Toenemende bedrijfsfaillissementen in 2023: Wat Nu?

Een stijgende trend in faillissementen

In de eerste vijf maanden van 2023 is er een duidelijke toename van bedrijfsfaillissementen waargenomen, een trend die serieuze vragen oproept over het debiteurenrisico voor bedrijven. Dit artikel duikt dieper in de oorzaken van deze toename en biedt praktische inzichten en strategieën om het debiteurenrisico te beheren.

De kernoorzaken van de toename in faillissementen

De plotselinge stijging van het aantal faillissementen in 2023 kan worden toegeschreven aan diverse factoren:

 1. Impact van stijgende wettelijke rente: De rentestijging heeft een aanzienlijke invloed gehad, zoals benadrukt door experts. Bedrijven die eerder profiteerden van lage rentetarieven ondervinden nu financiële druk.
 2. COVID-19 Nasleep: Veel bedrijven ervaren nu de financiële gevolgen van de pandemie, met aanzienlijke schulden die zijn opgebouwd bij de Belastingdienst.
 3. Economische en politieke factoren: Andere factoren zoals stijgende kosten voor grondstoffen en energie, en geopolitieke kwesties zoals de situatie in Oekraïne, dragen bij aan de financiële druk op bedrijven.

Gevolgen voor debiteurenrisico

De toename in faillissementen heeft directe gevolgen voor het debiteurenrisico van bedrijven. Dit risico verwijst naar de mogelijkheid dat klanten hun facturen niet kunnen betalen, wat leidt tot financiële instabiliteit voor de leverancier. Het is daarom essentieel om dit risico goed te beheersen.

Effectief beheer van debiteurenrisico

Om het debiteurenrisico effectief te beheren, zijn er enkele cruciale stappen die bedrijven kunnen nemen:

 1. Analyse van Klantenbestand: Een grondige evaluatie van het klantenbestand om afhankelijkheid van enkele grote klanten te verminderen.
 2. Gebruik van Kredietinformatie: Actuele en betrouwbare kredietinformatie is essentieel om de financiële gezondheid van klanten in te schatten.
 3. Diversificatie van Risico: Het spreiden van het klantenbestand om het risico te minimaliseren.

Maatregelen bij faillissement van een klant

Indien een klant failliet gaat, zijn er specifieke stappen die genomen kunnen worden:

 1. Communicatie met de Curator: Meld openstaande bedragen bij de curator van de failliete klant.
 2. Afschrijven van Oninbare Vorderingen: In sommige gevallen zal het nodig zijn om de vordering als verlies te registreren.
 3. BTW Teruggave: Vergeet niet om de btw terug te vragen bij de Belastingdienst voor oninbare vorderingen.

Toenemende Bedrijfsfaillissementen in 2023: Wat Nu

Proactief risicobeheer

Het is duidelijk dat de stijging in bedrijfsfaillissementen in 2023 aanzienlijke uitdagingen met zich meebrengt voor het debiteurenrisico. Door proactief en strategisch te handelen, kunnen bedrijven zich echter wapenen tegen deze risico’s. Het is van cruciaal belang om een dynamische benadering van risicobeheer te hanteren, waarbij voortdurend wordt geëvalueerd en aangepast aan veranderende omstandigheden.

Een gedegen begrip van het eigen debiteurenrisico, samen met het gebruik van actuele kredietinformatie en strategieën voor risicodiversificatie, zal bedrijven in staat stellen om veerkrachtig en succesvol te navigeren door deze uitdagende economische tijden.

Mocht je nog vragen hebben of meer informatie willen hebben over het beheren van debiteuren, aarzel dan niet om contact op te nemen met een van incassojuristen die je verder kan helpen.

Meer Weten?

Contact 

Faq

Incasso indienen

Terug naar nieuws

Waarom Credifin?

 • Geen abonnements- of dossierkosten
 • 100% No cure No pay
 • De volgende werkdag brief al bij je debiteur
 • Eenvoudig uploaden van je facturen
 • Volg het incassotraject 24/7 via je online dossier
 • Gratis incasseren met Aangetekende E-mail™

Wat klanten zeggen:

9.4 / 10

249 beoordelingen

Naar alle reviews

[chatbot]