Exploot

Exploot

Exploot: wat is dat?

Wat is een exploot en op welke manier kun je daar gebruik van maken? Het is een schriftelijk document, dat de gerechtsdeurwaarder opstelt. Hierin staat beschreven wat de ambtelijke handeling van die deurwaarder is.

Wil je een (huur)overeenkomst opzeggen per exploot?

Het gaat dan om de voor jou belangrijke brief, zoals de gerechtsdeurwaarder die opstelt en verstuurt. De ontvangende partij kan op die manier nooit ontkennen dat de brief ontvangen is.

Daarnaast komt het sommatie-exploot veel voor. De deurwaarder gaat langs bij de schuldenaar, door die te bezoeken op het woon- of werkadres. De deurwaarder sommeert om te betalen, waarbij de schriftelijke akte (het exploot) wordt overhandigd.

Belangrijke elementen op een exploot zijn bijvoorbeeld de locatie, de tijd en de datum waarop dit wordt afgegeven. Bovendien wordt genoteerd aan wie dat gebeurt, bijvoorbeeld als het gaat om een echt- of huisgenoot van de schuldenaar waar het om gaat.

Tip: is de schuldenaar niet thuis en lukt het niet om het exploot aan iemand anders te overhandigen? Een gerechtsdeurwaarder mag het in een deurwaardersenvelop achterlaten. Ook dan kan de ontvangst niet worden ontkend.

Deurwaardersexploot

Het exploot van de deurwaarder heeft een bijzondere status, omdat het gaat om een ‘authentieke’ akte. Dat betekent dat het een officieel en gerechtelijk document is, te vergelijken met een notariële akte.

Niemand kan twijfelen aan de echtheid hiervan, zoals dat ook geldt voor een document bij de notaris. De gerechtsdeurwaarder heeft een eed afgelegd en is op basis daarvan beëdigd door een rechter. Dat betekent dat er sprake is van een onafhankelijke ambtenaar, die een exploot kan opstellen en afgeven.

Let op: een exploot is niet hetzelfde als een aangetekende brief. Het aangetekend opsturen zegt alleen iets over de envelop, maar daarnaast niets over de inhoud daarvan. Wil je zeker weten dat de ontvanger kennis neemt van de inhoud? Een exploot is dan een betere keuze dan een aangetekende brief, om juridisch sterker te staan in de verdere procedure.

Voorbeeld exploot uit de praktijk

Benieuwd hoe er in de praktijk gebruik gemaakt wordt van en exploot? Dit is mogelijk als de gerechtsdeurwaarder daadwerkelijk kan waarnemen wat er gebeurt en op basis daarvan een constatering kan doen.

De verklaring die een gerechtsdeurwaarder geeft is rechtsgeldig. Als die in het exploot noteert dat er sprake is van een overtreding van de afspraken of regels, zal een rechter daar niet aan twijfelen. Het is niet mogelijk om hier onderuit te komen, omdat de deurwaarder daarvoor een eed heeft afgelegd en onafhankelijk zal optreden.

Met een onafhankelijk deurwaardersexploot kan een gerechtsdeurwaarder helpen om bewijs te verzamelen, dat de regels zijn overtreden of de afspraken niet worden nagekomen. Het biedt op die manier een goede basis voor een gerechtelijke procedure, om het gelijk te halen en bijvoorbeeld betaling, opzegging of een andere handeling van de schuldenaar te eisen.

Het exploot geldt eigenlijk als een schriftelijk bewijs door de gerechtsdeurwaarder, door op te schrijven wat er wordt vastgesteld. Dat kan in allerlei situaties belangrijk zijn, op het moment datje te maken krijgt met een conflict.

Hulp nodig bij een exploot

Ben je benieuwd in welke situaties het interessant kan zijn om gebruik te maken van een exploot en hoe we je daarbij kunnen helpen als incassobureau? We leggen het je graag uit, aan de hand van wat er op dit moment speelt. Als je al te maken hebt met een conflict of als je het idee hebt dat dit kan ontstaan.

Meer weten?

Heb je nog vragen over een exploot?

   020-3452675

  info@credifin-nederland.nl

   Chat met ons

Waarom Credifin?

  • Geen abonnements- of dossierkosten
  • 100% No cure No pay
  • De volgende werkdag brief al bij je debiteur
  • Eenvoudig uploaden van je facturen
  • Volg het incassotraject 24/7 via je online dossier
  • Gratis incasseren met Aangetekende E-mail™

Wat klanten zeggen:

9.4 / 10

248 beoordelingen

Naar alle reviews