Onderaannemer aansprakelijk stellen

Een onderaannemer aansprakelijk stellen? Je zit er natuurlijk niet op te wachten, maar soms kun je als (hoofd)aannemer niet anders. Merk je bijvoorbeeld dat een onderaannemer het werk niet of niet op tijd af heeft? Of dat dit niet naar wens wordt opgeleverd? De opdrachtgever kan jou daarvoor aansprakelijk stellen. Je bent uiteindelijk verantwoordelijk, al betekent dat niet dat jij voor de schade en/of kosten hoeft op te draaien.

Als het een ondernemer is die voor de problemen zorgt kun jij die op jouw beurt aansprakelijk stellen. Op die manier leg je netjes verantwoordelijkheid af naar de opdrachtgever, en draai je in eerste instantie op voor de schade. Vervolgens dien je een claim in bij de onderaannemer, die de problemen daadwerkelijk veroorzaakt.

Wij kunnen je helpen om een onderaannemer aansprakelijk te stellen. Daarvoor brengen we goed in kaart hoe jullie onderlinge relatie is. Waarschijnlijk heb jij een overeenkomst tot aanneming van werk met de opdrachtgever. Je spreekt aanneemsommen af, net als de werkzaamheden die je zal (laten) verrichten. Hierbij bereken je ook prijzen, om tot de afspraken te komen.

Je kunt vervolgens gebruik maken van onderaannemers. Het gaat bijvoorbeeld om timmerlieden, tegelzetters, stukadoors en grondverzetters. En vraag je een schilder om te schilderen? Ook dat is een onderaannemer, die je bij schade aansprakelijk kunt stellen.

4x aansprakelijk stellen

Wil je een onderaannemer aansprakelijk stellen en ben je benieuwd hoe dat precies in z’n werk gaat? En welke mogelijkheden je hebt om dit te doen? We adviseren je graag en kunnen je daar bovendien goed bij begeleiden.

Je hebt in principe 4 mogelijkheden tot aansprakelijkstelling:

 • Bij wanprestaties
  Wordt het werk door de onderaannemer niet goed uitgevoerd? Er is sprake van een wanprestatie, waarvoor de opdrachtgever jou aansprakelijk kan stellen. Jij kunt de onderaannemer aansprakelijk stellen, zoals een schilder die het resultaat niet streeploos oplevert.
 • Schade aan het werk
  Ontstaat er schade aan het werk, door de manier waarop de onderaannemer werkt? Het is opnieuw iets waarvoor de opdrachtgever je aansprakelijk kan stellen. De schade kan behoorlijk in de papieren lopen, waardoor het belangrijk is om daar de onderaannemer voor aansprakelijk te stellen.
 • Te late oplevering
  Spreek je duidelijke oplevermomenten af, waar de onderaannemer zich niet aan houdt? Zodra het werk uitloopt kun je te maken krijgen met een claim door de opdrachtgever. Jij zal de onderaannemer aansprakelijk moeten stellen om te voorkomen dat jij voor de kosten opdraait.
 • Ruzie met de opdrachtgever
  In sommige gevallen ontstaat er ruzie tussen de onderaannemer en opdrachtgever. Merk je dat ze niet goed meer met z’n tweeën door één deur kunnen en moet je iemand anders zoeken? De kans is groot dat dit tot kosten leidt. Je kunt daar de onderaannemer voor aansprakelijk stellen, mits er geen sprake is van verwijtbaar gedrag door de opdrachtgever natuurlijk.

In al deze gevallen denken we graag met je mee over de mogelijkheden. We hebben veel ervaring met deze situaties. Dat betekent dat we je goed kunnen adviseren. Daarbij proberen we te voorkomen dat je jouw onderaannemer aansprakelijk moet stellen, al kunnen we je daarmee goed helpen als dat toch nodig is.

Onderaannemer aansprakelijk stellen

Wil je een onderaannemer aansprakelijk stellen via ons incassobureau of ben je benieuwd hoe dat in z’n werk gaat? Wij weten wat ervoor nodig is, in welke situaties dat kan en hoe dat vervolgens werkt. Op die manier helpen we je zelf een claim te doen, als een opdrachtgever jou aansprakelijk stelt voor de schade die er is ontstaan.

Uiteraard denken we met je mee over jouw relatie met zowel de opdrachtgever als de onderaannemer waarmee je werkt. Op die manier voorkomen we dat je daar sowieso niet meer mee kunt werken. In plaats daarvan proberen we de eventueel goede relatie te behouden.

Heb je vragen over een onderaannemer aansprakelijk stellen of wil je juridisch advies hierover? Bel ons op telefoonnummer 020 345 26 75 of stuur een e-mail naar info@credifin-nederland.nl. We horen graag van je!

Terug naar nieuws

Waarom Credifin?

 • Geen abonnements- of dossierkosten
 • 100% No cure No pay
 • De volgende werkdag brief al bij je debiteur
 • Eenvoudig uploaden van je facturen
 • Volg het incassotraject 24/7 via je online dossier
 • Gratis incasseren met Aangetekende E-mail™

Wat klanten zeggen:

9.4 / 10

249 beoordelingen

Naar alle reviews

[chatbot]