Betalingsgedrag in 2022: Ministeries en provincies betalen op tijd, gemeenten blijven achter

De strijd om late betalingen

Het is een zonnige middag in juli 2023. Terwijl de zomerhitte buiten oploopt, zit ondernemer Jan in zijn koele kantoor, starend naar een stapel onbetaalde facturen. Hij is niet de enige. Veel ondernemers in Nederland hebben te maken met late betalingen, zowel van de overheid als van grote bedrijven.

De rol van de overheid

Sinds 2013 zijn overheden verplicht om hun rekeningen aan ondernemers binnen 30 dagen te betalen. Vanaf juli 2022 geldt deze regel ook voor betalingen van grote bedrijven aan het midden- en kleinbedrijf (mkb).

Maar de realiteit is anders: In 2022 betaalde 96,1% van de ministeries en 93,5% van de provincies op tijd, terwijl slechts 62,4% van alle gemeenten meer dan 90% van de facturen binnen de termijn van de leverancier betaalde.

Het standpunt van minister Adriaansens

Minister Adriaansens van Economische Zaken en Klimaat benadrukt het belang van tijdige betalingen. “De rekeningen van ondernemers moeten op tijd worden betaald. Dat geldt zowel voor bedrijven onderling, als voor betalingen van de overheid aan ondernemers. Naast de wettelijke plicht, heeft de overheid ook een voorbeeldfunctie. Gemeenten moeten harder hun best doen om te zorgen dat hun leveranciers tijdig hun geld krijgen,” aldus Adriaansens.

De betalingstermijnen van grote bedrijven

Om de wettelijke betalingstermijn van grote bedrijven aan het mkb te verkorten, is de maximale betaaltermijn voor commerciële transacties van grootbedrijven naar mkb-ondernemingen sinds 1 juli 2022 verkort van 60 dagen naar 30 dagen. Echter, in 2022 schommelde de gemiddelde betaaltermijn van het grootbedrijf aan het mkb tussen de 40 en 43 dagen.

Alternatieve oplossingen

Er zijn ook alternatieve oplossingen voorgesteld om de betalingstermijnen te verkorten, zoals e-facturatie om betalingen in het bedrijfsleven te versnellen. Bovendien wil de minister verkennen of de rapportageverplichting voor het grootbedrijf, die waarschijnlijk wordt opgenomen in Europese wetgeving, tot snellere betalingen aan mkb-leveranciers leidt.

De hoop van ondernemers

Terwijl Jan naar de stapel facturen kijkt, kan hij alleen maar hopen dat deze maatregelen effect zullen hebben. Hij, net als vele andere ondernemers, kan niet eeuwig blijven wachten op zijn geld. Het is tijd dat de overheid en grote bedrijven hun verantwoordelijkheid nemen en hun rekeningen op tijd betalen. Want zoals het oude gezegde luidt: “Tijd is geld.” En voor ondernemers zoals Jan, is dat meer dan alleen een gezegde – het is hun realiteit.

Terwijl Jan geduldig wacht op zijn betalingen, is het belangrijk om te begrijpen dat dit probleem niet alleen hem treft. Het is een landelijk probleem dat de cashflow van vele kleine en middelgrote bedrijven beïnvloedt. Het is niet alleen een kwestie van geld, maar ook van respect en waardering voor de diensten die deze bedrijven leveren.

Wachten op betalingen

De voorbeeldfunctie van de overheid

Het is duidelijk dat de overheid een voorbeeldfunctie heeft in deze kwestie. Als zij hun facturen op tijd betalen, zetten ze de toon voor de rest van het bedrijfsleven. Het is bemoedigend om te zien dat de meeste ministeries en provincies hun rekeningen op tijd betalen. Maar er is nog ruimte voor verbetering, vooral bij de gemeenten.

Minister Adriaansens heeft aangegeven in gesprek te willen gaan met de Vereniging van Nederlandse Gemeenten (VNG) om te onderzoeken wat gemeenten nodig hebben om de facturen van ondernemers op tijd te betalen. Dit is een belangrijke stap in de goede richting. Het is essentieel dat alle partijen samenwerken om dit probleem op te lossen.

Het is ook belangrijk om te kijken naar de rol van grote bedrijven. Hoewel de maximale betaaltermijn voor commerciële transacties van grootbedrijven naar mkb-ondernemingen is verkort van 60 naar 30 dagen, is de gemiddelde betaaltermijn nog steeds langer dan de wettelijke limiet. Dit toont aan dat er nog steeds werk aan de winkel is.

Oplossingen voor de toekomst

Er zijn verschillende oplossingen voorgesteld om dit probleem aan te pakken. Eén daarvan is e-facturatie, een methode die betalingen in het bedrijfsleven kan versnellen. Een andere mogelijke oplossing is de invoering van een rapportageverplichting voor grote bedrijven, die waarschijnlijk zal worden opgenomen in de Europese wetgeving. Deze verplichting zou kunnen leiden tot snellere betalingen aan mkb-leveranciers.

Terwijl Jan wacht op zijn betalingen, blijft hij hoopvol. Hij weet dat verandering tijd kost, maar hij is ook van mening dat het tijd is voor actie. Het is tijd dat de overheid en grote bedrijven hun verantwoordelijkheid nemen en hun rekeningen op tijd betalen. Want voor ondernemers zoals Jan, is elke dag van wachten een dag te veel.

Oplossing voor jan

Terwijl de overheid en grote bedrijven werken aan het verbeteren van hun betalingsgedrag, kun jij als ondernemer ook proactieve stappen ondernemen om jouw situatie te verbeteren. Een van deze stappen kan zijn het inschakelen van een incassobureau. Wij als Credifin Nederland kunnen je uitstekend van dienst zijn.

Meer weten of wil je ons inschakelen?

Ben je geïnteresseerd in meer informatie of wil je onze diensten een keer uitproberen? Incassobureau inschakelen? Wij werkt op basis van ‘no cure, no pay incasso‘. Dit betekent dat als zij er niet in slagen om de verschuldigde betalingen te innen, jij hen niets verschuldigd bent. Dit vermindert het risico voor jou als ondernemer en stelt je in staat om je te concentreren op wat je het beste doet: jouw bedrijf runnen.

Je kunt ons bereiken op 020-3452675 of stuur een e-mail naar info@credifin-nederland.nl. Wij kijken uit naar de mogelijkheid om met je samen te werken.

Meer weten?

Incasso indienen
Juridisch advies
Gerechtelijke procedure

Terug naar nieuws

Waarom Credifin?

  • Geen abonnements- of dossierkosten
  • 100% No cure No pay
  • De volgende werkdag brief al bij je debiteur
  • Eenvoudig uploaden van je facturen
  • Volg het incassotraject 24/7 via je online dossier
  • Gratis incasseren met Aangetekende E-mail™

Wat klanten zeggen:

9.4 / 10

248 beoordelingen

Naar alle reviews