Vanaf 1 juli 2022 moet grootbedrijf aan mkb binnen 30 dagen betalen

Vanaf 1 juli 2022 moeten grote ondernemingen (dat wil zeggen: ondernemingen met een balanstotaal van meer dan EUR 20 miljoen en/of 250 of meer werknemers) rekeningen van het midden- en kleinbedrijf verplicht binnen 30 dagen betalen.

De oude wettelijke betaaltermijn van 60 dagen wordt daarmee gehalveerd. Dit heeft voor veel grote ondernemingen impact op de bedrijfsvoering.

De nieuwe betaaltermijn geldt alleen in de handelsrelatie tussen grote ondernemingen als schuldenaar en mkb’ers als schuldeiser (net als de huidige regels omtrent de 60-dagen termijn). De wetgever beoogt hiermee meer bescherming te bieden aan mkb’ers, waaronder ook zzp’ers worden verstaan.

Als een groot bedrijf na het verstrijken van de termijn een ingediende factuur betaalt, is er wettelijke rente (8%) verschuldigd over de periode waarmee de termijn is overschreden. Het recht op handelsrente ontstaat automatisch na het verstrijken van de betaaltermijn van 30 dagen en kan binnen vijf jaar worden afgedwongen. Ook eventuele incassokosten kunnen op de wanbetaler worden verhaald. Indien het betalen van de handelsrente uitblijft, kan de mkb’er een procedure bij de civiele rechter starten om alsnog betaald te krijgen.

Als een mkb’er niet tijdig wordt betaald door een grote onderneming, dan kan dit anoniem gemeld worden bij het Meldpunt Achterstallige Betalingen van de Autoriteit Consument en Markt (ACM).

De nieuwe wet geldt ook voor buitenlandse ondernemers als zij handel drijven in Nederland.

Meer weten?

Bel ons op telefoonnummer 020 345 26 75 , stuur een e-mail naar info@credifin-nederland.nl of dien een incasso in bij ons incassobureau via het aanmeldt formulier. We horen graag van je!

Terug naar nieuws

Waarom Credifin?

  • Geen abonnements- of dossierkosten
  • 100% No cure No pay
  • De volgende werkdag brief al bij je debiteur
  • Eenvoudig uploaden van je facturen
  • Volg het incassotraject 24/7 via je online dossier
  • Gratis incasseren met Aangetekende E-mail™

Wat klanten zeggen:

9.4 / 10

249 beoordelingen

Naar alle reviews

[chatbot]