Hoe kan ik een incassoburo inschakelen?

Incassobureau (incassoburo) inschakelen?

Je klant heeft nog steeds je facturen niet betaald!

Wil je alles weten over een incassoburo inschakelen? Wat ze doen en hoe een incassoprocedure in zijn werk gaat? Dan ben je op de juiste plek beland. Lees hier alles over wat een incassoburo voor je kan betekenen.

Wat doet een incassobureau?

Een incassoburo kun je inschakelen als je klant(en) achterstallige facturen niet willen betalen. Ze gaan direct voor je aan de slag om de vordering op een vriendelijke doch dwingende wijze te innen. Er bestaan geen wettelijke termijnen om te bepalen of je een incassoburo mag inschakelen. Voor openstaande vorderingen is er wel een wettelijke verjaringstermijn van vijf jaar. Dus het is verstandig om tijdig een incassoburo in te schakelen. Dan heb je ook nog de meeste kans dat de factuur alsnog voldaan wordt.

Wat is een incassobureau (definitie)?

Een incassobureau int voor bedrijven en particulieren openstaande facturen als er na meerdere herinneringen nog steeds niet betaald is.

Wat mag een incassobureau voor je doen?

Een incassobureau mag contact opnemen met je debiteur vanuit jouw naam om de betaling alsnog te voldoen. Dat kan telefonisch, per Aangetekende E-mail, of bijvoorbeeld per whatsapp of via social media. De keuze hiervoor bepaalt het incassobureau afhankelijk van waar men vermoedt dat je debiteur het beste op reageert.

Incassoprocedure en incassotraject

Laatste aanmaning incassoburo

Is je klant een particulier/consument  dan gelden de volgende regels voor het versturen van een laatste aanmaning. Voordat je bij je klant een incassoprocedure start dien je eerst een laatste aanmaning (Wk brief) sturen waarin staat dat je klant nog steeds niet betaald heeft ondanks eerdere betalingsherinneringen. Daarin geef je aan dat je binnen 14 dagen de betaling verwacht te ontvangen, anders wordt er een incassobureau ingeschakeld en zijn de daaruit voortkomende kosten voor je klant, tevens aangevend wat exacte het bedrag is dat na het verstrijken van deze 14 dagen aan incassokosten in rekening gebracht mag worden.

Deze laatste aanmaning kun je door een incassobureau laten versturen op je eigen briefpapier, dan nemen zij dit voortraject alvast voor je uit handen. Dit kan bijvoorbeeld ook via Aangetekende E-mail, dat heeft dezelfde juridische waarde als het versturen van een aangetekende brief. Een Aangetekende E-mail resulteert vaak in een snellere afhandeling omdat er meestal een link met een online betaalverzoek in zit. Zo maak je het je klanten eenvoudig om het openstaande bedrag alsnog over te maken.

Huisbezoek/ creditcheck

Heeft je klant nog steeds de openstaande factuur niet betaald na de laatste aanmaning? Dan probeert het incassobureau vervolgens de onbetaalde factuur voor je te innen. Dat is de start van het incassotraject, ook wel minnelijke incassoprocedure genoemd. Je debiteur wordt dan in gebreke gesteld voor het factuurbedrag inclusief de wettelijke rente en incassokosten. Mocht de betaling alsnog uitblijven, dan kan je incassoburoovergaan tot een huisbezoek/credit check. Het incassobureau bezoekt je debiteur dan op het laatst bekende woon- of vestigingsadres. Er wordt gekeken naar de financiële situatie en naar een passende oplossing.

Gerechtelijke incasso

In de meeste gevallen slagen incassobureaus erin om te vorderen schuld te innen zonder een gerechtelijke procedure te starten. Mocht dit onverhoopt toch noodzakelijk zijn, dan wordt vooraf bepaald of een gerechtelijke procedure zinvol is. Het incassoburo bekijkt hoe sterk je zaak is en of er juridische mogelijkheden zijn om de vordering alsnog te verhalen op je klant.

Ziet het er positief uit? Dan begeleidt het incassobureau het proces vanaf het opmaken van de dagvaarding tot de toewijzing van het vonnis. Na het vonnis wordt het executietraject gemonitord bij via een deurwaarder. Dit wil niet zeggen dat het geld dan direct geïncasseerd kan worden, je hebt dan alleen vanuit juridisch oogpunt ‘gelijk gekregen’.

Wat doet een deurwaarder?

Een deurwaarder is als enige in Nederland aangewezen om uitvoering te geven aan uitspraken van de rechter na de start van een gerechtelijke procedure. Een deurwaarder schakel je in voor het leggen van beslag en hij/zij is gebonden aan gedragscodes en aan wet- en regelgeving. Lees meer over wat een deurwaarder doet.

Wat kost een incassobureau (incassoburo)?

Wat een incassobureau doorrekent qua kosten aan zijn klanten verschilt nogal. Bij de meeste bureaus worden de incassokosten verhaalt op je debiteur, dat wordt ook wel No Cure No Pay genoemd. Dus je hoeft niets te betalen aan het incassoburo zelf. Er zijn soms nog wel andere incasssokosten waarvoor jezelf moet betalen zoals abonnements- en dossierkosten.

1. Waarvoor worden incassokosten berekend?

Een incassoburo levert een dienst om je openstaande facturen alsnog te innen. Hiervoor hebben ze mensen in dienst en daarvoor moeten de kosten gedekt worden.

2. Wanneer mag er rente gerekend worden?

Incassokosten kunnen verder bestaan uit rente op de hoofdsom. De rente gaat lopen vanaf het moment dat de betalingstermijn is verstreken zonder dat een ingebrekestelling is vereist. Voor consumenten is de rente 3 à 4% en de wettelijke handelsrente voor bedrijven is 8,05%.

3. Welke incassokosten worden doorberekend aan je debiteur?

De hoogte van de kosten aan je debiteur zijn wel aan banden gelegd voor vorderingen die sinds 1 juli 2012 te innen zijn en vallen onder het ‘Besluit vergoeding voor buitengerechtelijke incassokosten ’. Dit om debiteuren te beschermen tegen hele hoge incassokosten. Lees meer over wat het kost om een incassobureau (incassoburo) in te schakelen.

Meer weten?

Heb je nog meer vragen over een incassoburo inschakelen? Bekijk dan onze uitgebreide FAQ pagina. Staat je vraag er niet bij? Neem dan gerust contact met ons op. We helpen je graag verder!

 

• Over ons

• Hoe werkt het?

• Bekijk FAQ’s

• Contact opnemen

Waarom Credifin?

  • Geen abonnements- of dossierkosten
  • 100% No cure No pay Incassobureau
  • De volgende werkdag brief al bij je debiteur
  • Eenvoudig uploaden van je facturen
  • Volg het incassotraject 24/7 via je online dossier
  • Gratis incasseren met Aangetekende E-mail™

Wat klanten zeggen:

9.3 / 10

157 beoordelingen

Naar alle reviews