Wanbetaler

Wanbetaler

Last van een wanbetaler?

of benieuwd wanneer je een klant of andere relatie zo kunt noemen? De Dikke van Dale beschrijft het als iemand die ‘slecht betaalt’, terwijl het Koenen-woordenboek met een ‘niet-betaler’ nog een stap verder gaat.

Wat is een wanbetaler?

Iemand die niet betaalt is vanzelfsprekend een wanbetaler. Maar, hoe zit dat met een slechte betaler? En wanneer is iemand dat eigenlijk? Is het bijvoorbeeld iemand die pas na de betaaltermijn betaalt, iemand die maar een deel van het bedrag betaalt of die pas betaalt als je daar een paar keer op blijft hameren?

Wanneer je kunt stellen dat iemand slecht betaalt hangt sterk af van de manier waarop je daar zelf mee omgaat. Je kunt een grens aanhouden van 1 maand te laat, 3 maanden te laat of zelfs 6 maanden of langer te laat. Onder andere zorgverzekeraars gaan daar naar consumenten toe bijvoorbeeld op een soepele manier mee om. Ze merken iemand pas na 6 maanden niet betalen aan als een wanbetaler.

We adviseren in actie te komen bij klanten die de betaaltermijn structureel overschrijden en bovendien moeilijk bereikbaar blijken om toch tot betalen over te gaan. Dat kan na een paar maanden zijn, al werken we ook voor klanten die al na een paar weken of een maand aan de bel trekken.

Tip: voorkomen dat jouw klant of andere relatie een wanbetaler wordt? Het is verstandig om zo snel mogelijk in actie te komen. Hoe dichterbij op de vervaldatum van de factuur, des te groter de kans dat je de vordering al in de minnelijke fase betaald kunt krijgen.

Niet kunnen of niet willen betalen

Houd er rekening mee dat er twee soorten wanbetalers zijn:

 • Niet kunnen betalen
  Heb je te maken met een klant die (tijdelijk) niet kan betalen? Het is in theorie een wanbetaler, al kan daar een goede reden voor zijn. Misschien zit het even tegen, is er sprake van economische moeilijkheden of gaat het om een samenloop van omstandigheden. Vaak lukt het om een betalingsregeling te treffen, waardoor je de openstaande vordering in delen betaald kan krijgen.
 • Niet willen betalen
  Wíl de klant niet betalen? Ook dan kan er sprake zijn van een wanbetaler. Als duidelijk is dat je wel hebt geleverd, waardoor de andere partij zou moeten afrekenen. Het kan zijn dat hier een geschil over ontstaat, iets waar we je goed bij kunnen helpen. In extreme gevallen zal dit leiden tot een gerechtelijke procedure, waarbij het vonnis bepaalt of een wanbetaler wel of niet moet betalen.

Let op: sommigen houden zich eigenlijk nooit aan de wettelijk betalingstermijn. Er is sprake van een recidive wanbetaler. Dit kan je als bedrijf veel geld kosten. Zodra je dit herkent is het verstandig om meteen in actie te komen en verder geen zaken meer te doen zonder een betaling vooraf.

Maak kennis met onze incasso specialisten

Incassobureau kantoor Amsterdam

Al sinds 2005 staat Credifin in de Amsterdamse Zuidas, op Van Leijenberghlaan 199 D, garant voor topkwaliteit incassodiensten.

Met 18 jaar expertise hebben we het vertrouwen gewonnen van meer dan 11.500 klanten.

Dit zeggen onze klanten

“Dikke aanrader! Heel erg goed geholpen! Ondanks dat het een relatief kleine factuur was, zijn ze er net zo mee omgegaan als wanneer het een grote was geweest. Ik ben zo blij dat ik hen in heb geschakeld.” Studio Rodenhuis

“Zeer goede communicatie, duidelijke website en beveiligde omgeving waarin de documenten en communicatie gedeeld wordt.” HSV de Werkhond Teteringen

“Helaas moet ik deze dienst wel eens gebruiken; maar wat ben ik er blij mee áls ik het dan nodig heb. Ik ben nu 2x geholpen; 1x met een particulier en 1x een bedrijf die het kop in het zand staken…” Klusjesman Michel

“Ik heb incassobureau Credifin zeer hoog staan, dien al sinds 2019 incassozaken in, bijna altijd met een goed resultaat, ik heb hen toentertijd gevonden via een youtube video (Incassobureau inschakelen I Credifin – Vakkundig en innovatief incasseren voor snel resultaat!), ik dacht, die video ziet er professioneel uit, ik ga het eens proberen, ik heb een account aangemaakt en ben meteen aan de slag gegaan, tot op de dag van vandaag geen spijt van gehad.“ Administratiekantoor de Jong

Hulp bij een wanbetaler

Heb je te maken met een wanbetaler of merk je dat een bepaalde vordering of factuur te lang open blijft staan? Het is verstandig om zo snel mogelijk in actie te komen. Door de factuur gewoon online te uploaden in ons systeem. Zodat wij las incassobureau daar mee aan de slag kunnen en je er goed mee kunnen helpen. Door de klant of andere relatie in gebreke te stellen en aan te sporen om toch te betalen.

In de meeste gevallen lukt het tijdens een minnelijk traject om de klant toch tot betaling te bewegen. Zodat je de vordering toch kunt innen, zonder dat daar een ingewikkelde procedure voor nodig is.

Bij een daadwerkelijke wanbetaler of bij een klant die de factuur een tijd lang over het hoofd heeft gezien. En bij klanten die een betalingsregeling willen treffen, omdat ze op dit moment even niet de mogelijkheid hebben om je volledig te betalen. Wat de reden ook is, wij zoeken het voor je uit en zorgen ervoor dat de factuur toch netjes wordt voldaan

Meer weten?

Heb je nog vragen over Wanbetaler?

Neem contact op met Jesse, hij helpt u graag! Tel: 020-3452675

Bel ons op   020-3452675

E-mail ons   info@credifin-nederland.nl

Chat met ons?   Chat met ons

Vrijblijvend advies over je incasso-opdracht?

Wil je onbetaalde facturen aanpakken met behulp van een incassobureau en bent je benieuwd naar de slagingskans van je zaak? Neem direct contact op voor een GRATIS incasso-adviesgesprek of bel onze incassospecialisten op 020-3452675

"*" geeft vereiste velden aan

Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.

Waarom Credifin?

 • Geen abonnements- of dossierkosten
 • 100% No cure No pay
 • De volgende werkdag brief al bij je debiteur
 • Eenvoudig uploaden van je facturen
 • Volg het incassotraject 24/7 via je online dossier
 • Gratis incasseren met Aangetekende E-mail™

Wat klanten zeggen:

9.4 / 10

249 beoordelingen

Naar alle reviews

[chatbot]