Een ontruiming kan niet zomaar plaatsvinden, daarvoor is een gerechtelijk vonnis nodig. Een rechter moet uitspraak doen, om zorgvuldig over de situatie te kunnen oordelen.
Tip: is er sprake van een huurachterstand? Probeer eerst de reguliere incassomogelijkheden, vaak lukt het daarmee om een huurder aan te sporen tot betaling. Vervolgens kun je een gerechtelijk incassotraject starten, dat kan uitmonden in een eventuele ontruiming.
Wat is een ontruiming?
Benieuwd wat een ontruiming precies is? Het gaat om een uitzetting van de woning. Een deurwaarder gaat samen met de politie, een slotenmaker en eventueel een verhuisbedrijf naar de woning waar het om gaat. De huurder wordt uitgezet, om de woning te kunnen ontruimen. Als er inboedel aanwezig is wordt dit naar een opslag gebracht.
Alle kosten voor de ontruiming zijn voor rekening van de huurder. Dat bedrag kan flink oplopen, dus komt bovenop de schuld die er bijvoorbeeld bij de verhuurder is ontstaan. Een ontruiming is een ingrijpende stap, die daarom geldt als een laatste redmiddel op het moment dat een huurder meerdere malen en langere tijd weigert te betalen.
Het is in de meeste gevallen verstandig om een ontruiming te voorkomen. Het is een methode om het verhuurde weer in bezig te krijgen, al is de procedure niet zonder kosten en kan dit tot andere bezwaren leiden. Het is in de meeste gevallen verstandiger om uitgebreid gebruik te maken van de mogelijkheden binnen buitengerechtelijke incasso.
Let op: er kan sprake zijn van bijzondere omstandigheden tijdens een ontruiming. Blijken er zieke mensen, kinderen of huisdieren aanwezig te zijn? De deurwaarder heeft een zorgplicht. Dat betekent dat de deurwaarder in overleg met de gemeente moet zorgen voor de opvang van mensen en/of dieren.
Gerechtelijke procedure
Zodra het met een buitengerechtelijke incasso niet lukt om de openstaande bedragen te innen is een gerechtelijke procedure mogelijk. In de meeste gevallen zal dit de huurder succesvol dwingen tot het toch betalen van de openstaande bedragen. Er hoeft op die manier geen ontruiming plaats te vinden, waardoor de huurder kan blijven wonen en het toch lukt om de bedragen te innen.
We kunnen je uitstekend begeleiden bij zowel de buitengerechtelijke als de gerechtelijke incasso. Door in eerste instantie aan te geven wat de mogelijkheden zijn, op basis van onze uitgebreide ervaring. Met incasso via ons online platform en met de meer specialistische zaken. Om tot in detail uit te zoeken wat er aan de hand is en een procedure te starten. Die uiteindelijk kan uitmonden in een uitzetting, al proberen we dat natuurlijk zoveel mogelijk te voorkomen.
Ontruiming: specialist gezocht
Een ontruiming is ingrijpend, zowel voor de huurder als de verhuurder. Het komt helaas voor dat er geen andere mogelijkheden meer overblijven en dat je toch het geld van de huurder wilt ontvangen. Of er in ieder geval voor wilt zorgen dat het verhuurde weer beschikbaar komt.
Houd er rekening mee dat de aanloop tot een ontruiming lang kan zijn. Het is een specialistisch juridisch vakgebied, dat vraagt om onze uitgebreide ervaring en expertise. Je krijgt te maken met een huurrechtadvocaat, die zal proberen de ontruiming te voorkomen. Uiteraard kunnen we vooraf beoordelen hoe sterk je staat in de zaak. Aan de hand daarvan kunnen we je er goed mee van dienst zijn, net als met de alternatieven als het mogelijk blijkt om een ontruiming te voorkomen.
Heb je nog vragen?
Meer weten over een ontruiming of heb je nog vragen over onze werkwijze of de kosten? Bel ons op telefoonnummer 020 345 26 75 of stuur een e-mail naar info@credifin-nederland.nl. We horen graag van je!