Aannemer failliet

Gaat de aannemer failliet of vermoed je dat het mis zou kunnen gaan met de partij waarmee je werkt? Dat is een vervelende situatie, waarin het bovendien kan gaan om veel geld. Het komt helaas regelmatig voor, ook op het moment dat het werk nog niet is afgerond en er nog veel moet gebeuren.

Natuurlijk ga je dan op zoek naar een andere aannemer die het werk alsnog kan afmaken. Maar, hoe handel je het financieel af als een aannemer failliet gaat? En is het mogelijk om alsnog de bedragen te ontvangen waar je recht op hebt? Wij zetten het voor je op een rij, vanuit de bescherming die er op basis van de wet voor je is.

Curator bepaalt de aansprakelijkheid

Gaat er een aannemer failliet die jouw huis bouwt, gaat het om een aannemer waarmee je professioneel samenwerkt of hebben jullie een andere relatie? De manier waarop jullie samenwerken of waarop je gebruik maakt van de diensten bepaalt wat er precies zal gebeuren.

Heb je een aannemingsovereenkomst met de aannemer en gaat die failliet, voordat het werk klaar is? Dan is het belangrijk om de aansprakelijkheid vast te laten stellen. Dat doet de curator, die daar door de rechtbank voor wordt aangesteld.

De curator is meestal een advocaat, die kijkt naar de geldzaken waarvan sprake is. De persoon zal zich richten op de eindafrekening, om goed in kaart te brengen welke bedragen er nog open staan en wie waarvoor verantwoordelijk is.

Ben je van mening dat het werk niet goed is uitgevoerd of is het werk nog niet af? Dan kun je de eindafrekening betwisten. Houd er wel rekening mee dat het hierbij belangrijk is om na te gaan of je akkoord hebt gegeven op de eindafrekening die er is opgesteld door de aannemer. Is dat het geval? Dan heeft dit gevolgen voor het verweer.

Uitspraak door de rechtbank

Als de aannemer failliet gaat kan er sprake zijn van diverse kosten. Gaat het om een bedrag dat jij nog zou moeten betalen, maar waarvoor je inmiddels een andere aannemer hebt gevonden? De rechtbank kan besluiten dat je al kosten hebt gemaakt om het alsnog af te laten maken. En dat je de eindafrekening daarom niet (verder) hoeft te betalen.

En gaat een aannemer failliet die jou nog zou betalen, bijvoorbeeld omdat je samen werk uitvoert? In dat geval is het belangrijk om vast te stellen waar je recht op hebt. Het kan lastig zijn om het geld te ontvangen van een aannemer die failliet gaat, omdat dit natuurlijk betekent dat er te weinig geld is om aan de verplichtingen te blijven voldoen.

Aannemer failliet: hulp bij invordering

Denk je dat er een mogelijkheid is om alsnog bedragen te ontvangen van een aannemer die failliet is gegaan? Of krijg je te maken met een aannemer die een rekening stuurt, terwijl het werk niet (goed) is afgemaakt? In die beide gevallen is het verstandig om hulp bij invordering in te schakelen. Het kan gaan om een vordering die je hebt op de aannemer, net als een rekening waarvan jij gevraagd wordt om die te betalen.

Heb je hulp nodig bij een aannemer die failliet is gegaan? Bel ons op telefoonnummer 020 345 26 75 of stuur een e-mail naar info@credifin-nederland.nl. We horen graag van je!

Terug naar nieuws

Waarom Credifin?

  • Geen abonnements- of dossierkosten
  • 100% No cure No pay
  • De volgende werkdag brief al bij je debiteur
  • Eenvoudig uploaden van je facturen
  • Volg het incassotraject 24/7 via je online dossier
  • Gratis incasseren met Aangetekende E-mail™

Wat klanten zeggen:

9.4 / 10

249 beoordelingen

Naar alle reviews

[chatbot]