De impact van days sales outstanding (DSO) op organisaties in 2024

Bij maar liefst 47% van de organisaties is de gemiddelde Days Sales Outstanding (DSO) momenteel meer dan dertig dagen. Daarnaast moet bij nog eens 12% van de bedrijven gemiddeld zelfs meer dan veertig dagen worden gewacht totdat facturen betaald worden. Deze cijfers zijn alarmerend en geven een duidelijk beeld van de huidige uitdagingen binnen financiële afdelingen.

Verwachtingen voor 2024

Ondanks dat 41% van de bedrijven een gemiddelde DSO heeft van minder dan dertig dagen, voorspelt slechts 7% van de finance professionals dat de situatie in 2024 zal verbeteren. Integendeel, 19% verwacht dat de DSO zal toenemen, terwijl 53% denkt dat de DSO op hetzelfde niveau zal blijven. Dit wijst op een breed gedeeld pessimisme over de betalingscapaciteit van klanten in de nabije toekomst.

Oorzaken van Vertraagde Betalingen

Een kwart van de finance professionals wijt de vertraagde betalingen aan klanten met cashflowproblemen. Bovendien noemt 13% de financiële onzekerheid door het terugbetalen van NOW-steun als een belangrijke factor. De al langer dreigende recessie speelt eveneens een grote rol: 20% van de professionals geeft aan dat de economische onzekerheid een veelvoorkomende reden is voor het uitblijven van betalingen.

Focus op DSO in Onzekere Tijden

Met de dreigende recessie in gedachten, ligt de DSO onder een vergrootglas. Een derde van de finance professionals richt zich nu meer op de DSO dan voorheen, terwijl 16% aangeeft dit binnenkort ook te willen doen. Deze verschuiving in focus onderstreept het belang van proactief beheer van facturen en betalingen.

Adriaan Kom, managing director bij Onguard, benadrukt dit belang: “We zitten al sinds de start van 2020 in een financieel onzekere periode. Het ene moment lijkt het de goede kant op te gaan, het andere moment moeten tienduizenden bedrijven hun eerder verkregen NOW-steun terugbetalen en blijkt dat een grote wissel te trekken op de liquiditeit en dus de ruimte voor het betalen van facturen. Juist in periodes als deze is het essentieel om als finance professional te focussen op het betaald krijgen van facturen. Hoe eerder men door heeft dat er afwijkend gedrag plaatsvindt, hoe beter. Door hier vroegtijdig op in te spelen, kun je namelijk voorkomen dat het liquiditeitsprobleem van de klant een liquiditeitsprobleem aan jouw kant veroorzaakt. Zo houd je de financiële processen in jouw organisatie gezond.”

Het beheersen van de DSO is cruciaal voor de financiële gezondheid van organisaties, vooral in tijden van economische onzekerheid. Finance professionals moeten proactief blijven en strategische maatregelen nemen om ervoor te zorgen dat hun organisaties liquide blijven. Door vroegtijdig afwijkend betalingsgedrag te herkennen en hierop in te spelen, kunnen bedrijven voorkomen dat de financiële problemen van hun klanten overslaan op hun eigen organisatie.

Heb je vragen?

Bel ons vrijblijvend  op 020 345 26 75 of wil je ons incassobureau inschakelen en gebruik maken van onze innovatieve oplossingen, dien een incasso in en ervaar onze werkwijze. We horen graag van je! www.credifin-nederland.nl

bron

Terug naar nieuws

Waarom Credifin?

  • Geen abonnements- of dossierkosten
  • 100% No cure No pay
  • De volgende werkdag brief al bij je debiteur
  • Eenvoudig uploaden van je facturen
  • Volg het incassotraject 24/7 via je online dossier
  • Gratis incasseren met Aangetekende E-mail™

Wat klanten zeggen:

9.4 / 10

249 beoordelingen

Naar alle reviews

[chatbot]