Wie betaalt de huur na overlijden?
Wanneer je huurder overlijdt, komen er vaak vragen op over wat er gebeurt met de huurovereenkomst en wie verantwoordelijk is voor de huurbetalingen. Als verhuurder is het belangrijk dat de huur op tijd wordt betaald om het rendement te waarborgen. Volgens de Nederlandse wet eindigt de huurovereenkomst niet automatisch bij het overlijden van de huurder of de verhuurder (art. 7:229 BW). Voor de huur van woonruimte zijn er echter aanvullende regels die afhankelijk zijn van het aantal huurders en inwoners van de woning.
Opzeggen van de huurovereenkomst
Wanneer je huurder die alleen woont overlijdt, eindigt de huur automatisch aan het einde van de tweede kalendermaand na de datum van overlijden. De erfgenamen kunnen de huur echter eerder opzeggen, namelijk tegen het einde van de eerste maand na het overlijden (art. 7:268 BW). Als verhuurder bent je niet verplicht om de woning te blijven verhuren, maar de erfgenamen moeten wel de verplichtingen van de overleden huurder overnemen, zoals het betalen van huurachterstand en eventuele reparaties en onderhoud, als zij althans de nalatenschap aanvaarden.
Voortzetten van de huurovereenkomst
Als je huurder met één of meer samenhuurders overlijdt, zetten de overgebleven huurders de overeenkomst voort en zijn zij verantwoordelijk voor de bestaande en toekomstige verplichtingen. Bij een huurder met één of meer medehuurders wordt de overeenkomst automatisch voortgezet door de medehuurders. Zij kunnen echter de huurovereenkomst opzeggen tegen het einde van de eerste kalendermaand, binnen zes maanden na het overlijden van je medehuurder, met een opzegtermijn van één maand (art. 7:268 BW).
In Nederland zijn er vaak huisgenoten die geen officiële mede- of samenhuurders zijn. Zij hebben geen rechten op de huurovereenkomst, tenzij er sprake was van een duurzame gemeenschappelijke huishouding tussen je overleden huurder en een van de huisgenoten. In dat geval zet de huisgenoot de huurovereenkomst automatisch voort voor een periode van zes maanden, mits deze de verhuurder informeert. Als dat niet gebeurt, wordt de huisgenoot aansprakelijk voor de gemiste huurinkomsten van de verhuurder. De definitie van een duurzame gemeenschappelijke huishouding verschilt per geval en wordt bepaald door een rechter.
Heb je vragen?
Als u vragen heeft over dit onderwerp en meer informatie wilt ontvangen als verhuurder of huurder of wil je meer informatie over huurincasso, aarzel dan niet om contact op te nemen met incassobureau Credifin.
We staan graag voor je klaar om je vragen te beantwoorden. Bel ons op 020-3452675