Huisbezoek en/of Creditcheck aanvragen?

Wat doet een deurwaarder

Wil je een deurwaarder inschakelen? Wil je meer weten over zijn werkzaamheden?

Een deurwaarder is als enige in Nederland aangewezen om uitvoering te geven aan uitspraken van de rechter nadat een gerechtelijke procedure is gestart. Net als de noodzaak een notaris in te schakelen voor het opmaken van een testament, schakel je een deurwaarder in voor het leggen van beslag. Een deurwaarder is daarbij niet alleen gebonden aan gedragscodes maar ook aan wet- en regelgeving

Wat doet een deurwaarder? Welke actie onderneemt de deurwaarder?

Voordat een deurwaarder kan overgaan tot executie moet het vonnis in de eerste plaats aan de schuldenaar worden ‘betekend’. Betekening is een officiële bekendmaking van een exploit door de deurwaarder. Daarvoor staat een termijn waarin de schuldenaar wederom een wettelijke kans behoort te krijgen om ’vrijwillig’ aan de uitspraak te voldoen. Door alsnog binnen deze gestelde termijn te betalen kunnen aanzienlijke kosten voor je debiteur bespaard blijven. 

Pas als de betaling uitblijft kan de deurwaarder overgaan tot het nemen van executiemaatregelen. Wat doet een deurwaarder? Denk aan:

 • Bankbeslag (als er een bankrekeningnummer bekend is)
 • Loonbeslag (voor zover de schuldenaar loon uit werk ontvangt)
 • Verkoop van roerende goederen (televisie, kantoorinventaris)
 • Verkoop van onroerende goederen (woning).

Hoe lang duurt het deurwaarders traject?

De duur van het executietraject is afhankelijk van vele factoren. In veel gevallen kan een deurwaarder dit niet beïnvloeden, onder meer omdat hij wettelijke termijnen in acht moet nemen. De deurwaarder is daarnaast geheel afhankelijk van de instelling en vooral de vermogenspositie van de schuldenaar. Bovendien moet een deurwaarder rekening houden met gedragsregels en een belangenafweging te maken in de te maken executiekosten van zijn ambtshandelingen.

Als de deurwaarder meer kosten maakt dan redelijkerwijs nodig zou zijn, kan een deurwaarder onder omstandigheden tuchtrechtelijk worden bestraft. Bovendien kan een deurwaarder alleen verhaalsmogelijkheden proberen uit te winnen.

Wat doet een deurwaarder als je debiteur echt geen inkomsten heeft?

Als er helemaal geen inkomstenbronnen bij de schuldeiser bekend zijn, zal hij dat eerst bij verschillende instanties moeten proberen te achterhalen. Het is niet zo dat een deurwaarder inzage heeft in een register waarin precies staat wat een schuldenaar bezit of verdient. Als blijkt dat er geen inkomen kan worden achterhaald, duurt het langer dan wat je misschien als schuldeiser voor ogen had of wat wenselijk zou zijn (een vonnis 20 jaar executeerbaar).

Als een schuldenaar niet of nauwelijks officieel inkomen ontvangt, of er sprake is van meerdere beslagleggingen, kan een deurwaarder niet meer doen dan afwachten en periodiek (eens per kwartaal) opnieuw verhaalsbronnen raadplegen. Wanneer er reeds meerdere beslagen liggen op het inkomen van de schuldenaar, kan een deurwaarder alleen het deel dat boven de beslagvrije voet uitkomt, innen en zal hij dat deel bovendien tussen de verschillende beslagleggers moeten verdelen.

Het komt ook voor dat een deurwaarder een tweede deurwaarder inschakelt binnen een netwerk, met name als dat kantoor zich dichterbij de schuldenaar bevindt.

Wat kan Credifin voor je betekenen? 

Wij kunnen voor u een gerechtelijke procedure starten. Wij begeleiden het volledige proces voor je van a tot z bij onze deurwaarder;

 • Wij geven vooraf een gedegen beoordeling of het starten van een procedure bij onze deurwaarder zinvol is
 • Wij begeleiden het proces vanaf het opmaken van de dagvaarding tot de toewijzing van het vonnis.
 • Wij monitoren na het vonnis het executietraject bij onze gerechtsdeurwaarder.

Gerechtelijke procedure starten?

Neem contact met ons op 020-3452675

Meer weten?

Hoe werkt het?

Bekijk FAQ’s

Waarom Credifin?

 • Snel resultaat dankzij ruim 12 ½ jaar ervaring
 • 100% No cure No pay Incassobureau
 • De volgende werkdag brief al bij je debiteur
 • Eenvoudig uploaden van je facturen
 • Volg het incassotraject 24/7 via je online dossier
 • Gratis incasseren met Aangetekende E-mail™

Wat klanten zeggen:

9.3 / 10

140 beoordelingen

Naar alle reviews