Inhoudsopgave
Slagingspercentages incassobureau’s
Waarom je slagingspercentages van meer dan 80% niet moet geloven bij een incassobureau en waarom het geen zin heeft een incassoprocedure op te starten als je bent opgelicht..
Een incassoscore van 95%!! Wauw !!!
Met deze aanprijzing op de voorpagina van een incassobureau worden klanten gelokt om hun openstaande vordering maar zo snel mogelijk in te dienen. Geef ons je vordering en de kans is vrijwel 100% dat het geld enkele dagen later op je rekening staat. Het klinkt bijna te mooi om waar te zijn.. en in de praktijk is het dat ook. Laten we hier eens dieper op ingaan.
Profiel van een niet betaler
Vorderingen worden om verschillende redenen uit handen gegeven.
- Sommige debiteuren hebben genoeg geld maar zijn gewoon laks met betalen.
- Anderen zitten in financiële problemen, waardoor zij niet kunnen betalen.
- Afhankelijk van de ernst van de financiële problemen kan er in dat geval een betaalafspraak worden gemaakt of een betalingsregeling worden getroffen. Soms zitten mensen in zulke grote financiële problemen, dat men door de bomen het bos niet meer zit. Een aanmelding bij een schuldhulpinstantie is dan het gevolg.Vaak stellen deze dan een plan van aanpak op, waarbij een voorstel wordt gepresenteerd aan alle schuldeisers om een bepaald percentage te voldoen. Ga je hier niet mee akkoord als schuldeiser, dan kun je in bepaalde gevallen door een rechter alsnog worden gedwongen om akkoord te gaan, het zogenaamde “dwangakkoord“.
- Dan is er nog een categorie vorderingen die express niet worden betaald, omdat de tegenpartij van mening is dat zij niet hoeft te betalen, bijvoorbeeld omdat de werkzaamheden niet of niet goed zijn verricht.
- Vervolgens is er nog een groep mensen die niet meer te traceren zijn. Zij zijn verhuisd, geëmigreerd, voor langere tijd gedetineerd of misschien wel overleden. Hoe dan ook, deze mensen zijn onvindbaar en lijken (of in het laatste geval zelfs letterlijk) van de aardbodem verdwenen.
- En tot slot komen slagingspercentages, succesrates, incassoscores ook niet ten goede als je te maken hebben met een beroepsoplichter: Mensen die willens en wetens goederen bestellen en geen enkele intentie hebben om te betalen.Voor deze laatste categorie heeft het inschakelen van een incassobureau weinig zin: Een oplichter weet vooraf heel goed wat de risico`s zijn als hij niet betaald: Er wordt een incassobureau ingeschakeld, hij kan worden gedagvaard, er kan beslag worden gelegd etcetera etcetera. Een beroepsoplichter calculeert dit risico op voorhand in en besluit desalniettemin toch te bestellen zonder te betalen.
- Het spreekt voor zich dat indien hij of zij vervolgens een sommatie van een incassobureau ontvangt, diegene niet plotseling denkt dat hij toch maar eens moet gaan betalen omdat hij anders in de problemen komt. Vaak hebben deze mensen ook niets te verliezen. Zij zitten diep in de problemen, hebben geen werk en er zit al een rij schuldeisers achter hen aan. Het is in dat geval letterlijk “achteraan sluiten” voor een schuldeiser.
- Soms vraagt een schuldeiser zich dan af “waarom dit allemaal maar kan in Nederland“. In andere landen is de bescherming echter niet veel beter: De basis van zaken doen is vertrouwen. Als je zaken doet met iemand die achteraf onbetrouwbaar blijkt, dan is dat primair jouw verkeerde inschatting en verantwoordelijkheid. Onze overheid biedt mogelijkheden om je recht te behalen, maar kan uiteraard niet garant staan voor het nakomen van de betaalverplichting van al zijn burgers.
Soorten schuldeisers
De kans op een succesvolle incasso wordt daarnaast ook bepaalt door de vraag wie de schuldeiser is en welke diensten of goederen worden geleverd.
Zo is een van onze klanten een leverancier van GPS volg systemen in auto`s uit het duurdere segment. Dergelijke systemen worden ingebouwd in BMW`s, Porsches, Rangerovers etc.
Het spreekt voor zich dat de mensen die een dergelijke auto beschikken, doorgaans over voldoende financiële middelen beschikken, waardoor de kans op betaling een stuk groter is dan een voetbalvereniging uit een achterstandswijk waarbij een relatief groot deel van de leden de contributie betaalt via een potje van de gemeente.
Zelfs bij een schuldeiser uit de eerste categorie kan echter geen slaginspercentage van 100% worden gegeven! Zo kan een vordering immers worden betwist, of betreft het een vordering op een bedrijf dat failliet is gegaan, waardoor er niets meer te halen valt.
Slagingspercentages : De cijfers toegepast op de praktijk
Terug naar de kern. Zoals uit voorgaande blijkt, is het incasseren van een vordering in de praktijk weerbarstiger dan gedacht. Met mijn inmiddels meer dan 18 jaar ervaring in de incasso branche durf ik te stellen dat de stelling van een incassobureau dat pretendeert meer dan 90% van de ingediende vorderingen volledig succesvol te incasseren, om in juridische termen te blijven, op zijn zachtst gezegd “niet aannemelijk” is.
Waarom deze slagingspercentages dan toch worden vermeld?
Natuurlijk wordt er alles uit de kast gehaald om te incasseren, elk incassobureau werkt met No Cure No Pay incasso, iedereen doet zijn best. Zie het vermelden van slagingspercentages als een ratrace.
Als 9 van de 10 bureaus schitteren met slagingspercentages van in de 90% en jij zou eerlijk vermelden dat jou incassobureau “slechts” 75% van de vorderingen incasseert (in de praktijk een prachtige score!) sta je direct 1-0 achter met de concurrent. En aangezien niemand deze percentages kan controleren, lokt de gedachte jouw resultaten iets op te blazen al gauw…..
Credifin Nederland heeft eerlijkheid en transparantie echter hoog in het vaandel staan. Daarom vind je bij ons geen slagingspercentages van bijna 100% terug op de website, maar een eerlijk, helder, transparant verhaal. Geen valse verwachtingen naar onze klanten, maar een rauwe schets van de werkelijkheid.
Conclusie
Ga niet enkel af op het percentage slagingspercentages, succesrates, incassoscores etc. Deze percentages geven in veel gevallen een vertekend beeld van de werkelijkheid en ze zijn niet te controleren. Of, bot gezegd: Deze percentages zijn doorgaans simpelweg gebaseerd op gebakken lucht.
Heb je vragen?
Bel ons vrijblijvend op 020 345 26 75 of dien een incasso in en ervaar onze werkwijze. We horen graag van je!