In sommige gevallen kunnen bestuurders persoonlijk aansprakelijk worden gesteld voor de situatie die is ontstaan. In het geval van natuurlijke personen valt ook het privé vermogen onder het faillissement.

Neem contact op met onze incassospecialisten

Incassobureau kantoor Amsterdam

Al sinds 2005 staat Credifin garant voor topkwaliteit incassodiensten en het aanvragen van Faillissement.

Heb je vragen of wil je meer weten? Bel : 0203452675 

Waarom kiezen voor Credifin?

Wat maakt onze aanpak uniek en effectiever? 

 

Maatwerk: Elke vordering is uniek. Wij passen onze aanpak aan op basis van wat het beste is voor jou en je zaak.

Zeer efficiënt incassotraject:  Door automatisering met een belrobot en slimme betaalmogelijkheden zoals betaallinks en QR-codes in e-mails en brieven, wordt het voor klanten makkelijker en eenvoudiger om betalingen te verrichten.

Automatische aanlevering via API: Voor het aanleveren van meerdere facturen bieden we een state-of-the-art API (Application Programming Interface) aan, waarmee een automatische koppeling mogelijk is.

Altijd op de hoogte: Met ons online platform kun je altijd zien hoe het met je zaak gaat. Geen verrassingen, gewoon duidelijkheid.

100% No cure, no pay: We geloven in onze aanpak. Als we niets voor je kunnen innen, kost het je ook echt niets.

Ervaren team: Ons team kent de kneepjes van het vak. Met 18 jaar expertise hebben we het vertrouwen gewonnen van meer dan 11.500 klanten.


Kortom:
 bij CrediFin krijg je niet alleen een het beste incassobureau van Nederland, maar een incassopartner die er echt alles aan doet om je te helpen.

Ervaringen van onze klanten

“Wij zitten met ons bedrijf in de fashion en willen onze focus houden op de core business. Daarom het is heel prettig om Credifin als vangnet te hebben! Zij ontzorgen ons en dankzij hen ontvangen we bijna altijd alle betalingen.” State-of-Brands

“Het Orthocenter met ruim 45 vestigingen is van mening dat incassobureau Credifin een goede partner is en een uitstekende dienstverlening geeft op gebied van No Cure No Pay incasso. Waardering is er voor de menselijke manier van incasseren.” Orthocenter

“Zeer positief, goede communicatie, systeem is gebruikersvriendelijk zodat je snel de status van een dossier kunt inzien.” Mea Fysio

Faillissement Aanvragen via Credifin: 17+ jaar ervaring

Credifin staat voor je klaar als je hulp nodig hebt bij het aanvragen van een faillissement. We helpen je met het opstellen van de benodigde documenten en zorgen dat deze voldoen aan alle eisen. Twijfel je of het aanvragen van een faillissement de juiste stap is? Heb je behoefte aan meer juridisch advies? We nemen je dossier onder de loep en geven je inzicht in de kansen van een succesvolle aanvraag bij de rechtbank.

Ben je nog niet zeker of faillissement de juiste stap is, maar wil je wel hulp bij het incasseren van een openstaande factuur? Ook dan kun je ons incassobureau inschakelen en staan we voor je klaar. Dien je factuur eenvoudig online in en wij gaan ermee aan de slag.

Meer weten?

Heb je nog vragen aan onze incassospecialist Jesse over Faillissement aanvragen?

Neem contact op met Jesse, hij helpt u graag! Tel: 020-3452675

Bel ons op   020-3452675

E-mail ons   info@credifin-nederland.nl

Chat met ons?   Chat met ons

Vrijblijvend advies

Heb je vragen of wil je meer inzicht in dit onderwerp? Aarzel niet en regel meteen een GRATIS adviesgesprek. Je kunt ook direct onze specialisten bellen op 020-3452675.

"*" geeft vereiste velden aan

Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.

Veelgestelde vragen

Bekijk alle vragen

Wat kost een faillissementsaanvraag?

De aanvraag dient door een advocaat te geschieden. Credifin Nederland werkt samen met verschillende advocaten die dit traject kunnen verzorgen. Daarnaast dien je rekening te houden met de kosten bij de rechtbank, zoals het griffierecht. Gemiddeld bedragen de kosten van een aanvraag 2000 euro exclusief btw.

Wat zijn de vereisten om een faillissement te kunnen aanvragen?

Er zijn twee belangrijke vereisten. Allereerst dient het om een onbetwiste vordering te gaan. De debiteur mag dus geen verweer hebben gevoerd tegen de vordering.

Daarnaast moet in de aanvraag duidelijk worden gemaakt dat de debiteur is opgehouden te betalen door te verwijzen naar minimaal een andere schuldeiser die zijn rekening ook niet betaald krijgt, de zogenaamde steunvordering (het pluraliteitsvereiste). Er moeten dus minimaal twee partijen zijn die een openstaande vordering op de wanbetaler hebben.

Hoe lang duurt een faillissementsaanvraag?

Een faillissementsaanvraag duurt over het algemeen enkele weken. De zitting in een faillissementsprocedure vindt meestal plaats binnen 6 weken na het indienen van het verzoekschrift. Tijdens de behandeling kunnen partijen maximaal 8 weken uitstel krijgen. De uitspraak volgt tijdens de zitting of zo snel mogelijk daarna.

Wat zijn de voordelen van een dagvaardingsprocedure ten opzichte van een faillissementsaanvraag

Een dagvaardingsprocedure heeft enkele voordelen ten opzichte van een faillissementsaanvraag.

Ten eerste biedt het de mogelijkheid om een geschil voor te leggen aan de rechter, waarbij beide partijen hun standpunten kunnen presenteren en verdedigen. Dit kan leiden tot een meer uitgebreide en grondige beoordeling van de zaak, wat in sommige gevallen wenselijk kan zijn.

Ten tweede kan een dagvaardingsprocedure geschikt zijn voor het behandelen van betwiste vorderingen, waarbij de schuldenaar de vordering niet erkent of er onenigheid is over de omvang van de vordering. In dergelijke gevallen kan een faillissementsaanvraag minder effectief zijn, omdat deze voornamelijk gericht is op het afdwingen van betaling van onbetwiste vorderingen.

Is het aanvragen van een faillissement goedkoper dan het opstarten van een dagvaardingsprocedure?

Ja, het aanvragen van een faillissement is over het algemeen goedkoper dan het opstarten van een dagvaardingsprocedure. Een faillissementsaanvraag is een effectief incassomiddel en kan binnen 6 weken al resultaat opleveren. Bovendien worden de kosten voor het aanvragen van een faillissement verhaald op de debiteur als er voor de zitting alsnog betaalt wordt, wat betekent dat de schuldeiser niet voor deze kosten opdraait.

Let wel, het is belangrijk om te weten dat als een faillissement wordt uitgesproken, de kosten van het faillissement wel voor rekening komen van de aanvrager. Dit kan een grote financiële last zijn voor de aanvrager, vooral als het faillissement het gevolg is van financiële problemen en schulden die niet kunnen worden terugbetaald.

Hoewel een gerechtelijke procedure soms noodzakelijk is, kan het kostbaar en tijdrovend zijn. Daarom kan een faillissementsaanvraag een aantrekkelijker alternatief zijn om debiteuren tot betaling te dwingen.

Kunnen de kosten van een faillissementsaanvraag op de debiteur worden verhaald?

De kosten van een faillissementsaanvraag kunnen inderdaad op de debiteur worden verhaald. Wanneer een debiteur de openstaande factuur en de kosten van de faillissementsaanvraag betaalt, wordt de faillissementsaanvraag ingetrokken. Als de debiteur het zover laat komen en de zaak op het laatste moment of zelfs op de faillissementszitting wordt afgehandeld, zullen de kosten altijd een onderdeel zijn van een regeling.

De debiteur heeft deze kosten veroorzaakt en moet deze ook betalenHet doel van de faillissementsaanvraag is om de debiteur te laten betalen, niet om deze daadwerkelijk failliet te laten gaan.

Hoe kom ik aan een steunvordering?

Soms heeft Credifin Nederland meerdere vorderingen op een debiteur en is een tweede schuldeiser snel gevonden. In het geval er geen tweede schuldeiser bekend is kunnen wij een onderzoek starten. In dit onderzoek worden een aantal collega incassobureaus en deurwaarders benaderd met de vraag of zij bekend zijn met een vordering op de debiteur. De kosten van een dergelijk onderzoek bedragen 99 euro excl. BTW.

Lees meer over een steunvordering > 

Waar worden faillissementen gepubliceerd?

Wanneer een bedrijf failliet gaat, wordt dit publiekelijk bekendgemaakt via officiële publicatiebronnen van de overheid. In Nederland is de website van de Rechtspraak de plek waar faillissementen worden gepubliceerd.

Het doel van deze openbare bekendmaking is om de schuldeisers en andere betrokken partijen te informeren over de situatie en hen de gelegenheid te geven om hun vorderingen in te dienen bij de curator.

Naast de website van de Rechtspraak worden faillissementen ook gepubliceerd in de Staatscourant en het Handelsregister van de Kamer van Koophandel. Deze publicaties zijn van belang voor onder meer leveranciers, banken en andere schuldeisers, die op de hoogte moeten worden gesteld van het faillissement om te voorkomen dat ze nog verdere transacties met het failliete bedrijf aangaan.

De bekendmaking van een faillissement via de genoemde publicatiebronnen is een wettelijke verplichting en wordt strikt nageleefd.

Waarom Credifin?

 • Geen abonnements- of dossierkosten
 • 100% No cure No pay
 • De volgende werkdag brief al bij je debiteur
 • Eenvoudig uploaden van je facturen
 • Volg het incassotraject 24/7 via je online dossier
 • Gratis incasseren met Aangetekende E-mail™

Wat klanten zeggen:

9.4 / 10

249 beoordelingen

Naar alle reviews

[chatbot]