Inhoudsopgave
Wat is een wanbetaler?
Iemand die niet betaalt is vanzelfsprekend een wanbetaler. Maar, hoe zit dat met een slechte betaler? En wanneer is iemand dat eigenlijk? Is het bijvoorbeeld iemand die pas na de betaaltermijn betaalt, iemand die maar een deel van het bedrag betaalt of die pas betaalt als je daar een paar keer op blijft hameren?
Wanneer je kunt stellen dat iemand slecht betaalt hangt sterk af van de manier waarop je daar zelf mee omgaat. Je kunt een grens aanhouden van 1 maand te laat, 3 maanden te laat of zelfs 6 maanden of langer te laat. Onder andere zorgverzekeraars gaan daar naar consumenten toe bijvoorbeeld op een soepele manier mee om. Ze merken iemand pas na 6 maanden niet betalen aan als een wanbetaler.
We adviseren in actie te komen bij klanten die de betaaltermijn structureel overschrijden en bovendien moeilijk bereikbaar blijken om toch tot betalen over te gaan. Dat kan na een paar maanden zijn, al werken we ook voor klanten die al na een paar weken of een maand aan de bel trekken.
Tip: voorkomen dat jouw klant of andere relatie een wanbetaler wordt? Het is verstandig om zo snel mogelijk in actie te komen. Hoe dichterbij op de vervaldatum van de factuur, des te groter de kans dat je de vordering al in de minnelijke fase betaald kunt krijgen.
Niet kunnen of niet willen betalen
Houd er rekening mee dat er twee soorten wanbetalers zijn:
- Niet kunnen betalen
Heb je te maken met een klant die (tijdelijk) niet kan betalen? Het is in theorie een wanbetaler, al kan daar een goede reden voor zijn. Misschien zit het even tegen, is er sprake van economische moeilijkheden of gaat het om een samenloop van omstandigheden. Vaak lukt het om een betalingsregeling te treffen, waardoor je de openstaande vordering in delen betaald kan krijgen. - Niet willen betalen
Wíl de klant niet betalen? Ook dan kan er sprake zijn van een wanbetaler. Als duidelijk is dat je wel hebt geleverd, waardoor de andere partij zou moeten afrekenen. Het kan zijn dat hier een geschil over ontstaat, iets waar we je goed bij kunnen helpen. In extreme gevallen zal dit leiden tot een gerechtelijke procedure, waarbij het vonnis bepaalt of een wanbetaler wel of niet moet betalen.
Let op: sommigen houden zich eigenlijk nooit aan de wettelijk betalingstermijn. Er is sprake van een recidive wanbetaler. Dit kan je als bedrijf veel geld kosten. Zodra je dit herkent is het verstandig om meteen in actie te komen en verder geen zaken meer te doen zonder een betaling vooraf.
Hulp bij een wanbetaler
Heb je te maken met een wanbetaler of merk je dat een bepaalde vordering of factuur te lang open blijft staan? Het is verstandig om zo snel mogelijk in actie te komen. Door de factuur gewoon online te uploaden in ons systeem. Zodat wij las incassobureau daar mee aan de slag kunnen en je er goed mee kunnen helpen. Door de klant of andere relatie in gebreke te stellen en aan te sporen om toch te betalen.
In de meeste gevallen lukt het tijdens een minnelijk traject om de klant toch tot betaling te bewegen. Zodat je de vordering toch kunt innen, zonder dat daar een ingewikkelde procedure voor nodig is.
Bij een daadwerkelijke wanbetaler of bij een klant die de factuur een tijd lang over het hoofd heeft gezien. En bij klanten die een betalingsregeling willen treffen, omdat ze op dit moment even niet de mogelijkheid hebben om je volledig te betalen. Wat de reden ook is, wij zoeken het voor je uit en zorgen ervoor dat de factuur toch netjes wordt voldaan