Inhoudsopgave
Hoe zit het met uitschrijven van een BV in Nederland als deze nog schulden heeft?
Het uitschrijven van een besloten vennootschap (BV) is een proces waarbij de aandeelhouder zijn aandelen overdraagt en daarmee ophoudt verbonden te zijn aan de BV. Als er op dat moment nog openstaande schulden zijn, roept dat de vraag op wat de gevolgen zijn voor de uitschrijvende aandeelhouder.
Kan hij zomaar ontsnappen aan de aansprakelijkheid, of blijft hij aansprakelijk voor de schulden van de BV? We zetten de belangrijkste regels voor u op een rij.
Allereerst is het goed om te weten dat een BV een afgescheiden vermogen is. Dit betekent dat schuldeisers zich in beginsel alleen kunnen verhalen op het vermogen van de BV en niet op het privévermogen van de aandeelhouder. Maar er zijn uitzonderingen. Zo blijft de uitschrijvende aandeelhouder onder omstandigheden toch aansprakelijk.
Aansprakelijkheid bij faillissement
De belangrijkste uitzondering is wanneer de BV binnen 1 jaar na het uitschrijven failliet gaat. In dat geval wordt de uitschrijving vermoed onrechtmatig te zijn geweest. De uitschrijvende aandeelhouder kan dan alsnog aansprakelijk worden gesteld voor het tekort in het faillissement.
Dit geldt voor schulden die al bestonden vóór het uitschrijven. De gedachte hierachter is dat de aandeelhouder niet zomaar onder de aansprakelijkheid uit kan komen door zijn aandelen over te dragen. Schuldeisers moeten erop kunnen vertrouwen dat hun vordering kan worden verhaald op het vermogen van de BV, inclusief de aandelen.
Hoe is het misbruikvermoeden te weerleggen?
Gelukkig voor de uitschrijvende aandeelhouder is dit misbruikvermoeden wel te weerleggen. Hij moet dan aantonen dat de uitschrijving niet onrechtmatig was. Bijvoorbeeld omdat hij niet wist en ook niet kon weten dat de BV binnen een jaar failliet zou gaan. Of dat hij niet uitschreef om zich aan aansprakelijkheid te onttrekken, maar om een andere goede reden.
De uitschrijver moet dus goed kunnen onderbouwen dat hij te goeder trouw heeft gehandeld. Daarvoor is het verstandig om bij de uitschrijving een verklaring van de bestuurder te vragen, dat de BV op dat moment financieel gezond is. Ook kan een accountantsverklaring uitkomst bieden.
Andere vormen van aansprakelijkheid
Naast aansprakelijkheid bij faillissement, zijn er ook andere manieren waarop de uitschrijver aan te spreken blijft:
- Bij een structurele en voor de schuldeisers kenbare onderkapitalisatie van de BV. De gedachte is dat het kapitaal van de BV niet mag worden uitgehold.
- Bij kennelijk onbehoorlijk bestuur, waarbij willens en wetens schulden zijn laten oplopen. Dan kan de uitschrijver mede-aansprakelijk worden gehouden.
- Bij een 403-verklaring van de moedermaatschappij richting een kredietverstrekker van de BV. Hiermee staat de moedermaatschappij garant voor bepaalde schulden.
- Bij persoonlijke garantstelling door de aandeelhouder voor bepaalde schulden van de BV.
- Bij misleiding van schuldeisers door de uitschrijving, waardoor zij benadeeld worden.
Kortom, er zijn diverse gronden waarop de uitschrijver ondanks het afgescheiden vermogensregime van de BV toch aansprakelijk kan blijven. Het is dus van belang om dat goed in de gaten te houden.
Procedure voor het uitschrijven van een BV
Hoe verloopt de procedure van een uitschrijving uit een BV concreet? We zetten de stappen op een rij:
- De AV moet het besluit nemen om de aandelen over te dragen aan een andere aandeelhouder of derde. Dit gebeurt via een notarieel vastgelegd aandeelhoudersbesluit.
- De uitschrijvende aandeelhouder draagt zijn aandelen daadwerkelijk rechtens over aan de verkrijgende partij, veelal door een leveringsakte bij de notaris.
- De notaris schrijft de nieuwe aandeelhouder in in het aandeelhoudersregister en meldt de uitschrijving aan bij de Kamer van Koophandel.
- De uittredende aandeelhouder ontvangt een uittredingsvergoeding voor zijn aandelen of draagt deze om niet over.
- De statuten van de BV worden indien nodig aangepast, evenals de inschrijving bij de Kamer van Koophandel.
Zoals gezegd is het aan te raden om een financiële verklaring van de BV te vragen en vast te leggen, zodat duidelijk is dat het bedrijf op dat moment levensvatbaar was. Verder moet de uittredingsvergoeding een zakelijke prijs zijn, geen symbolisch laag bedrag. Anders kan alsnog sprake zijn van ongeoorloofde benadeling van schuldeisers.
Neem contact op met onze incassospecialisten
Al sinds 2005 staat Credifin in de Amsterdamse Zuidas, op Van Leijenberghlaan 199 D, garant voor topkwaliteit incassodiensten.
Heb je vragen of wil je meer weten? Bel : 0203452675
Dit zeggen onze klanten
“Dikke aanrader! Heel erg goed geholpen! Ondanks dat het een relatief kleine factuur was, zijn ze er net zo mee omgegaan als wanneer het een grote was geweest. Ik ben zo blij dat ik hen in heb geschakeld.” Studio Rodenhuis
“Zeer goede communicatie, duidelijke website en beveiligde omgeving waarin de documenten en communicatie gedeeld wordt.” HSV de Werkhond Teteringen
“Helaas moet ik deze dienst wel eens gebruiken; maar wat ben ik er blij mee áls ik het dan nodig heb. Ik ben nu 2x geholpen; 1x met een particulier en 1x een bedrijf die het kop in het zand staken…” Klusjesman Michel
“Ik heb incassobureau Credifin zeer hoog staan, dien al sinds 2019 incassozaken in, bijna altijd met een goed resultaat, ik heb hen toentertijd gevonden via een youtube video (Incassobureau inschakelen I Credifin – Vakkundig en innovatief incasseren voor snel resultaat!), ik dacht, die video ziet er professioneel uit, ik ga het eens proberen, ik heb een account aangemaakt en ben meteen aan de slag gegaan, tot op de dag van vandaag geen spijt van gehad.“ Administratiekantoor de Jong
Wij staan klaar om je te helpen
Als je zelf een schuldeiser bent en iemand wil zijn BV uitschrijven terwijl hij jou nog geld verschuldigd is, kan dit zorgen baren. Je wilt immers zeker weten dat je nog in staat bent om je vordering te innen. Daarom is het raadzaam om u goed te laten adviseren bij het verlaten van uw BV. Ons incassobureau heeft juridische specialisten die de kosten en slaagkansen inschatten bij het verhalen van schade. We staan klaar om ervoor te zorgen dat je de juiste vergoeding krijgt waar je recht op hebt.
Meer weten?
Heb je nog vragen aan onze incassospecialist Jesse over Hoe zit het met uitschrijven uit een BV met schulden?
Vrijblijvend advies
Heb je vragen of wil je meer inzicht in dit onderwerp? Aarzel niet en regel meteen een GRATIS adviesgesprek. Je kunt ook direct onze specialisten bellen op 020-3452675.
"*" geeft vereiste velden aan