Proceskosten

Proceskosten

Wat zijn proceskosten, wanneer krijg je ermee te maken en wie betaalt ze?

Het zijn belangrijke vragen als je te maken krijgt met een juridische procedure. In de gerechtelijke fase van incasso ontstaan er kosten om het proces te maken. Die kosten kunnen hard oplopen, omdat we anders dan in de minnelijke fase helaas geen No Cure, No Pay kunnen aanbieden. Daarom leggen we je graag uit wat de proceskosten zijn, wie ze betaalt en hoe we je hier goed bij kunnen helpen.

Wat zijn proceskosten?

Wat zijn proceskosten? Het zijn de kosten die je maakt om het proces te kunnen voeren. Je kunt denken aan kosten voor de advocaat, griffie en deskundigen of getuigen die nodig zijn bij de zaak.

Houd er rekening mee dat de kosten voor het proces bij civiele en bestuursrechtelijke zaken in eerste instantie voor jezelf zijn. Je zal de kosten in ieder geval moeten voorschieten. In sommige gevallen zal de rechter uiteindelijk bepalen dat de andere partij de proceskosten (gedeeltelijk) moet vergoeden.

Benieuwd wat er allemaal hoort bij de proceskosten? We zetten het voor je op een rij:

  • Salaris van advocaat of deurwaarder;
  • Deurwaarderskosten (om de tegenpartij te dagvaarden);
  • Onkosten voor getuigen of deskundigen;
  • Reis- en verblijfskosten;
  • Griffierechten (kosten voor starten van een procedure);
  • Dagvaardingskosten;

Houd er rekening mee dat niet alle gemaakte kosten behoren tot die voor het proces. Rechters kunnen daardoor zelf bepalen wat er wordt vergoed en om hoeveel het gaat. Uiteraard zijn hier modellen voor gemaakt, al bepaalt een rechter of die worden gebruikt. De rechter kijkt onder andere naar de verschillende werkzaamheden van de advocaat en bijvoorbeeld de zwaarte van de uitgevoerde taak of taken.

Wie betaalt de kosten?

In principe betaal je de proceskosten in eerste instantie zelf. Een rechter kan vervolgens besluiten tot een proceskostenveroordeling. Dat betekent dat de verliezende partij op zal draaien voor de kosten, waardoor je deze als winnende partij vergoed krijgt.

Let op: het is belangrijk om de rechter te vragen om een proceskostenveroordeling. We zullen je daar uiteraard bij helpen, zodat je er zelf geen omkijken naar hebt.

De rechter kan ook beslissen dat de beide partijen hun eigen proceskosten betalen. Houd er rekening mee dat het soms lastig te voorspellen is hoe een rechter zal oordelen en over een kostenveroordeling zal volgen. Uiteraard proberen we dat wel zo goed mogelijk voor je in te schatten.

Proceskosten: duidelijkheid vooraf

Wil je graag weten wat de proceskosten zullen zijn, zodat je daar rekening mee kunt houden? We zetten het graag voor je op een rij, zodat je in grote lijnen weet waar je aan toe bent.

Die kosten zal je (in ieder geval in eerste instantie) zelf betalen, dus het is belangrijk om daar rekening mee te houden. Je komt op die manier niet voor vervelende verrassingen te staan, omdat je weet wat je kunt verwachten. Bovendien lukt het in veel gevallen om tot een proceskostenveroordeling te komen. Dat betekent dat de andere partij de kosten uiteindelijk zal vergoeden, waardoor je de bedragen weer terugkrijgt.

Wij als incassobureau vertellen je graag meer over onze ervaringen met de proceskosten en de veroordelingen voor de kosten, zodat je een beter beeld krijgt van waar je op kunt rekenen en waar de verschillende situaties van af kunnen hangen.

Bovendien kunnen we in de meeste gevallen goed inschatten hoe hoog de kosten ongeveer zullen zijn. Door zelf uit te gaan van die kosten zal het daarna in principe alleen maar meevallen.

Meer weten?

Heb je nog vragen over proceskosten?

   020-3452675

  info@credifin-nederland.nl

   Chat met ons

Waarom Credifin?

  • Geen abonnements- of dossierkosten
  • 100% No cure No pay
  • De volgende werkdag brief al bij je debiteur
  • Eenvoudig uploaden van je facturen
  • Volg het incassotraject 24/7 via je online dossier
  • Gratis incasseren met Aangetekende E-mail™

Wat klanten zeggen:

9.4 / 10

248 beoordelingen

Naar alle reviews