Hoe verstuur je een aangetekende brief?

Wat is een aangetekende brief

Een aangetekende brief is een poststuk dat verstuurd wordt via de postdienst en waarbij de afzender een bevestiging ontvangt van de verzending en de ontvanger een bevestiging moet geven van ontvangst. Het is een manier om belangrijke poststukken, zoals juridische documenten, contracten of facturen, op een veilige en betrouwbare manier te versturen.

Bij het versturen van een aangetekende brief wordt het poststuk geregistreerd en ontvangt de afzender een verzendbewijs. Het poststuk wordt dan afgeleverd op het adres van de ontvanger en de ontvanger moet tekenen voor ontvangst. Hiermee wordt aangetoond dat het poststuk is afgeleverd en dat de ontvanger het heeft ontvangen.

Het versturen van een aangetekende brief is duurder dan het versturen van een gewone brief, maar het biedt extra zekerheid en bewijs van verzending en ontvangst. Daarom wordt het vaak gebruikt voor belangrijke poststukken die niet kwijt mogen raken of waarvan het belangrijk is om te kunnen aantonen dat ze zijn verstuurd en/of ontvangen.

Wat moet er op een aangetekende brief staan?

Het opstellen van een aangetekende brief. Wat moet er in de aangetekende brief staan?

 • Een bewijs van verzending van de brief;
 • Een bewijs van ontvangst van de brief;
 • Mogelijkheid tot online volgen via track en trace;
 • Persoonlijke overhandiging van de brief;
 • Ontvangstbevestiging met handtekening.

Alternatieven voor het versturen van een aangetekende brief

Enkele opties zijn:

Pakketdiensten: In plaats van het versturen van een aangetekende brief, kun je ervoor kiezen om belangrijke documenten te verzenden met een betrouwbare pakketdienst. Veel pakketdiensten bieden tracking en handtekeningbevestiging aan, waardoor je kunt volgen wanneer het pakket is afgeleverd en wie het heeft ondertekend voor ontvangst.

E-mail: In sommige gevallen kun je belangrijke documenten per e-mail versturen, vooral als het gaat om informele communicatie of als beide partijen instemmen met het gebruik van e-mail. Zorg ervoor dat je de documenten versleutelt en een ontvangstbevestiging vraagt, zodat je kunt aantonen dat de ontvanger ze heeft ontvangen.

Beveiligde bestandsoverdracht: Je kunt ook gebruik maken van beveiligde bestandsoverdrachtsdiensten, zoals Dropbox of WeTransfer, om belangrijke documenten veilig te verzenden. Deze diensten bieden end-to-end encryptie en je kunt instellen dat de bestanden alleen toegankelijk zijn voor de ontvanger met een specifieke link.

Aangetekende e-mail:  Het document wordt per e-mail verstuurd, maar met extra beveiligingslagen, zoals een digitale handtekening en verificatie van de identiteit van de ontvanger. Dit biedt vergelijkbare zekerheid als een aangetekende brief, maar dan volledig digitaal.

Kosten versturen aangetekende brief 2023

De kosten voor het versturen van een aangetekende brief met PostNL binnen Nederland variëren afhankelijk van het gewicht en de afmetingen van de brief. Op dit moment, in 2023, zijn de tarieven voor aangetekende brieven als volgt:

 • Voor een aangetekende brief tot 20 gram met een standaardformaat (maximaal 38 x 26,5 x 3,2 cm) betaal je € 9,50.
 • Voor een aangetekende brief tussen 20 en 50 gram met een standaardformaat betaal je € 10,50.
 • Voor een aangetekende brief tussen 50 en 100 gram met een standaardformaat betaal je € 11,50.

Als de brief een afwijkend formaat heeft of meer dan 100 gram weegt, dan gelden er andere tarieven. Daarnaast biedt PostNL ook extra opties aan, zoals verzekering en handtekening retour, die extra kosten met zich meebrengen.

Het is verstandig om de website van PostNL te raadplegen voor de meest actuele tarieven en voorwaarden voor het versturen van een aangetekende brief, omdat de tarieven en voorwaarden kunnen veranderen.

aangetekende brief versturen

Waarom sturen wij een Aangetekende e-mail™ en geen aangetekende brief meer?

Tegenwoordig beschikt iedereen in 2023 wel over een e-mail adres, het versturen van een aangetekende e-mail is een fluitje van een cent, de e-mail is in een paar tellen verstuurd.

Daar in tegen dien je voor een aangetekende brief de deur uit te gaan, het is tijdrovend. Daarbij heeft de Aangetekende E-mail™ exact de zelfde juridische waarde als een aangetekende sommatiebrief.

Wij bieden je de mogelijkheid voor het aangetekend aanmanen van je debiteuren. De aangetekende e-mail geeft de aanmaning meer kracht en resulteert in snellere betaling. Daarbij kan een eventuele discussie omtrent betaling van de incassokosten worden voorkomen, aangezien wij kunnen aantonen dat uw debiteur op de juiste wijze is aangemaand en deze aanmaning ook daadwerkelijk verstuurd is.

Meer weten?

Bel ons op telefoonnummer 020 345 26 75 , stuur een e-mail naar info@credifin-nederland.nl of schakel ons incassobureau in via het aanmeldt formulier. We horen graag van je!

Contact 

Faq

Incasso indienen

Terug naar nieuws

Waarom Credifin?

 • Geen abonnements- of dossierkosten
 • 100% No cure No pay
 • De volgende werkdag brief al bij je debiteur
 • Eenvoudig uploaden van je facturen
 • Volg het incassotraject 24/7 via je online dossier
 • Gratis incasseren met Aangetekende E-mail™

Wat klanten zeggen:

9.4 / 10

249 beoordelingen

Naar alle reviews

[chatbot]