Wat is het recht van reclame?
Benieuwd wat het recht van reclame is? Het reclamerecht is jouw recht om het geleverde door middel van een schriftelijke verklaring van de koper terug te vragen, als de koopprijs niet (volledig) is betaald.
Let op: het reclamerecht geldt voor geleverde roerende zaken.
Uiteraard zal het uitvoeren van het recht op reclame leiden tot ontbinding van de overeenkomst. Daarnaast komt hiermee het eigendomsrecht van de koper te vervallen. Dat betekent dat je de geleverde producten of materialen terug kunt vorderen, al is het belangrijk om snel te zijn en daarmee binnen de belangrijke termijnen te blijven.
Let op: het reclamerecht is niet van toepassing op registergoederen, bijvoorbeeld op schepen en vliegtuigen. Je kunt er andersom gebruik van maken bij zowel ruil als koop van roerende zaken.
In het Burgerlijk Wetboek wordt het reclamerecht in Artikel 7:39 lid 1 als volgt omschreven:
“De verkoper van een roerende, aan de koper afgeleverde zaak die niet een registergoed is, kan, indien de prijs niet betaald is en in verband daarmee aan de vereisten voor een ontbinding als bedoeld in artikel 265 van Boek 6 is voldaan, de zaak door een tot de koper gerichte schriftelijke verklaring terugvorderen. Door deze verklaring wordt de koop ontbonden en eindigt het recht van de koper of zijn rechtsverkrijger; de artikelen 271, 273, 275 en 276 van Boek 6 zijn van overeenkomstige toepassing.”
Hoe werkt het? Zo kun je er gebruik van maken
Wil je gebruik maken van het recht van reclame en ben je benieuwd hoe dat in de praktijk werkt? Je kunt er een beroep op doen, om de koop te ontbinden. Zodra de koper jouw schriftelijke verklaring ontvangt is er sprake van ontbinding. Je bent als verkoper weer eigenaar van wat je hebt geleverd, waarmee je kunt voorkomen dat je met lege handen komt te staan.
Tip: het belangrijke verschil met ontbinding is dat je met het reclamerecht ook het eigendomsrecht van de koper laat vervallen. Jij wordt weer eigenaar, omdat er geen verkoop (meer) heeft plaatsgevonden.
Wil je gebruik maken van het recht van reclame? Het is belangrijk om de brief aangetekend te versturen of hiervoor zelfs een exploot van een deurwaarder te gebruiken. Zo weet je zeker dat de ontvanger het schriftelijke bericht ontvangt en daar daadwerkelijk naar moet handelen.
Tip: een voorafgaande ingebrekestelling is in de meeste gevallen niet nodig. Normaal gesproken is er al sprake van verzuim zodra je het reclamerecht inroept, al kunnen we daarin natuurlijk met je meekijken en je adviseren.
Recht van reclame: ervaren specialisten
We zijn ervaren specialisten als het gaat om bijvoorbeeld het recht van reclame. Dat betekent dat we weten welke mogelijkheden je hebt en in welke situaties je daar goed gebruik van kunt maken.
We denken graag met je mee over de situatie en hoe we kunnen voorkomen dat je bijvoorbeeld bij faillissement van de koper met lege handen komt te staan. Houd er wel rekening mee dat er sprake is van een vervaltermijn van 6 weken, ofwel 60 dagen. Het gaat om 6 weken na de betalingstermijn of 60 dagen nadat de koper het geleverde heeft ontvangen en deze door hem of door een derde is opgeslagen.