Kosten advocaat: waar moet je op rekenen?

Op welke kosten voor een advocaat moet je rekenen als je juridische hulp zoekt? Het lijkt soms lastig in te schatten, terwijl je zoekt naar een specialist die je kan helpen om een openstaande vordering te innen.

We werken met een breed netwerk van incasso-advocaten, die je goed kunnen helpen als het tijdens de minnelijke fase niet lukt om de vordering te innen. De advocaat helpt je een gerechtelijke procedure te voeren. Waarbij het juridisch klopt, omdat je daarvoor een ervaren specialist inschakelt.

Advocaat bij ingewikkelde incasso

Als je merkt dat de klant niet wil betalen en het gaat om een serieuze vordering kun je besluiten een advocaat in te schakelen. Uiteraard kunnen we je daarover goed adviseren, waarbij we inschatten welke kans je hebt om de vordering alsnog te laten innen.

Bij ingewikkelde incasso’s kan er een advocaat aan te pas komen. Die een gerechtelijke procedure start en daarmee afdwingt dat er toch een betaling plaats zal vinden. Iets waar kosten aan verbonden zijn, waardoor het belangrijk is om die vooraf zo goed mogelijk in te schatten.

Opbouw van de kosten

Advocaten zijn vrij in de kosten die ze berekenen en in de wijze waarop ze die opbouwen. Toch gaat het over het algemeen over een paar belangrijke factoren:

 • Uurtarief
  Het uurtarief van de advocaat is de grootste factor voor de kosten. Bij consumentenzaken moet je rekenen op zo’n €200 per uur. Meer complexe zaken en meer ervaren advocaten kunnen leiden tot een hoger tarief. Aan de andere kant worden de kosten niet altijd berekend voor administratieve werkzaamheden of is er daarvoor sprake van een lager tarief per uur.
 • Reiskosten
  Andere advocaat kosten zijn die voor de reistijd. Soms hanteren advocaten een lagere prijs, al berekenen anderen gewoon het uurtarief dat je betaalt. Het is soms lastig om deze bijkomende kosten te achterhalen, al brengen wij je daar natuurlijk altijd van op de hoogte.
 • Btw
  Je betaalt 21% btw over het uurtarief van een advocaat. Op die manier kunnen de kosten voor een advocaat snel oplopen, bijvoorbeeld als je het tarief exclusief btw krijgt voorgesteld.
 • Toeslagen
  Er kan sprake zijn van andere toeslagen, bovenop de andere advocaat kosten die je betaalt. Je kunt denken aan kantoorkosten (5 of 6%) of een toeslag voor spoedkwesties en specialistische zaken.

Gemiddelde kosten van een advocaat

Benieuwd welke kosten voor een advocaat je gemiddeld betaalt? Dit hangt af van de advocaat die je kiest en waar het precies om gaat. Toch kun je rekening houden met de volgende bedragen:

 • Juridische beoordeling of een juridische brief: €350
 • Hulp bij een procedure bij de rechter: €2.250

Het gaat om de bedragen inclusief btw en andere eventuele toeslagen die je betaalt. Houd er wel rekening mee dat er bij de hulp bij een procedure bij de rechter sprake kan zijn van reiskosten, waardoor de totale kosten nog wat hoger oplopen.

Het is altijd verstandig en belangrijk om goed te kijken naar jouw financiële belang. Als je wilt bepalen of het de moeite waard is om een gerechtelijke procedure met een advocaat te starten. Waarvoor je kosten moet maken, om de vordering te kunnen innen. Waarbij het waardevol is om vooraf in te schatten wat de kansen op succes zijn, ook door goed te kijken naar de financiële positie van jouw klant.

Prijsafspraak of gespecificeerde offerte

Wil je zeker weten dat de kosten van een advocaat niet te hoog op zullen lopen? We zorgen er samen met onze incasso-advocaten voor dat je in de meeste gevallen duidelijke prijsafspraken kunt maken. Op basis van de situatie en wat er moet gebeuren, om jouw klant toch te bewegen tot een betaling van de openstaande factuur of facturen.

En lukt het niet om daarvoor een prijsafspraak te maken? Dan helpen we je de kosten van de advocaat in te schatten aan de hand van een gespecificeerde offerte. Zodat je goed weet waar je aan toe bent en in welke onderdelen de kosten gaan zitten. Om verrassingen te voorkomen, waarna de juridische procedure van start kan gaan.

Meer weten over de kosten voor een advocaat of heb je nog vragen over onze werkwijze als incassobureau? Bel ons op telefoonnummer 020 345 26 75 of stuur een e-mail naar info@credifin-nederland.nl. We horen graag van je!

Terug naar nieuws

Waarom Credifin?

 • Geen abonnements- of dossierkosten
 • 100% No cure No pay
 • De volgende werkdag brief al bij je debiteur
 • Eenvoudig uploaden van je facturen
 • Volg het incassotraject 24/7 via je online dossier
 • Gratis incasseren met Aangetekende E-mail™

Wat klanten zeggen:

9.4 / 10

249 beoordelingen

Naar alle reviews

[chatbot]