Vexatoir beslag

Vexatoir beslag

Wat is vexatoir beslag en wanneer is daar sprake van?

Het zijn belangrijke vragen, als je zoekt naar een mogelijkheid om een vordering te innen, die al een tijd lang onbetaald is gebleven. Er bestaat een verschil tussen vexatoir en daadkrachtig beslag, waar we je graag meer over vertellen.

Wat is vexatoir beslag?

Het vexatoir beslag ontstaat als er op één dag meerdere beslagen worden gelegd, zonder vooraf te weten of die doeltreffend zullen zijn om de vordering te kunnen innen.

Dus gaat het om een vordering van €10.000 en lukt het om bijvoorbeeld bij 4 grote banken beslag te leggen, zonder te weten of de schuldenaar daar bankiert? Samen met beslag op de auto en bijvoorbeeld een loonbeslag is er sprake van een vexatoir beslag.

Het is een ongekend zware en eventueel onredelijk bezwarende (en kostenverhogende) maatregelen, waar daarom niet vaak gebruik van wordt gemaakt.

De deurwaarder heeft de mogelijkheid om dit te doen, maar er wordt geadviseerd dit in verhouding tot doen tot wat er daadwerkelijk aan de hand is. Het is toegestaan om op bijna alles beslag te leggen, maar het is veelal de vraag of dit nodig is om de vordering te kunnen innen.

Wanneer is hier sprake van vexatoir beslag?

Het is lastig om vooraf vast te stellen of er sprake is van vexatoir beslag. Dat heeft te maken met de situatie, waarvan vaak pas achteraf duidelijk wordt wat er daadwerkelijk aan de hand is.

De schuldenaar zal in de meeste gevallen bezwaar maken tegen het beslag. Zeker als dit onterecht is of als het gaat om beslagen goederen die aan lijken te geven dat het vexatoir is. Een tuchtrechter kan achteraf oordelen of er sprake is geweest van vexatoir beslag of dat het gaat om proportionele en passende maatregelen die nodig waren om de vordering te innen.

Voorbeeld uit de praktijk

Is er sprake van een vordering van €5.000 en weet je dat de schuldenaar een huis vrij op naam heeft (dus zonder hypotheek) en dat de auto in eigendom bijvoorbeeld nog €15.000 waard is? Door beslag te leggen op zowel de woning als op de auto is dit vexatoir.

Het is toegestaan om het huis (zonder) hypotheek gedwongen te laten verkopen, om de openstaande vordering te kunnen innen. Er geldt een uitzondering wanneer de schuldenaar kan aantonen dat er andere mogelijkheden zijn, die beduidend makkelijker uitvoerbaar zijn.

De verkoop van een huis brengt aanzienlijke kosten met zich mee, waardoor het soms beter is om voor een andere mogelijkheid te gaan. In dit geval zou de auto verkocht kunnen worden. Het beslag is vexatoir, omdat alleen een beslag op de auto genoeg was geweest om de vordering te innen.

Vexatoir of daadkrachtig beslag

Of er sprake is van vexatoir of daadkrachtig beslag valt in de meeste gevallen pas achteraf vast te stellen. Een tuchtrechter kijkt naar het beslag dat is gelegd en de manier waarop de vordering daarmee is geïnd. Was het ook mogelijk om op minder beslag te leggen en het bedrag te innen? Dan kan er sprake zijn geweest van vexatoir beslag.

Het is wat dat betreft altijd belangrijk om goed te kijken naar wat er nodig is om de vordering te innen en proportionele maatregelen te nemen. Op die manier gaat het om daadkrachtig beslag, dat achteraf niet tot problemen kan leiden.

Een gerechtsdeurwaarder zal daar altijd rekening mee houden. Het betekent in de praktijk dat wij als incassobureau daarover met je meedenken, zodat we samen voorkomen dat er sprake is van beslag dat later als vexatoir wordt aangemerkt.

Neem contact op met onze juristen

Incassobureau kantoor Amsterdam

Al sinds 2005 staat Credifin in de Amsterdamse Zuidas, op Van Leijenberghlaan 199 D, garant voor topkwaliteit incassodiensten.

Heb je vragen of wil je meer weten? Bel : 0203452675 

Ervaringen van onze klanten

Klantbeoordelingen, zie wat onze klanten zeggen: 

“Wij zitten met ons bedrijf in de fashion en willen onze focus houden op de core business. Daarom het is heel prettig om Credifin als vangnet te hebben! Zij ontzorgen ons en dankzij hen ontvangen we bijna altijd alle betalingen.” Bibian HoyngState-of-Brands

“Het Orthocenter met ruim 45 vestigingen is van mening dat incassobureau Credifin een goede partner is en een uitstekende dienstverlening geeft op gebied van No Cure No Pay incasso. Waardering is er voor de menselijke manier van incasseren.” Bas Molenaar, Orthocenter

“Zeer positief, goede communicatie, systeem is gebruikersvriendelijk zodat je snel de status van een dossier kunt inzien.” Eltje de Graaf, Mea Fysio

Meer weten?

Heb je nog vragen aan onze specialist Jesse over Vexatoir beslag?

Neem contact op met Jesse, hij helpt u graag! Tel: 020-3452675

Bel ons op   020-3452675

E-mail ons   info@credifin-nederland.nl

Chat met ons?   Chat met ons

Vrijblijvend advies

Heb je vragen of wil je meer inzicht in dit onderwerp? Aarzel niet en regel meteen een GRATIS adviesgesprek. Je kunt ook direct onze specialisten bellen op 020-3452675.

"*" geeft vereiste velden aan

Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.

Waarom Credifin?

  • Geen abonnements- of dossierkosten
  • 100% No cure No pay
  • De volgende werkdag brief al bij je debiteur
  • Eenvoudig uploaden van je facturen
  • Volg het incassotraject 24/7 via je online dossier
  • Gratis incasseren met Aangetekende E-mail™

Wat klanten zeggen:

9.4 / 10

249 beoordelingen

Naar alle reviews

[chatbot]