debiteurenbeheer

Debiteur

Ontdek hoe je jouw debiteuren risico kunt beperken

Of je nu kiest voor uitbesteding of zelfbeheer, leer hoe een tijdige aanpak en voortdurend klantcontact kunnen helpen om openstaande facturen te verminderen. Ervaar de vrijheid van ondernemen zonder zorgen over debiteuren

Hulp nodig bij het innen van debiteuren?

Als ondernemer kom je vaak de term “debiteur” tegen in je zakelijke activiteiten. Maar wat betekent dit eigenlijk? Waarom is het belangrijk om te weten wie je debiteuren zijn? Wij zullen dieper ingaan op de betekenis van debiteur, wat het verschil is tussen een debiteur en crediteur, waarom ze allebei cruciaal zijn voor jouw bedrijf als ondernemer, en hoe je effectief kunt omgaan met je debiteuren.

Wat is een debiteur?

Een debiteur ben jij als persoon of entiteit die nog geld verschuldigd is aan een andere persoon of entiteit, bekend als de crediteur. Dit kunnen openstaande facturen zijn, leningen, afbetalingen of andere vormen van schulden binnen jouw financiële systeem.

Je kunt als debiteur zowel een individu zijn, zoals een consument, of een bedrijf zoals jouw klant. Wanneer jij geld leent of goederen/diensten ontvangt op krediet en nog niet hebt terugbetaald, word je beschouwd als een debiteur voor degene aan wie je verschuldigd bent.

Verschil tussen debiteur en crediteur

Het is belangrijk om het verschil te begrijpen tussen een debiteur en crediteur, omdat ze verschillende rollen vervullen in jouw financiële transacties.

Als debiteur ben jij dus degene die nog geld verschuldigd is. Je hebt een openstaande schuld en moet deze nog aflossen aan de crediteur. Een voorbeeld hiervan kan zijn wanneer je producten inkoopt voor jouw bedrijf, maar ervoor kiest om achteraf te betalen. Jij bent dan de debiteur, omdat je nog moet betalen voor de geleverde goederen.

Aan de andere kant is een crediteur degene aan wie jij geld verschuldigd bent. Zij hebben recht op betaling van jouw openstaande schuld. In het eerder genoemde voorbeeld zou dit kunnen verwijzen naar jouw leverancier zelf, die het recht heeft om betaling te ontvangen voor de geleverde goederen.

Debiteur vs Crediteur: Een ezelsbruggetje

Een handig ezelsbruggetje om het verschil tussen debiteur en crediteur te onthouden is: De debiteur is degene die de schuld heeft (denk aan de ‘d’ in schuld en debiteur), terwijl de crediteur degene is die het krediet verstrekt (denk aan de ‘c’ in krediet en crediteur).

Debiteur nummer

Een debiteur nummer is een uniek nummer dat aan elke debiteur wordt gegeven. Dit nummer wordt gebruikt om de debiteur te identificeren en te volgen in het boekhoudsysteem. Het is een essentieel onderdeel van een efficiënt debiteurenbeheer.

Het belang van effectief debiteuren managen

Voor jou als ondernemer is effectief debiteuren beheer essentieel om stabiele cashflow en financiële gezondheid te behouden binnen jouw bedrijf. Het hebben van openstaande facturen kan leiden tot liquiditeitsproblemen, vertraagde betalingen aan leveranciers en beperkte mogelijkheden voor groei van jouw onderneming.

Om ervoor te zorgen dat klanten stipt betalen, moet je als ondernemer proactieve strategieën implementeren voor het beheer van je debiteuren. Enkele nuttige maatregelen die je kunt nemen zijn:

 • Duidelijke facturatie: Zorg ervoor dat je overzichtelijke facturen verstuurt met duidelijke betaalinstructies en deadlines. Dit voorkomt verwarring bij klanten en vergroot de kans op tijdige betalingen.
 • Contactonderhoud: Onderhoud regelmatig contact met je klanten om betalingen aan te moedigen en eventuele problemen of vragen te verhelpen. Dit zorgt voor een goede relatie tussen jouw bedrijf en jouw debiteuren.
 • Herinneringen en aanmaningen: Stuur betalingsherinneringen en laatste aanmaningen naar je debiteuren om hen eraan te herinneren dat ze nog een openstaande schuld hebben. Hierbij kun je ook passende gevolgen vermelden in het geval van niet-betaling.
 • Betalingsregelingen: In sommige gevallen kan het nuttig zijn om betalingsregelingen te treffen met debiteuren, vooral als zij momenteel niet in staat zijn om de volledige schuld ineens af te lossen. Een betalingsplan kan de financiële druk verminderen voor beide partijen.
 • Externe hulp inschakelen: Als het beheer van debiteuren een complexe taak wordt, kun je overwegen om externe hulp in te schakelen, zoals Credifin, een gespecialiseerd incassobureau dat jou kan helpen bij het innemen van openstaande schulden op een professionele manier.

Wanneer is een debiteur een wanbetaler?

Een debiteur wordt een wanbetaler als hij of zij gebruikmaakt van een dienst of product maar hier niet voor betaalt. Er is echter geen vastgestelde grens wanneer een debiteur als wanbetaler wordt gezien. Over het algemeen moet je je als crediteur zorgen gaan maken wanneer een klant de rekening na meerdere reminders nog steeds niet betaalt, of wanneer een klant meerdere keren niet betaalt binnen de betalingstermijn. In dat geval is er sprake van notoire wanbetaling.

Dubieuze debiteur

In sommige situaties kan een debiteur als “dubieus” worden bestempeld. Dit komt voor wanneer er twijfel is over de mogelijkheid van de debiteur om de openstaande schuld terug te betalen binnen een redelijke termijn. Het kan wijzen op financiële problemen bij de debiteur, zoals faillissement, liquiditeitsproblemen of gebrek aan inkomsten. In dergelijke gevallen is het belangrijk om alert te zijn en passende actie te ondernemen om jouw verliezen te minimaliseren. Kijk op onze pagina “dubieuze debiteuren” voor meer informatie.

Maak kennis met onze juridische specialisten

Incassobureau kantoor Amsterdam

Al sinds 2005 staat Credifin garant voor topkwaliteit debiteurenbeheer.

Heb je vragen of wil je meer weten? Bel : 020-3452675 

Wat tevreden klanten zeggen

“Wij zitten met ons bedrijf in de fashion en willen onze focus houden op de core business. Daarom het is heel prettig om Credifin als vangnet te hebben! Zij ontzorgen ons en dankzij hen ontvangen we bijna altijd alle betalingen.” State-of-Brands

“Het Orthocenter met ruim 45 vestigingen is van mening dat incassobureau Credifin een goede partner is en een uitstekende dienstverlening. Waardering is er voor de menselijke manier van incasseren.” Orthocenter

“Zeer positief, goede communicatie, systeem is gebruikersvriendelijk zodat je snel de status van een dossier kunt inzien.” Mea Fysio

Start met innen van debiteuren

Als ondernemer is het begrip van wie je debiteuren zijn en hoe je effectief met hen kunt omgaan van groot belang voor het behouden van een gezonde cashflow en financiële stabiliteit binnen jouw bedrijf. Door proactieve maatregelen te nemen zoals duidelijke facturatie, regelmatig contact onderhouden met klanten en indien nodig betalingsregelingen treffen, kun je ervoor zorgen dat je tijdig betalingen ontvangt.

Als het innen van jouw debiteuren complex wordt, kun je altijd Credifin inschakelen als incassobureau dat jou kan ondersteunen bij het innen van openstaande schulden op een professionele en efficiënte manier.

Meer weten?

Vrijblijvend advies

Heb je vragen of wil je meer inzicht in dit onderwerp? Aarzel niet en regel meteen een GRATIS adviesgesprek. Je kunt ook direct onze specialisten bellen op 020-3452675.

"*" geeft vereiste velden aan

Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.

Waarom Credifin?

 • Geen abonnements- of dossierkosten
 • 100% No cure No pay
 • De volgende werkdag brief al bij je debiteur
 • Eenvoudig uploaden van je facturen
 • Volg het incassotraject 24/7 via je online dossier
 • Gratis incasseren met Aangetekende E-mail™

Wat klanten zeggen:

9.4 / 10

249 beoordelingen

Naar alle reviews

[chatbot]