Gerechtelijke procedure - deurwaarder - deurwaarder inschakelen

Deurwaarder

Een deurwaarder is de enige in Nederland aangewezen persoon om rechtelijke uitspraken uit te voeren.

Wil je beslag laten leggen of jouw klant dwingen tot de verkoop van roerende of onroerende goederen? Een deurwaarder kan dit op basis van een gerechtelijk bevel voor je doen. De deurwaarder kan daarmee verder gaan dan een incassobureau, al is daar een gerechtelijke procedure voor nodig.

Er is niets zo vervelend als een klant die een factuur niet wil betalen. Je hebt goederen en producten geleverd of je ingezet door diensten te leveren. Daarvoor stuur je de factuur, waarvoor je vervolgens geen betaling ontvangt. Je mist belangrijke omzet die je nodig hebt om jouw kosten te betalen of het is een regelrechte aanslag op jouw inkomen als ZZP-er of ondernemer. 

Je wilt dat natuurlijk wat aan doen, iets dat kan door een deurwaarder in te schakelen. Toch is dat niet de eerste stap die veel ondernemers zetten. In plaats daarvan gaan ze aan de slag met een incassobureau, nadat ze twee herinneringen en een aanmaning hebben verstuurd. Op die manier doorlopen ze de belangrijke stappen, waarmee ze hun klant (debiteur) aangeven dat de factuur betaald moet worden.

Tip: schakel niet direct een deurwaarder in. Kies voor de herinneringen, aanmaning en het incassobureau. Het maakt de kans groter dat je de goede relatie met jouw klant kunt behouden, terwijl je de factuur toch betaald kunt krijgen.

Wat is een deurwaarder?

Wat is een deurwaarder? Het is iemand die schulden voor anderen int. Dat doet deze persoon vanuit een wettelijke status, iets dat niet geldt voor een incassobureau. Een deurwaarder kan iemand oproepen om voor de rechter te verschijnen, door een dagvaarding uit te vaardigen. Bovendien kan de persoon beslag leggen op loon of spullen van de klant. En lijkt dat niet te helpen? Dan is het zelfs mogelijk om een woning te laten ontruimen, om met de opbrengst daarvan geld vrij te maken.

Zoek je naar een deurwaarder in Amsterdam, in Amstelveen of in de rest van Nederland? Die persoon kan je helpen om een uitstaande schuld te innen, op het moment dat klanten weigeren te betalen. Het gaat om een wettelijke procedure, waar over het algemeen kosten aan verbonden zijn. Uiteraard kunnen we je daarover vooraf meer vertellen, waardoor je goed weet waar je aan toe bent.

Wat doet een deurwaarder? 4 belangrijke taken

Wat doet een deurwaarder zodra je die inschakelt? We zetten de 4 belangrijkste taken voor je op een rij:

 • Bankbeslag
  Is het rekeningnummer van jouw klant of debiteur bekend? Een deurwaarder kan op basis van een gerechtelijk bevel beslag leggen op de banktegoeden. Op die manier kun je jouw openstaande factuur laten voldoen, vanuit de tegoeden die er beschikbaar zijn.
 • Loonbeslag
  Ontvangt jouw klant of debiteur loon uit werk? Een rechter kan de deurwaarder de bevoegdheid geven om beslag op het loon te laten leggen. Die inkomsten kunnen de basis zijn voor een betalingsregeling om de openstaande vordering te voldoen.
 • Verkoop van roerende goederen
  Bezit jouw klant waardevolle inventaris, een dure televisie of andere roerende goederen? Via de deurwaarder kun je de verkoop van die spullen afdwingen, om met de opbrengst jouw openstaande factuur te voldoen.
 • Verkoop van onroerende goederen
  Bezit jouw klant onroerende goederen? Het gaat bijvoorbeeld om een eigen woning. Een deurwaarder kan de verkoop daarvan afdwingen, opnieuw op basis van een gerechtelijk bevel.

Houd er rekening mee dat er in ieder geval een gerechtelijke procedure dient plaats te vinden. Vervolgens dient de deurwaarder het vonnis aan de schuldenaar bekend te maken. Die heeft vervolgens recht op een wettelijke kans om vrijwillig aan de uitspraak te voldoen. Gebeurt dat niet? Dan kan een deurwaarder overgaan tot een van de bovenstaande stappen.

Deurwaarder vs. incassobureau

Benieuwd naar het verschil tussen een deurwaarder en een incassobureau? De eerste heeft een aantal extra mogelijkheden en kan daardoor verder gaan. Het gaat bijvoorbeeld om:

 • Een dagvaarding uitbrengen
 • Beslag leggen op de boedel, bank of het loon
 • Een woning ontruimen

Het zijn mogelijkheden die een incassobureau niet heeft. Dit vertaalt zich naar hogere kosten voor een deurwaarder, die je bovendien zelf dient te betalen. Anders dan bij No Cure, No Pay incasso is het niet mogelijk om er zonder kosten gebruik van te maken, als het niet lukt om de factuur of het bedrag te innen.

In de meeste gevallen schakelen ondernemers eerst een incassobureau in. Ze gaan aan de slag met de zogeheten ‘minnelijke fase’ van de incasso. Dat betekent dat je de klant aanspoort om te betalen. Dat kan met een Aangetekende E-mail™, andere e-mails en brieven of met een SMS-bericht. Indien het de klant niet beweegt om toch te gaan betalen is het mogelijk om een deurwaarder in te schakelen. We spreken dan van de gerechtelijke fase.

Minnelijke en gerechtelijke fase

Tijdens de minnelijke fase kun je gebruik maken van No Cure, No Pay. Je loopt nog geen risico, omdat we de kosten voor de incasso in rekening brengen bij de niet-betalende klant. Je hebt vanuit ons webportaal contact met de klant, bijvoorbeeld via e-mail, brieven en SMS-berichten. Zowel jij als de klant hebben toegang tot het portaal, om de factuur en de voortgang in te kunnen zien. In de meeste gevallen lukt het in deze fase om de factuur alsnog voor je te innen.

Lukt dat onverhoopt niet? Dan is het mogelijk om een deurwaarder in te schakelen en een gerechtelijke procedure te starten. Er is sprake van de gerechtelijke fase, waarover we vooraf altijd overleggen. Er komt een rechter aan te pas, waardoor je hier kosten voor zal moeten maken. Die kosten kun je in veel gevallen verhalen op de klant, maar zal je in eerste instantie zelf moeten betalen.

Deurwaarder inschakelen

Wil je een deurwaarder inschakelen en ben je benieuwd naar de kosten daarvan? Houd daarnaast rekening met ambtelijke kosten, zowel voor het uitbrengen van de dagvaarding als het leggen van beslag. Daar bovenop komen de tarieven voor het innen van de schulden, waardoor het totale bedrag behoorlijk kan oplopen.

Na een incassotraject benieuwd naar de mogelijkheden om een gerechtelijke procedure te starten en meer weten over de kosten daarvan? We leggen het je graag uit, al doen we er natuurlijk alles aan om het niet zo ver te laten komen. Bovendien heb jij zelf de volledige controle over de incasso, bijvoorbeeld om te voorkomen dat je een deurwaarder moet inschakelen en de goede relatie met jouw klant op het spel komt te staan.

Heb je nog vragen?

Wil je aan de slag met een deurwaarder, maar heb je nog vragen over onze werkwijze of de kosten? Bel ons op telefoonnummer 020 345 26 75 of stuur een e-mail naar info@credifin-nederland.nl. We horen graag van je!

Meer weten?

Gerechtelijke procedure

Incasso

Bekijk FAQ’s

Waarom Credifin?

 • Geen abonnements- of dossierkosten
 • 100% No cure No pay
 • De volgende werkdag brief al bij je debiteur
 • Eenvoudig uploaden van je facturen
 • Volg het incassotraject 24/7 via je online dossier
 • Gratis incasseren met Aangetekende E-mail™

Wat klanten zeggen:

9.3 / 10

216 beoordelingen

Naar alle reviews